Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken (HNW) houdt in het kort in dat je werkt waar, wanneer en hoe je wilt. De output is bij HNW belangrijker dan het aanwezig zijn of de gemaakte uren. Organisaties die Het Nieuwe Werken invoeren geven werknemers meer zelfstandigheid, waardoor het personeel flexibeler kan werken. Wij leggen je meer uit over Het Nieuwe Werken en wat het kan betekenen voor jouw bedrijf.


Wat hoort er bij Het Nieuwe Werken?

Bij Het Nieuwe Werken wordt er veel gebruik gemaakt van technologische hulpmiddelen. Hierbij kun je denken aan draadloos internet, een smartphone en een laptop. Dit komt voort uit het idee dat werknemers altijd en overal toegang moeten hebben tot relevante informatie. Toch is HNW niet alleen geschikt voor het kantoorleven!

Ook voor werknemers die niet hun eigen werkplek kunnen bepalen is Het Nieuwe Werken toepasbaar. Denk bijvoorbeeld aan verpleegkundigen en productiemedewerkers, zij kunnen hun eigen werktijden indelen met behulp van zelfroosteren. Het bedrijf kan kaders stellen en binnen deze kaders kunnen werknemers zelf hun werktijden bepalen. Natuurlijk kan dit niet altijd volgens ieders wensen gaan, maar dat is een kwestie van samenwerken. 

De voor- en nadelen van Het Nieuwe Werken op een rijtje 

Voor elke organisatie zal Het Nieuwe Werken op een andere manier worden toegepast en is het altijd een kwestie van maatwerk. Niet alleen is het belangrijk dat HNW aansluit op de bedrijfscultuur, maar ook op de doelstellingen van de organisatie. Wil je weten wat de voor- en nadelen kunnen zijn voor jouw bedrijf? Lees dan snel verder!

Werkplek aan de Anthony Fokkerweg 1 in Amsterdam, De SchinkelMet HNW werk je waar en wanneer het jou uitkomt!

De voordelen van Het Nieuwe Werken

Je kunt zelf bepalen hoe, waar en wanneer je werkt bij HNW. Dit geeft een gevoel van vrijheid en kan daardoor de stress van werknemers verminderen. Ook is er een betere afstemming tussen werk en privé: je kunt ervoor kiezen om je werktijden aan te passen op de schooltijden of thuiswerken op het moment dat de kinderen thuis zijn. Dit kan ook nog eens een flinke besparing op de kinderopvang betekenen. 

Als je ervoor kiest om volledig thuis te werken, kun je profiteren van de daling van de reistijd en -kosten. Wordt er toch verwacht dat je wel aanwezig bent op kantoor? Kies er dan voor om elke ochtend eerst 1 of 2 uur thuis te werken, waardoor je buiten de spits naar kantoor kunt reizen. Overigens heeft reizen met het openbaar vervoer ook zo zijn voordeel, je kunt je reistijd nuttig besteden door aan het werk te gaan in de trein. 

De nadelen van Het Nieuwe Werken

Het altijd bereikbaar zijn en het overal kunnen werken kan ervoor zorgen dat je je werk niet meer goed los kunt laten. Dit zal ook niet zo snel opgemerkt worden, aangezien het directe contact tussen leidinggevende en werknemer is vaak minder bij Het Nieuwe Werken. Voor de werknemer is het dus belangrijk dat hij of zij goed is in het organiseren van zijn of haar eigen werk en taken. 

Thuiswerken kan erg efficiënt zijn, maar de kans bestaat dat je een stuk sneller afgeleid bent. Verder ben je thuis niet gegarandeerd van een goede werkplek, de kans op lichamelijke klachten is in dit geval groter. Daarnaast ligt er meer nadruk op de resultaten die je behaalt met HNW, hier moet je wel bestand tegen zijn. 

Maak goede afspraken 

Om Het Nieuwe Werken goed te laten werken en er vooral voordelen uit te halen, is het belangrijk dat er goede afspraken worden gemaakt tussen de werkgever en de werknemer. Werkgevers moeten zich namelijk houden aan enkele regels rondom de veiligheid en gezondheid van een werknemer, ook bij HNW. 

Kantoorruimte aan de Promenadeplatz 12 in München AltstadtZorg voor een ergonomisch ingerichte werkplek, ook als je thuis werkt.

Om een goede werkomgeving en de gezondheid van je werknemer te garanderen zijn er verschillende wetten van toepassing. Zo moet je ervoor zorgen dat je werknemer beschikt over een ergonomisch ingerichte werkplek, die de gezondheid van je werknemer kan bevorderen. Bij een ergonomische werkplek kan gedacht worden aan een laptophouder, een in hoogte verstelbaar bureau en een goede bureaustoel. 

Je zult als werkgever afspraken met je werknemers moeten maken over hoe dit geregeld wordt en wie er verantwoordelijk is. Naast de wet over de veiligheid en gezondheid van de werknemer geldt ook de Arbeidstijdenwet. Zorg bovenal dat je niet boven de maximale arbeidstijden komt, maar bespreek daarnaast ook op welke dagen je werkt en hoe en wanneer je bereikbaar bent.  

Past Het Nieuwe Werken bij jouw onderneming? 

Ben jij van plan om Het Nieuwe Werken toe te passen in jouw bedrijf? Het kan natuurlijk ook zijn dat je nog wat vragen hebt betreft HNW. SKEPP helpt je graag bij het beantwoorden van alle vragen rondom HNW. Mocht je al overtuigd zijn van Het Nieuwe Werken en ben je daardoor op zoek naar een kantoorruimte of werkplek waar je HNW kunt toepassen? Neem dan contact op met één van onze vastgoedconsultants, zij helpen je graag bij het vinden van de perfecte kantoorruimte of werkplek om Het Nieuwe Werken toe te passen!  

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure