Agile Werken

Naast Het Nieuwe Werken is Agile Werken één van de andere werkvormen die tegenwoordig steeds meer terug te vinden is op de hedendaagse werkvloer. Wil jij weten wat Agile Werken inhoudt en wat het kan betekenen voor jouw onderneming? Lees het hier!


Wat houdt Agile Werken in? 

Agile Werken wordt gezien als een flexibele manier van werken. Hierbij werkt men in kleine teams en wordt er gedurende een korte periode aan 1 doel gewerkt. Om dit succesvol te laten verlopen, is het vooral belangrijk dat men continu feedback aan elkaar geeft en dat iedereen zelfsturend is tijdens een dergelijk project. 

Er zijn verschillende punten waarin Agile Werken zich onderscheidt van andere werkvormen. Dit is voornamelijk gebaseerd op de strategie die aangehouden wordt, de teams die het werk uitvoeren, de periode waarin een opdracht uitgevoerd wordt en hoe medewerkers gefocust blijven op het doel.

De 4 belangrijkste punten van Agile Werken: 

  1. Een flexibele strategie;

  2. Het werken in multidisciplinaire teams; 

  3. Het hebben van een korte cycli; 

  4. Het werk visueel maken. 

Overleg samen over de werkzaamhedenWerk samen, in een multidisciplinair team, aan jullie opdracht!

1. Een flexibele strategie 

Bij Agile Werken wordt er gewerkt vanuit een flexibele strategie. Voordat de medewerkers aan het werk gaan wordt er een klein onderzoek gedaan naar de uitkomst die zij nastreven. Er worden geen uitgebreide plannen gemaakt en er is geen duidelijke plan van aanpak, dit kan gaandeweg worden aangestuurd.

2. Het werken in multidisciplinaire teams 

Voor een multidisciplinair team is het belangrijk dat iedereen zelf in staat is om activiteiten te organiseren. De teamleden werken zelfstandig zonder aangestuurd te worden door een teamleider. Hierbij is het extra belangrijk dat het voor ieder teamlid duidelijk is wat zijn of haar taken zijn, waardoor er onderling geen verwarring kan ontstaan. 

Door het gebruik van multidisciplinaire teams, is het team niet per se gebonden aan een specifieke kantoorruimte. Teamleden kunnen besluiten om vanuit huis te werken en enkel voor vergaderingen samen te komen en hiervoor een vergaderruimte huren. Daarnaast kunnen ze natuurlijk ook gewoon besluiten om een kantoorruimte te huren voor de periode van de opdracht.

3. Het werken in korte cycli 

De werkzaamheden binnen Agile Werken worden allemaal uitgevoerd binnen een korte cyclus. De multidisciplinaire teams houden zich aan een vast ritme van vaak 1 of 2 weken. Binnen deze korte tijd wordt het project afgerond en is het weer tijd voor de volgende opdracht. 

4. Het werk visueel maken 

De doelen tijdens een cyclus in Agile Werken worden visueel gemaakt. Hierdoor blijft iedereen gefocust op het einddoel. Daarnaast wordt de voortgang visueel bijgehouden en worden signalen van de omgeving zichtbaar. Dit zorgt voor eenheid binnen het team en bovendien is iedereen in 1 oogopslag op de hoogte. 

“Reageren op verandering is belangrijker dan het volgen van een plan.” - Rini van Solingen 

Andere aspecten van Agile Werken

Naast bovengenoemde punten zijn er nog een aantal aspecten die belangrijk zijn wanneer er gewerkt wordt met het principe van Agile Werken. Naast dat een team multidisciplinair moet zijn, is het ook van belang dat een team niet te groot is. In kleine teams is het makkelijker om op een autonome en transparante manier te werken. 

Er wordt een flexibele strategie gevolgd, maar het is wel van belang dat het werk binnen een duidelijk kader blijft. Hierbij moet alleen gepland worden wat nodig is. De producteigenaar geeft enkel een visie en kiest de prioriteiten, waarna het team verder zelf bepaalt hoe zij iets realiseren.

Agile Werken in jouw organisatie 

Niet voor iedere onderneming zal het mogelijk zijn om Agile Werken toe te passen. Of dit toepasbaar is, is allereerst afhankelijk van de werkzaamheden binnen een bedrijf. De werkzaamheden moeten toegewezen kunnen worden aan teams en het moet mogelijk zijn om in een relatief korte periode iets te ontwikkelen.

Naast de toepasbaarheid van Agile Werken zal de invloed van Agile Werken ook voor iedere onderneming anders zijn. Voor sommige ondernemingen zal het uitstekend werken en zal er genoten kunnen worden van de positieve kanten van Agile Werken, terwijl het in andere bedrijven waarschijnlijk als meer moeite wordt bevonden om te werken volgens het principe van Agile Werken.

Waar kun je profijt uit halen bij Agile Werken?

Wanneer iemand werkt in de vorm van Agile Werken, is er meer sprake van autonomie. In deze situatie is geen leidinggevende meer nodig en ervaren werknemers een hoge mate van zelfstandigheid. Hierdoor kan er sneller en efficiënter een einddoel bereikt worden. Het bereiken van een doel zal de teamleden weer motivatie geven voor de volgende opdracht. 

Een ander voordeel is de flexibiliteit die Agile Werken met zich meebrengt. Niet alleen is het team flexibel in de strategie en taakverdeling, maar ook de werkplek van het multidisciplinaire team kan flexibel zijn. Afhankelijk van de opdracht kan het team ervoor kiezen om in een kantoorruimte te werken of kan er misschien gekozen worden voor een andere vorm van werkplek zoals thuiswerken of coworking

Waar moet je op letten bij Agile Werken?

Goed overleg onderling is van groot belang om de samenwerking soepel te laten verlopen. Verder is het belangrijk dat de taakverdeling duidelijk is en dat ieder teamlid gefocust blijft op hetzelfde doel. Het feit dat er geen projectleider aanwezig is kan namelijk ook valkuilen hebben. Je wilt voorkomen dat een teamlid zelf als projectleider gaat spelen of dat zelfs alle werknemers een eigen richting kiezen. 

Is Agile Werken een geschikte werkvorm voor jouw bedrijf? 

Ga jij vanaf nu Agile Werken ook introduceren binnen jouw organisatie? Of heb je nog enkele vragen over Agile Werken en wat het kan betekenen voor jouw onderneming? SKEPP helpt je graag! Neem direct contact op met één van onze vastgoedconsultants. Telefonisch zijn we te bereiken via 085-8770519 of per e-mail via info@skepp.nl. Onze vastgoedconsultants kunnen je advies geven over de mogelijkheden van Agile Werken voor jouw bedrijf. 

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure