10x alles over bureaustoelen

Een bureaustoel is één van de belangrijkste onderdelen van een ergonomische werkplek. Toch blijft het uitzoeken en instellen van een bureaustoel lastig. Bureaustoelen zijn er in verschillende soorten en maten te vinden. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over een ergonomische bureaustoel!


Een bureaustoel is één van de belangrijkste onderdelen van een ergonomische werkplek. Toch blijft het uitzoeken van een bureaustoel lastig. Bureaustoelen zijn er in verschillende soorten en maten te vinden. Uiteindelijk gaat het erom dat jij urenlang zonder lichamelijke klachten kan werken.

Maak kennis met de verschillende onderdelen van een bureaustoel

Een bureaustoel heeft veel onderdelen waar je rekening mee moet houden. Je moet namelijk niet alleen rekening houden met de verschillende instelmogelijkheden, maar ook met het soort wieltjes en de mechanieken.

Wat is het verschil tussen harde en zachte zwenkwielen?

Hoe goed een bureaustoel rolt, hangt af van het type zwenkwielen en de ondergrond. Voor een harde vloer worden zachte zwenkwielen aangeraden. Op een harde vloer moeten de wieltjes voldoende wrijving bieden, zodat de stoel niet continu wegglijdt. Ook moet de vloer beschermd worden tegen eventuele beschadigingen. Tot slot maken deze wieltjes minder lawaai en rollen ze minder snel. Vaak hebben deze zachte wielen een zachte en slijtvaste coating. Hoe je de zachte wieltjes herkent? Easy! Aan de 2 verschillende kleuren op het wieltje.

Lugano V2 5 bewerktWerk jij op een harde of zachte ondergrond?

 

Heb je een zachte ondergrond? Dan worden harde zwenkwielen aangeraden. Deze wieltjes zijn gemaakt van hard of massief kunststof en zijn vaak volledig zwart. Ook als je gebruik maakt van een vloerkleed onder de bureaustoel, zijn harde zwenkwielen de juiste keuze.

Tegenwoordig zijn bijna alle bureaustoelen voorzien van combi wieltjes. Dit betekent dat bijna alle bureaustoelen op zowel een harde als zachte vloer gebruikt kunnen worden. Vroeger waren de wieltjes juist specifiek bedoeld voor harde vloeren of een zachte ondergrond. Veranderde de ondergrond waarop jouw bureaustoel stond? Dan moest je wieltjes bestellen voor die specifieke vloer. Dat hoeft nu dus niet meer. Ideaal, toch?

Ken jij de verschillende soorten armleuningen al?

Er zijn 6 soorten armleggers van een bureaustoel. Allereerst bestaan er vaste armsteunen. Zoals de naam al zegt, zijn deze armleuningen niet verstelbaar. Wil jij je armleggers graag in hoogte verstellen? Dan is een bureaustoel met 1D armleuningen voldoende. Deze armsteunen zijn alleen in hoogte verstelbaar. Wil je iets meer verstelmogelijkheden hebben? Kies dan voor een bureaustoel met 2D armleggers. Deze armleuningen zijn in hoogte verstelbaar en kunnen naar voor en naar achter bewogen worden.

Lugano armleuning2Verstel de armleuningen naar wens met de knoppen onder de opdekjes

 

Naast 2D armleggers hebben we ook bureaustoelen met 3D armsteunen. Deze armleuningen zijn in hoogte verstelbaar, kunnen naar voor en naar achter bewogen worden en de opdekjes van de armleggers zijn draaibaar. Wil je het complete plaatje? Dan is een bureaustoel met 4D armsteunen de perfecte match. Deze armleuningen zijn in hoogte, lengte en breedte verstelbaar én hebben een draaibaar opdekje. Wil je na het draaien van de opdekjes de armleggers naar voor en achter bewegen? Dan zijn 5D armleuningen ideaal voor jou.

Welke materialen worden er voor de zitting gebruikt?

Er zijn veel verschillende soorten materialen voor de zitting van een bureaustoel. De bekendste en belangrijkste zittingen zijn gemaakt van de volgende schuimsoorten. Deze schuimsoorten worden hieronder besproken van goedkoop tot duur.

 • Polypress. De goedkoopste schuimsoort is polypress. Dit materiaal bestaat uit verschillende stukjes schuim die tot één plaat zijn geperst.
 • Polyether. Polyether, ofwel schuimrubber, is goedkoop materiaal voor het zitvlak. Deze schuimsoort staat bekend om de fijne celstructuur en vering. Hoe hoger het gewicht van de persoon op de bureaustoel, hoe beter de veerkracht van het materiaal.
 • Koudschuim. Koudschuim is een duurzaam materiaal, de veel comfort en ondersteuning biedt. Koudschuim met een hogere HR-waarde biedt het meeste comfort. De HR-waarde staat voor de hoeveelheid veerkracht. Dit schuimsoort gaat lang mee zonder het verlies van comfort en ondersteuning. Dit komt door het minimale drukverlies van dit materiaal.
 • Latex. Latex wordt gewonnen uit de rubberboom en is zeer veerkrachtig en duurzaam. Ook bestaat er synthetische latex. Dit materiaal wordt gewonnen uit olie en is zeer veerkrachtig. Helaas is synthetisch latex minder ventilerend, voelt warmer aan en heeft een kortere levensduur.
 • Polyurethaanschuim. Het duurste materiaal is traagschuim, ofwel polyurethaanschuim. Dit schuimsoort vormt zich naar het lichaam door de combinatie van lichaamswarmte en lichaamsgewicht. Het schuim geeft hierdoor een gelijkmatige drukverdeling. Traagschuim heeft een gesloten celstructuur en kan hierdoor niet goed ventileren. Hierdoor wordt de warmte vastgehouden.

Voor welke rugleuning kies jij?

Er is keuze uit 2 soorten rugleuningen. Zo is er een mesh, ofwel netweave, rugleuning of een stoffen rugleuning verkrijgbaar.

Een mesh/netweave rugleuning is een soort gaas waarmee de rugleuning van de bureaustoel wordt bespannen. Het voordeel van deze mesh rugleuning is dat het een ventilerende stof is. Op een warme dag voorkomt dit overmatige transpiratie. Daarnaast is deze rugleuning erg comfortabel, omdat deze stof in feite naar jouw lichaam vormt. Een nadeel van een mesh rugleuning is dat het iets sneller uit kan rekken dan stof. Daarom is het belangrijk om op de kwaliteit van de stoel te letten.

bureaustoel Valero bewerktUrenlang klachtenvrij werken door de comfortabele mesh rugleuning

 

Een stoffen rugleuning is vaak iets dikker dan mesh rugleuningen. Binnen de stoffen rugleuningen zijn er verschillende soorten stof verkrijgbaar. Denk aan een synthetische stof zoals een combinatie van polyester en acryl, maar ook aan combinaties van katoen en wol. Een voordeel van een stoffen rugleuning is dat hij zorgt voor meer support van de rug, dan de mesh rugleuning. Een nadeel van een stoffen rugleuning is dat de stof vaak synthetisch is, waardoor het minder goed ventileert.

Veel rugleuningen beschikken over een lendensteun. Dit is een kleine bolling aan de onderkant van de rugleuning. Met de lendensteun wordt de onderrug optimaal ondersteund. De lendensteun kan op 2 manieren worden ingesteld. Als eerste kan de lendensteun op de lenden, ofwel aan de bovenkant van je bekken, ingesteld worden. Soms biedt dit niet de juiste ondersteuning voor iedereen. Daarom kan de lendensteun ook ter hoogte van de holling van je rug ingesteld worden. Bekijk zelf welke instelling de meeste ondersteuning biedt voor jouw onderrug.

Aan welke normeringen moet een bureaustoel voldoen?

De Arbowet stelt weinig eisen aan de bureaustoel zelf. De werkgever moet vooral kunnen aantonen dat hij een ergonomische werkplek faciliteert. De meest eenvoudige wijze om dit aan te tonen is om een bureaustoel te kiezen met een (N)EN 1335 normering of NPR 1813 normering.

De (N)EN 1335 norm is een Europese norm voor bureaustoelen. Deze norm zegt iets over de maatvoering en instelbaarheid van de bureaustoel. Voldoet de bureaustoel aan de (N)EN 1335 norm? Dan kan 85% tot 95% van de mensen, qua lengte, goed op deze bureaustoel zitten.

De NPR 1813 norm is de Nederlandse Praktijk Richtlijn voor bureaustoelen. Deze norm is een aanvulling op de (N)EN 1335 norm, waardoor een NPR bureaustoel ook een (N)EN stoel is. De NPR 1813 norm is opgesteld, omdat de lengtes per persoon in Nederland enorm kunnen verschillen. Voldoet de bureaustoel aan de NPR 1813 norm? Dan kan ongeveer 90% van de Nederlandse bevolking deze bureaustoel goed gebruiken.

Hoe intensief gebruik je de bureaustoel?

Het uitzoeken van de ideale bureaustoel valt samen met de beoogde functie en het gebruik van de bureaustoel. Er bestaan diverse bureaustoelen, elk geschikt voor een andere manier van werken of functionaliteit. Waarvoor heb je de bureaustoel nodig, hoeveel ga je de stoel gebruiken én wie gaat hem gebruiken? Op basis van deze vragen vind je de ideale bureaustoel.

Een 24 uurs bureaustoel moet enorm veel comfort bieden en het lichaam optimaal ondersteunen voor 24 uur per dag. Deze bureaustoelen worden bijvoorbeeld door beveiligers van panden of in ziekenhuizen gebruikt. Is een 24-uurs bureaustoel iets te veel van het goede? Kies dan voor een bureaustoel die geschikt is voor intensief gebruik. Deze bureaustoelen bieden comfort en ondersteunen het lichaam optimaal tijdens een werkdag van 8 uur of meer. Ben je op zoek naar een bureaustoel voor normaal gebruik? Dan is deze stoel geschikt voor een gemiddelde werkdag van 8 uur per dag.

bureaustoel rocaHoe intensief gebruik jij de bureaustoel? Kies het bijpassende design

 

Wil je gebruik maken van coworking spaces? Zoek dan naar een bureaustoel met veel instelmogelijkheden, zoals de bySKEPP Lugano. Meerdere teamleden moeten namelijk optimaal en zonder lichamelijke klachten kunnen werken op deze bureaustoel. Zoek je een bureaustoel die je thuis kan gebruiken? Vaak zijn deze bureaustoelen geschikt voor een paar uur gebruik. Bekijk op voorhand hoe intensief jij de bureaustoel gaat gebruiken.

Waarom is de ene bureaustoel duurder dan de andere?

Hoe kan het dat er veel verschil zit in de prijs per bureaustoel? Dat heeft te maken met diverse aspecten, waaronder:

 • Het verschil in kwaliteit;
 • Het verschil in materialen;
 • Meer en betere instelmogelijkheden;
 • Een langere garantietermijn;
 • De service van de winkel

De ene bureaustoel is de ander niet, zo werkt dat ook met de materiaalkeuze. Waar de ene stoel bestaat uit kunststof, zal hij goedkoper zijn én minder lang meegaan in tegenstelling tot een bureaustoel bestaande uit RVS. Daarnaast worden er bij duurdere bureaustoelen vaak gebruik gemaakt van duurzame of gerecyclede materialen of zijn ze voorzien van een certificering zoals NPR bureaustoelen.

bureaustoel Samos bewerktBureaustoel Samos; een gestoffeerde bureaustoel met (N)EN 1335 certificering

 

Ook hebben duurdere bureaustoelen vaak meer instelmogelijkheden en hebben deze stoelen een langere garantietermijn, dan budget bureaustoelen. Tot slot zal de prijs ook bepaald worden door de service die de winkel biedt. Waar sommige bureaustoelen een bouwpakket zijn, is het bij SKEPP mogelijk om te gaan voor een full service pakket. De bureaustoel wordt geleverd op locatie, in elkaar gezet, het restmateriaal wordt meegenomen en het bestellen van eventuele onderdelen is ook mogelijk.

Hoe stel je de bureaustoel in?

Een dure bureaustoel die verkeerd wordt ingesteld, veroorzaakt net zo goed lichamelijke klachten. Het is daarom belangrijk om elke stoel verantwoord te gebruiken. Om ongemakken te voorkomen moet je met bepaalde punten rekening houden.

 1. Stel de juiste zithoogte in. Zet je voeten plat op de grond en verstel de hoogte van de bureaustoel tot jouw knieën op gelijke hoogte zijn als jouw heupen. Is dit het geval? Dan is de zithoogte juist ingesteld.

 2. Nu stel je de zitdiepte in. Zorg dat er minimaal 2 vingers tussen jouw knieholte en de voorzijde van het zitvlak passen. Maar let wel op; er mag niet meer dan een vuist ruimte tussen zitten.

 3. Hierna stel je de armleggers in. Leg je hand op je schouder en ontspan je schouders. Stel dan de armleuning in ter hoogte van je elleboog en haal je hand van je schouder. Nu zijn je armleggers correct ingesteld.

 4. Dan is de rugleuning aan de beurt. Verstel de lendensteun in hoogte en zorg dat deze steun jouw onderrug optimaal ondersteunt.

 5. Tot slot stel je de optionele instellingen zoals het kantelmechanisme en de gewichtsregeling in. Zet het kantelmechanisme nooit op slot, maar zorg dat je altijd naar achter kunt leunen. Zo zit je niet langdurig in dezelfde houding en voorkom je lichamelijke klachten.

bureaustoel muxa 2Bureaustoel Muxa is geschikt voor jouw thuiswerkplek, op kantoor of in een vergaderruimte

 

Wissel een paar keer per dag van houding en zorg ervoor dat je rechtop zit. Zo blijf je in een actieve houding zitten. En als je het helemaal volgens het boekje wil doen, kies je voor een zit-sta bureau. Hiermee wissel je staand en zittend werken af. Benieuwd hoe je een zit-sta bureau instelt? Dat lees je hier.

Bestel de ideale ergonomische bureaustoel voor jou!

Wil jij een nieuwe ergonomische bureaustoel aanschaffen? Je weet nu waar je rekening mee moet houden bij de zoektocht naar een geschikte bureaustoel. Bekijk hier welke bureaustoel de beste match is voor jou. Heb je hulp nodig bij het uitzoeken van de juiste bureaustoel? Dat is geen probleem! Neem snel contact op. Onze kantoorexperts helpen je graag verder!

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure