Designer Rachel Santegoets bezocht de Milaan Design Week

  • Door Jari Wesselink
  • woensdag 13 april 2016

Design, vormgeving en tactiliteit op de Milaan Design Week

Van 12 tot en met 15 april is designer Rachel Santegoets van SKEPP design+build op de Design Week in Milaan geweest. "Ik heb me laten onderdompelen in de wereld van design, vormgeving en tactiliteit op het gebied van design en meubilair," licht Santegoets toe. De Milaan Design Week bestaat uit de beurs, genaamd 'de Salone', en de vele exposities in de stad. "Ik heb er bewust voor gekozen om de beurs links te laten liggen en juist op zoek te gaan naar de jonge en gevestigde ontwerpers, die zich presenteerden in de verschillende wijken in Milaan," aldus Santegoets.


kantoormeubelen kantoorlocatie huren design week milaan build SKEPPWerken van de Design Academy Eindhoven en Lensvelt, die presenteerden in Lambrate

Designopleidingen presenteerden het werk van studenten

In de wijk Lambrate presenteerden veel designopleidingen het werk van studenten. Santegoets is enthousiast over de wijk. "Het werk van de studenten was het best te ervaren in de wijk Lambrate. Een wijk waarbij de locatie zeer meehelpt. De mix van oude en nieuwe gebouwen, waarin de werken te zien waren, zorgde ervoor dat er een relaxte sfeer hing."

"Studenten zijn de toekomst en daarom was het zeer inspirerend om het werk van hen te bekijken. Wat ook erg opviel was het hoge afwerkingsniveau, zeker van de studenten uit Scandinavische landen. Veel handwerk en liefde voor oude ambachten. 3D-geprinte objecten zag je hier haast niet."

Beginnende ontwerpers als Jeroen Wand aanwezig in Milaan

Naast de studenten waren er ook veel beginnende en gevestigde ontwerpers aanwezig bij de Milaan Design Week, zoals Jeroen Wand en Maarten Baptist. Het Dutch design was zeer goed vertegenwoordigd in Lambrate. "Zeker met de Design Academy Eindhoven, die hier ook exposeerde," merkte Santegoets op.

werk van moooi design tortona lund university SKEPPOntwerpen van Moooi en Lund University, die te zien waren tijdens de Milaan Design Week

Moooi als een grote publiekstrekker in de wijk Tortona

Moooi stond in de wijk Tortona en Santegoets vond het een grote publiekstrekker. "De show van Moooi was uitbundig, alles draagt bij aan de beleving. Bij Moooi weet je dat de meubels op een rijke en luxe manier worden gepresenteerd, een totaalbeleving. Dit zag je bij steeds meer meubelmerken."

Ook de werken van Joost van Bleiswijk en Kiki van Eijk straalden rijkdom uit. "Dat kwam misschien ook door de manier waarop alles werd gepresenteerd. Ook hier was de beleving van Joost en Kiki een belangrijk item. Een wereld die harder en scherper is dan de meeste producten, die je van hen kent."

design week milaan werken joost van bleiswijk en kiki van ewijkOntwerpen van Joost van Bleiswijk en Kiki van Ewijk

Cor Unum, een keramisch atelier dat presenteerde in de wijk Isola

Net als Van Bleiswijk en Van Eijk was ook het keramisch atelier Cor Unum te vinden in de wijk Isola. Onder de noemer 'Changing the skin' werd het werk van 11 ontwerpers gepresenteerd, waarbij het proces en toeval erg belangrijk waren, zei Santegoets. "Dat was goed te zien bij de schalen van rENs. De keramische schalen krijgen kleur doordat de schaal in een pinterinkt-badje wordt gezet."

"Door de stamring trekt de inkt van onderen door het aardewerk en krijgt het aardewerk kleur. Elke keer als er een schaal in het inktbadje wordt gezet is het afwachten hoe het eindresultaat wordt. Een techniek die nog ontdekt en uitgewerkt moet worden, maar wel spannende schalen oplevert."

Zie hier het filmpje, gemaakt door rENs, van het proces.

Het keramiek als hoogtepunt bij de 2016/ expositie

"Een andere expositie waarbij het keramiek het hoogtepunt was, was de 2016/ expositie in de wijk Brera. Onder leiding van de Japanse ontwerper Teruhiro Yanagihara en de Nederlanders Scholten & Baijings hebben een aantal ontwerpers, met behulp van de specialistische vaardigheden van de aardewerkstad Arita (Japan), een serie uitgebracht," zegt Santegoets over deze expositie.

brera design week milaan SKEPPDit was onder meer te zien in de wijk Brera in Milaan

"Doordachte vormen, kleuren en structuren die een lust voor het oog zijn. Lokale kunst wordt gecombineerd met internationaal design talent in het maken van alledaagse porseleinen producten." Een combinatie die je steeds meer ziet en wat volgens Lidewij Edelkoort (seminar trend 2017/2018) ook steeds belangrijker gaat worden. De collectie 2016/ is tot 9 oktober in het Aziatisch Paviljoen in het Rijksmuseum te Amsterdam te zien.

Lees ook dit nieuwsbericht: Designer Delle Benton van SKEPP bezocht beurs in Stockholm

Bekijk hier projecten van de design+build-tak van SKEPP

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure