Een kantoorinrichting die meer beweging op kantoor stimuleert

  • Door Femke Sand
  • vrijdag 20 juli 2018

Iedereen weet dat bewegen belangrijk is, toch blijft het voor veel bedrijven toch lastig om een kantoorinrichting te hebben die dit stimuleert. Medewerkers komen nauwelijks aan de benodigde 2,5 uur sporten per week. Extra beweging in de vrije uren zou dus geen kwaad kunnen. Maar had je er al over nagedacht dat meer bewegen ook op kantoor kan? Lees hier hoe jij je werknemers op werk met behulp van een goede kantoorinrichting kunt stimuleren om meer te bewegen.


06 activity based werken volg vele bedrijven

Ga voor een inrichting van de kantoorruimte die beweging onder het personeel stimuleert

Nee hoor, geen fitnesstips of sportoefeningen die de werknemers van achter het bureau kunnen doen. Klinkt heel leuk namelijk, maar of zij zichzelf nou graag te kijk willen zetten in de kantoorruimte met een paar bureaustoelsquats? Precies, in plaats daarvan geven we tips om de kantoorinrichting aan te passen zodat jouw werknemers op deze manier meer gestimuleerd worden om te bewegen. Door een juiste kantoorinrichting kunnen je werknemers het echte sporten namelijk in de sportschool (of in de fitnessruimte op werk) laten, maar daarnaast meer bewegen op kantoor.

Maak gebruik van een zit/sta-bureaucombinatie

Staand werken is echt niet alleen maar weggelegd voor de Google's onder ons. Binnen iedere kantoorinrichting waar aan de werknemers wordt gedacht past een zit/sta-bureaucombinatie perfect thuis. Hiermee kunnen werknemers zittend en staand werken afwisselen, waardoor ze niet meer 8 uur lang aan hun bureaustoel vastgekluisterd zijn.

"Kantoormedewerkers komen nauwelijks aan de benodigde 2,5 uur sporten per week die volgens de gezondheidsraad minimaal is." - SKEPP

Meer staan is goed voor het hart en de algehele gezondheid van de medewerkers. Dit betekent uiteindelijk weer minder ziekteverzuim en minder ziektekosten. Naast dat het gezonder is om ook af en toe te staan, stimuleert deze kantoorinrichting ook nog concentratie en productiviteit onder de werknemers. Dus niet alleen gaat het ziekteverzuim omlaag, er wordt ook nog meer werk verzet in dezelfde tijd!

Ga een stapje verder met de deskbike

Nog leuker in de kantoorinrichting dan de zit/sta-bureaucombinatie: de deskbike. Met deze gecombineerde bureaustoel en fiets in je kantoorinrichting, staan de werknemers niet, maar kunnen ze daadwerkelijk bewegen terwijl ze aan het werk zijn. Het is misschien even wennen, maar je zult merken hoe makkelijk een deskbike werkt. Plaats een aantal van deze deskbikes in de kantoorinrichting en de werknemers zullen alleen al uit nieuwsgierigheid een poging wagen. Ze gaan zitten werken en het fietsen gaat als vanzelf. Wanneer je voeten namelijk eenmaal op die trappers staan is het moeilijk er geen gebruik van te maken.

Pas de positie van de koffiehoek aan

We vertelden al eerder wat het belang van een goede koffiehoek is. En laat deze koffiehoek nou ook nog eens goed te combineren zijn met meer beweging op kantoor! Plaats de koffiehoek zo in de kantoorinrichting dat je werknemers een stukje moeten lopen om koffie of thee te halen.

Door de koffiehoek zo te plaatsen, komen de werknemers wat vaker van hun plek waardoor ze niet te lang achter elkaar zitten. Te lang zitten is namelijk erg slecht voor het lichaam van de werknemers. Naast dat ze zo even van hun stoel afkomen, krijgen ze ook weer een stukje beweging bij het wandelen naar de koffiehoek. Alle kleine beetjes helpen!

kantoorinrichting jachthavenweg kantoorruimte hurenAan de Jachthavenweg 109-A in Amsterdam moeten de medewerkers een stukje (trap)lopen vanaf een andere verdieping om bij de koffiehoek te komen. Een tactische kantoorinrichting dus: even weg van het bureau en in beweging!

Wees creatief met je kantoorinrichting

Naast de wat meer voor de hand liggende oplossingen zoals hierboven beschreven, kun je meer bewegen op kantoor ook creatief stimuleren. Zet bijvoorbeeld een pingpongtafel of tafelvoetbaltafel ergens in de kantoorinrichting. Hiermee hebben je werknemers even afleiding en zijn we weer even uit die zittende houding en in beweging.

Of kijk de inspirerende kantoorinrichting van onderstaand pand aan Plein 1945 27 af. Hier kunnen medewerkers in hun pauze een boek uitzoeken uit de kantoorbibliotheek en om een leuk boek uit te kiezen moeten ze trapje op en af. Neem zelf maar eens een kijkje via de volgende video:

Bied een fitnessruimte aan

Hoewel bovenstaande tips allemaal kleine manieren van meer bewegen laten zien, kun je het ook groots aanpakken door je medewerkers binnen de kantoorinrichting een fitnessruimte te bieden. Dit maakt het voor je medewerkers een stuk makkelijker om voor of na werk nog even te gaan sporten. Ze hoeven er namelijk niet weer een eind voor te reizen, maar hebben hun fitness gewoon letterlijk in hetzelfde gebouw. Naast alleen de fitnessruimte te bieden, kun je zelfs groepslessen en trainingen bieden aan je medewerkers. Gezonde medewerkers gegarandeerd!

Zonnebaan kantoorruimte huren kantoorinrichtingBij het kantoorpand aan de Zonnebaan 9-21 in Utrecht hebben ze een complete fitnessruimte ingericht voor de medewerkers.

Bewegen op kantoor is ideaal

Hoewel het dus niet direct voor de hand liggend lijkt, is meer bewegen op kantoor eigenlijk ideaal. Met een paar aanpassingen in de kantoorinrichting kun je makkelijk werken en bewegen tegelijk. Bijvoorbeeld met een zit/sta-bureaucombinatie of een deskbike. Of door bijvoorbeeld de koffiehoek strategisch in de kantoorinrichting te plaatsen komen werknemers vaker van hun plaats en krijgen ze weer extra beweging.

Met een beetje creativiteit in de kantoorinrichting kom je ook al een heel eind. En de ultieme oplossing is het aanbieden van een fitnessruimte, eventueel met groepslessen. Met de juiste kantoorinrichting en de juiste instelling, wordt meer bewegen op kantoor voor jouw werknemers echt super makkelijk!

11 officeplanner meest flexibele kantoorinrichting

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure