Dag minder werken volgens het Scandinavisch model
- donderdag 30 april 2020
Een dag minder werken? Dat klinkt bijna onmogelijk in ons werkende bestaan. Maar, wat de Scandinaviërs kunnen, dat kan jij ook. Het is bewezen dat de 6-urige werkdag een positief effect heeft op zowel het privéleven als het zakelijke leven van jouw personeel!
Een dag minder werken? Dat klinkt bijna onmogelijk in ons druk werkende bestaan. Maar, wat de Scandinaviërs kunnen, dat kan jij ook. Het is bewezen dat de 6-urige werkdag een positief effect heeft op zowel het privéleven als het zakelijke leven van jouw personeel!
Een typische Nederlandse kantoordag
Je kent het wel: je zit naar het scherm te turen op je werkdag, maar de laatste uren krijg jij geen werk meer uit handen. Je probeert op te boksen tegen de inbox die niet leeg raakt, krijgt 100 vragen van collega’s, je eet in haast een boterham achter het bureau en komt thuis na een drukke dag en ploft uitgeput op de bank. Dit is de realiteit van veel Nederlanders. Het omgekeerde gebeurt bij onze Noordelijke buren. Zij hebben de 6-urige werkdag ingevoerd, oftewel ze werken een dag minder. In veel ogen lijkt dit onmogelijk of niet productief, maar het tegendeel is bewezen.

Dag minder werken blijkt effectiever dan gedacht!
Een dag minder werken of de 6-urige werkdag à la Scandinavie: dat klinkt geweldig. Maar ook jij en je personeel denken al gauw aan het inleveren op salaris. Dit lijkt een onmogelijke kwestie voor de Nederlandse werkcultuur, toch? In Zweden denken ze daar heel anders over. Sterker nog: de 6-urige werkdag is al doorgevoerd bij veel (grote) bedrijven.
Waar komt onze 8-urige werkdag vandaan?
De 8-urige werkdag stamt af van de industriële revolutie. Bij de opkomst van de fabrieken kwam er een dagverdeling. Je werkte 8 uur, je had 8 uur vrije tijd en 8 uur slaap. Een simpel concept welke wij nog steeds hanteren. Toch is er sinds die tijd heel veel veranderd in ons leven. Hoog tijd dus om de werkweek eens onder de loep te nemen. Is het haalbaar om te werken volgens het Scandinavisch model, oftewel een dag minder werken? Het succes van de kortere werkweek heeft zich al bewezen in de Scandinavische landen.

Wat is het effect van een dag minder werken?
Een dag minder werken brengt veel positieve effecten met zich mee. Niet alleen voor de werknemer heeft dit voordelen, ook de werkgever kan profiteren van de effecten. Uit onderzoek blijkt dat het personeel niet alleen gelukkiger is door de betere balans tussen werk-privé. Bovendien zijn werknemers productiever, dan bij een 40-urige werkweek. Daarnaast kan de werkgever profiteren van minder ziekmeldingen en burn-out klachten van werknemers. Deze effecten zijn tot slot ook terug te zien in de resultaten van bedrijven uit de Scandinavische landen. Win-winsituatie, niet waar?
Een dag minder werken zorgt voor gelukkiger personeel én maakt werknemers productiever!
Meer productiviteit op de werkvloer door dag minder werken?
Werk je veel? Dan vraagt dat ook veel concentratie van je brein. Niemand kan zich 8 uur lang concentreren. Om het draaglijk te maken worden er allerlei ‘pauzes’ ingelast. Denk aan het lezen van appjes, het scrollen door social media of de weekendplannen bespreken met collega’s.
Werk je met het Scandinavisch model? Dan blijkt dat ten goede te komen van de productiviteit. Er is minder tijd voor de werkzaamheden dan in een 40-urige werkweek. Minder tijd zorgt voor minder afleiding en een betere focus. Daarnaast hebben werknemers meer focus omdat ze niet oververmoeid naar huis keren, maar met energie binnenkomen en naar huis gaan door de 6-urige werkdag. Werknemers zijn daardoor in staat om beter te focussen op de prioriteiten, omdat er simpelweg minder tijd is en omdat ze uitgeruster zijn.

Wil je werken volgens het Scandinavisch model?
Een dag minder werken zorgt al voor meer rust onder het personeel, maar er zijn nog andere facetten die het werkgeluk, de productiviteit en de flow verbeteren. Hieronder volgt een opsomming van 5 punten die zorgen voor het werken volgens het Scandinavisch model:
1. Verbeteren van het werkgeluk
Wat is werkgeluk? Het is een breed principe waarin betekenis, uitdaging en relaties van invloed zijn. Werknemers zijn op hun gelukkigst als ze in een goede flow komen waarin de intrinsieke motivatie wordt aangewakkerd. Personeel heeft het gevoel dat zij hun talent kunnen benutten op de juiste plek.
Factoren die belangrijk zijn voor het werkgeluk van de Nederlanders zijn: het hebben van voldoende uitdaging, het benutten van hun talent, het gevoel hebben zinvol werk te doen, het onderhouden van relaties en een eerlijke behandeling op de werkvloer. Het idee van een dag minder werken zou daarin ten goede komen en dat stimuleert het geluk. Wanneer mensen vermoeid raken resulteert dat in slechte prestaties, dus ook in de resultaten van een bedrijf.
Werknemers zijn op hun gelukkigst als ze in een goede flow komen, dit wakkert de intrinsieke motivatie aan.
2. Overwerken is not done
In Nederland wordt er regelmatig overgewerkt. Nog even de laatste dingen afronden of je storten op een nieuw project. Terwijl we allemaal weten; het werk komt niet af en anders wacht er weer een nieuw project op je. Toch zien veel werkgevers het overwerken als een stukje commitment en hart voor de zaak. Dit kan zelfs leiden tot promotie. In Denemarken zijn ze minder te spreken over het overwerken. Ze zien overwerken als een tekortkoming in je timemanagement. Promotie zal daar uitblijven als het gaat om overwerken.
3. Roep de Fika in het leven
Wat is de Fika hoor ik je denken. De Fika is de gezamenlijke koffiepauze in Zweden. Het is een verplichte pauze waarin je 10 minuten kan bijpraten met je collega’s. Dit versterkt de onderlinge relaties. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat de Fika zorgt voor het verhogen van de productiviteit. Het kost even 10 minuten tijd, maar dit zorgt voor een powerboost van je personeel. Probeer het eens!

4. Informele relaties verbeteren
In Noorwegen is het heel normaal om informeel met elkaar om te gaan. De afstand tussen de baas, het managementteam en de werknemers is heel klein. De platte organisatie is daarom enorm populair in Noorwegen. Er lijkt een verband te zijn tussen platte organisaties en het verhogen van werkgeluk. Niet alleen dat is een positief effect, maar het zorgt ook voor verbinding tussen de werknemers en je bedrijf. In Nederland zijn we al op de goede weg ermee, maar er heerst nog (te) veel autoriteit op de werkvloer. Schuif dus aan bij de Fika!
5. Ga aan de slag met het Scandinavisch model
Wil je meer werkgeluk creëren bij je werknemers? Mooi! Zet de volgende stappen:
Verklein de hiërarchie en werk naar een platte organisatie voor het verbeteren van onderlinge (informele) relaties.
Verkort de werkdagen, zodat het personeel tijd overhoudt voor leuke dingen. Dit komt ten goede van het geluk en dus ook werkprestaties.
Roep de Fika in het leven. Drink elke ochtend en middag koffie/thee met je collega’s om echt even pauze te nemen. Dit zorgt voor een powerboost!

Een dag minder werken; iets voor jouw organisatie?
Een dag minder werken is al heel normaal in de Scandinavische landen. Dat is een verschil in de werkcultuur met Nederland. Zegt dat ook iets over het werkgeluk van jouw personeel? Misschien wel. Duidelijk is wel dat Scandinavië kwaliteit verkiest boven kwantiteit. Met een kortere werkweek, meer gezamenlijke pauzes werken zij efficiënt. Als Nederlandse onderneming is het toch interessant om je te verdiepen in de Scandinavische werkcultuur om zo tot nieuwe inzichten te komen.
Begrijpelijk dat niet iedereen even enthousiast is over de werkcultuur van de Scandinaviërs. In de praktijk wijkt Nederland ook af van de Scandinavische landen. We zullen in Nederland toch gauw de werkdruk zien oplopen, wat juist zorgt voor een negatief effect op het werkgeluk en de gezondheid van het personeel. Daarnaast zullen er meer mensen aangenomen moeten worden om de kortere werkweek van je huidige personeel te compenseren. Dat brengt uiteraard kosten met zich mee.
Andere werkvormen die misschien beter passen bij jouw onderneming zijn: flexwerken, thuiswerken, agile werken, coworking of het nieuwe werken. Maar ook in deze vormen is het geluk van de werknemer belangrijk voor de verbetering van de productiviteit.

Denk dus eens na over de werkvorm van het Scandinavisch model. Hoe zorg jij voor het vergroten van het werkgeluk van jouw personeel? Er bestaat een verband tussen geluk en productiviteit. Zorg daarom voor een goede flow voor jouw personeel. Deze flow zal zorgen voor meer werkgeluk, waardoor je personeel productiever is én meer geluk ervaart. Kortom, denk eens na over het verhogen van werkgeluk bij werknemers voor het verbeteren van de productiviteit én dus omzet. Is een dag minder werken volgens het Scandinavisch model iets voor jouw onderneming en personeel?
SKEPP helpt jou verder!
Ga jij werken volgens het Scandinavisch model? Of heb je nog vragen over een dag minder werken? SKEPP helpt je graag bij het beantwoorden van al jouw vragen rondom het werken volgens het Scandinavisch model. Zoek je nog een kantoorruimte of werkplek waar je een dag minder werken kan toepassen? Neem dan contact op met onze vastgoedconsultants. Zij helpen je vrijblijvend bij het vinden van de ideale kantoorruimte voor het werken volgens het Scandinavisch model.