10x alles over bureaus

Een bureau is samen met een bureaustoel het belangrijkste onderdeel van een ergonomisch verantwoorde werkplek. Toch is het lastig om te kiezen welk bureau het beste bij jou past en hoe je het bureau op de juiste hoogte instelt. Bureaus zijn in verschillende soorten en afmetingen verkrijgbaar. In dit artikel lees je alle ins and outs over het perfecte bureau voor jou!


Een bureau is samen met een bureaustoel het belangrijkste onderdeel van een ergonomische werkplek. Toch is het uitzoeken en het juist instellen van een bureau vaak nog lastig. Er zijn veel verschillende bureaus en afmetingen beschikbaar. Uiteindelijk gaat het erom dat jij voldoende ruimte hebt op je bureaublad en zonder lichamelijke klachten kan werken.

Maak kennis met de verschillende soorten bureaus

Een bureau is in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Maar welk type bureau past het beste bij jou? Wil je een vast bureau of kies je liever voor een zit-sta bureau? En waarvoor wil je het bureau gebruiken?

Wat houdt een vast bureau in?

Vaste bureaus worden ook wel instelbare bureaus genoemd. Dit zijn bureaus die je één keer instelt en daarna niet meer in hoogte verstelt. Het instellen van een vast bureau kan door middel van een inbussleutel of een drukknop. Dit is afhankelijk van het bureau dat je aanschaft.

Verlengde poolseweg 38 Breda 17 1Aan een vast bureau werk je alleen zittend

Wat is een handmatig verstelbaar bureau?

Er zijn 3 soorten handmatige verstelbare bureaus. Een handmatig verstelbaar bureau is verstelbaar middels een slinger, een contragewicht of door een gasveer. Dankzij de verstelmogelijkheid zijn handmatig verstelbare bureaus inzetbaar als een zit-zit bureau of als een zit-sta bureau. Daarnaast zijn handmatig verstelbare bureaus verkrijgbaar als enkel of duo bureau.

Welke elektrisch verstelbare bureaus zijn er?

Elektrisch verstelbare bureaus; de naam zegt het eigenlijk al. Dankzij elektriciteit zijn deze bureaus verstelbaar in hoogte. De elektrische verstelbare bureaus zijn verkrijgbaar in een 2 traps of 3 traps uitvoering. Het verschil? Een 3 traps bureau heeft de mogelijkheid om het bureau lager of hoger in te stellen dan een 2 traps bureau. Dankzij de 3 trappen heb je dus meer verstelmogelijkheden én is het bureau geschikt voor kleinere personen of juist langere personen dan een 2 traps. Een elektrisch verstelbaar bureau is uitgevoerd met 1 motor of 2 motoren. Ook hier zit een verschil in. Is het bureau voorzien van 2 motoren? Dan kan het bureau meer gewicht dragen.

U Needle 7 2Ga jij voor een handmatig verstelbaar zit-sta bureau of kies je liever voor een elektrisch zit-sta bureau?

Wat zijn bijzondere bureaus?

Naast de standaard uitvoeringen zijn er natuurlijk veel bijzondere varianten verkrijgbaar. Een voorbeeld is het directiebureau Portland met kast, maar ook bureaus als een trio bureau of thuiswerk bureaus zoals bureau Homey. Afhankelijk van de ruimte, de functie en het budget kies je het ideale kantoor voor jouw kantoor of thuiswerkplek.

Welke accessoires bestaan er voor een bureau?

Er zijn veel verschillende accessoires voor bureaus. Afhankelijk van jouw wensen kun je jouw bureau compleet maken. Hieronder worden de verschillende accessoires besproken.

 • Akoestische schermen. Er zijn veel soorten akoestische schermen. Zo heb je een akoestisch scherm voor een enkel of dubbel bureau. Vaak kun je de akoestische schermen vastmaken aan het bureaublad of juist tussen de bureaus klemmen.
 • Kabelgoot. Een kabelgoot is ideaal voor het wegwerken van alle rondslingerende kabels. Niet alleen esthetisch mooier, maar ook veiliger.
 • Kabelbak. Een kabelbak is handig bij duo bureaus om de gezamenlijke draden in de kabelbak weg te laten werken.
 • Memory functie. Bij elektrische bureaus zijn er tegenwoordig opties beschikbaar zoals een memory functie. Zoals de naam al zegt, onthoudt het systeem de gewenste hoogte instelling. Je hoeft nu maar één keer de perfecte hoogte in te stellen. Ideaal voor de juiste zit of sta houding.
 • Powerbox. Te weinig stroompunten aanwezig? Dan is een powerbox ideaal voor extra usb aansluitingen of meerdere stroompunten. Deze kun je ook mooi wegwerken onder een bureau of in een kabelgoot of kabelbak.
 • Monitorarm. Naast de ideale werkhoogte is het belangrijk om ook het scherm op de juiste hoogte te hebben. Dankzij een monitorarm verplaats je eenvoudig het scherm naar de gewenste plek en hoogte. Heb je meerdere schermen? Dan kun je meerdere monitorarmen gebruiken.
 • Kabelarm. Maak je gebruik van een duo bureau? Dan is een enkele monitorarm onvoldoende. Met een kabelarm zijn beide kanten in de gelegenheid om de monitor op de gewenste werkhoogte te zetten.
 • CPU houder. Om veilig te werken is het hebben van een CPU houder perfect. De computerkast vangt zo minder stof, je stoot hem niet zomaar omver en de computerkast is mooi op te hangen onder het bureaublad.
 • Persoonlijke lade. Heerst er een clean desk policy op kantoor? Dan is het hebben van een lade eigenlijk uit den boze. Toch kan het hebben van een persoonlijke lade onder het bureau handig zijn. Hiermee blijft het bureau leeg en opgeruimd en is rommel uit het zicht.
 • Wangen. Voor meer rust op de werkvloer en om bureaus strak af te werken, kun je gebruik maken van wangen. Dit zijn lage schermen die je op de kopse kant van het bureau of duo bureau kunt plaatsen voor een rustiger aanzicht. Daarnaast is het ook de optie om de wangen akoestisch te maken mogelijk.
 • Schaamschot. Een verticaal scherm of schot onder het bureau zorgt ervoor, dat rokdragende mensen geen inkijk meer hebben. Daarom wordt het ook wel een schaamshot genoemd.

Welke afmeting moet je kiezen?

Vroeger waren veel bureaus enorm pompeus, omdat er met grotere schermen en meer papier werd gewerkt. Destijds was de meest gangbare maat van de bureaus 200 cm x 100 cm. Tegenwoordig worden de standaard bureaus steeds kleiner. Waarom? Steeds meer werk wordt digitaal bewaard en de schermen zijn minder groot. Nu is de meest populaire maat 160 cm x 80 cm en in de Randstad zelfs 140 cm x 80 cm vanwege minder grote kantoorruimtes.

Homey 5Bureau Homey is het ideale thuiswerk bureau door zijn compacte design, memory functie en persoonlijke lade

Aan welke normeringen moet een bureau voldoen?

De Arbowet stelt weinig eisen aan het bureau zelf. De werkgever moet vooral kunnen aantonen dat hij een ergonomische werkplek faciliteert. De meest eenvoudige manier om dit aan te tonen, is door bureaus aan te schaffen die voldoet aan de (N)EN 527 norm of met een NPR 1813 certificering.

De (N)EN 527 norm is de Europese norm voor bureaus. Deze norm kent eisen op het gebied van veiligheid, sterkte en duurzaamheid voor bureaus, waarbij kantoorwerkzaamheden zittend, zit-staand of staand gedaan kunnen worden.

De NPR 1813 norm is de Nederlandse norm voor bureaus en tevens een aanvulling op de Europese (N)EN 527 norm. De NPR 1813 norm richt zich op de Nederlanders, aangezien de Europese normen zich focussen op de gemiddelde Europeaan. Toch verschilt de Nederlander onderling meer in lengte en is de gemiddelde Nederlander langer dan Europeanen.

Waarom is het ene bureau duurder dan de andere?

Het prijsverschil tussen bureaus heeft met verschillende dingen te maken. Hieronder worden de belangrijkste onderdelen benoemd:

 • Materiaal. Is het bureaublad gemaakt van eikenhout of is het blad gemaakt van melamine?
 • Functies van het bureau. Is het bureau elektrisch? En hoeveel motoren heeft het bureau?
 • Garantietermijn. Hoe lang heb je garantie op een product? Is dat 2 jaar of juist 10 jaar?
 • Duurzaamheid. Bestaat het bureau uit gerecyclede materialen of worden er goedkope en minder duurzame materialen gebruikt?
 • Vervangen van onderdelen. Worden onderdelen die aan vervanging toe zijn door het bedrijf vervangen? Of moet je deze onderdelen zelf bestellen?

Bij andere bedrijven krijg je het bureau als een bouwpakket. Je moet zelf het vervoer regelen, het bureau in elkaar zetten en eventuele vervangingen moet je zelf regelen. Bij SKEPP krijg je een full-service pakket bij de aankoop van jouw bureau. Zo wordt jouw bureau vervoert, in elkaar gemonteerd en eventuele vervangingen worden door ons geregeld.

Hoe stel je jouw bureau juist in?

Is je bureau te hoog ingesteld? Dan trek je al snel je schouders op. Dit zorgt voor lichamelijke klachten in je nek, schouders en rug. Staat je bureau te laag ingesteld? Dan werk je waarschijnlijk voorover gebogen aan je computer. Ook met deze houding ontstaan rug-, nek- en schouderklachten. Daarom is het belangrijk om je bureau juist in te stellen. De ideale werkhoogte als je zittend achter je bureau is hieronder te lezen. Wist jij al hoe je de hoogte van je bureau moest instellen?

Schermafbeelding 2021 07 13 om 08.04.04Per 5 cm in lengte moet je bureaublad 2 cm omhoog verstelt worden

 

Werk je staand achter je bureau? Dan is het eigenlijk hetzelfde als dat je zittend werkt. Zorg ervoor dat je schouders ontspannen staan in een hoek van ongeveer 90 graden. Maar let op; het bureau mag ook niet te laag staan. Daardoor ga je hangen aan het bureau. Wil je de meest ergonomische werkhouding aannemen? Wissel dan het zittend en staand werken af.

Bestel nu jouw perfecte bureau!

Wil jij een nieuw bureau aanschaffen? Na het lezen van dit artikel weet je waar je rekening mee moet houden en welke verschillende bureaus er zijn. Bekijk hier welk bureau jouw partner in crime is. Heb je hulp nodig bij het uitzoeken van het ideale bureau voor jou? No problem! Neem contact op met een van onze kantoorexperts. Zij helpen je graag verder!

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure