De 7 meest voorkomende type thuiswerkers

 • Door Madée Reinerink
 • dinsdag 16 juni 2020

Waar sommige werknemers hun draai wat betreft thuiswerken helemaal gevonden hebben, staan anderen te popelen om weer naar kantoor te komen. Maar hoe pak jij het thuiswerken aan? En hoe doen je collega’s dat? Ben jij iemand die in de vergadering nog aan het ontbijten is of zit je strak in pak achter de laptop? Wij hebben de 7 meest voorkomende type thuiswerkers voor je op een rijtje gezet. Wie herken jij in de type thuiswerkers: jezelf of een van je collega’s? 


laptop 2557571 1280Waar bij iedereen de werkdag er om 17:30 uur op zit, gaat de workaholic nog even door! 

Work work workaholic

Dit type collega is minimaal 8 uur per dag, als het er niet meer zijn, productief aan het werk. Slaaptekort, onvoldoende tijd voor het gezin en andere sociale contacten zijn typische kenmerken van de workaholic. Wellicht was je altijd al wel een beetje een harde werker, maar heb je nu het gevoel dat je je extra moet bewijzen of kun je thuis het werk niet meer loslaten? Je grootste valkuil is dat je te veel hooi op je vork neemt. 

Tips voor de workaholic: 

 • Op kantoor ben je ook niet non-stop aan je bureau aan het werk. Las dus vaste pauzes in die je normaal ook hebt. 

 • Creëer een vaste thuiswerkplek. Zo voorkom je dat je laptop in het zicht ligt, waardoor je eerder geneigd bent om nog even de mail te openen. 

De dromer 

Jij raakt snel afgeleid door van alles om je heen. Of dit nu een berichtje is van een bekende, de buurvrouw die de hond uitlaat of de vaatwasser die klaar is. Al helemaal nu is dit voor de dromer een lastigere opgave. Met thuiswerken is er niemand die het opmerkt als je een half uur verliest aan het scrollen door social media. Niet alleen de productiviteit kan hieronder gaan lijden, ook de kwaliteit. Daarom hieronder enkele tips voor de dromer om zo productief mogelijk de werkdag door te komen: 

Tips voor de dromer: 

 • Stel doelstellingen voor jezelf op. Hierdoor zorg je ervoor dat je op schema blijft wat betreft deadlines.  

 • Wanneer je gewend bent om in een druk kantoor te werken, dan zal je dit met thuiswerken missen. Een oplossing hiervoor is het op de achtergrond aanzetten van muziek. Het zal helpen om je beter te kunnen focussen op je werkzaamheden.

home office 4994104 1280Thuiswerken combineren met de zorg voor de kinderen, oftewel 2 fulltime jobs tegelijkertijd! 

De ouder met 2 fulltime jobs 

Dit is wellicht de grootste groep type thuiswerkers: thuiswerken combineren met de zorg voor de kinderen. Oftewel: 2 fulltime banen op hetzelfde moment. Telefoneren terwijl de baby begint te huilen, kinderhandjes die over het toetsenbord heen gaan, een kind aan je arm geklampt op het moment dat jij een belangrijke mail wilt versturen en ga zo nog maar eventjes door. Het is niet de meest ideale situatie. Je vindt het dan ook niet heel erg als je binnenkort weer naar kantoor mag.  

Tips voor de ouder: 

 • Voor deze type thuiswerkers kunnen we alleen maar heel veel respect hebben! Het combineren van 2 fulltime jobs is niet voor iedereen op het lijf geschreven. 

home office De huismus brengt het liefst de werkdag door vanaf de bank!

De huismus 

Thuiswerken? Jij wilt nooit meer anders! De laptop is momenteel je beste vriend en contact onderhouden met collega’s zie jij het nut niet zo van in. Thuisblijven en met mail als belangrijkste communicatiemiddel vind jij helemaal prima. Jou horen ze niet klagen over een thuiswerkplek, integendeel: je hebt zelfs extra trainingsbroeken gekocht. Zorg ervoor dat je als huismus niet steeds meer terugtrekt en je dagritme kwijtraakt. 

Thuiswerken? Jij wilt nooit meer anders!

Tips voor de huismus:

 • Laat de trainingsbroek in de kast liggen. Trek een outfit aan die je normaal gesproken ook naar het werk aan zou doen. 

 • Zorg dat je hebt ontbeten voordat je de laptop opstart, zo krijg je meer regelmaat.   

 • Vermijd lange mail gesprekken. Kies ervoor om je collega’s te videobellen om bepaalde zaken te bespreken. 

De fanatiekeling  

De wekker gaat al af terwijl je de vogels nog niet hoort fluiten. Jij gaat voor werktijd nog even snel een rondje hardlopen. Zo begin je met een fris hoofd de werkdag! Tijdens de lunch loop jij de spierpijn er even uit met een wandeling. Werken is voor jou net zo belangrijk als sporten en voeding. De eetmomenten worden tijdens je werkdag zorgvuldig gepland en bereidt. Kortom, aan self-care geen gebrek! 

Tips voor de fanatiekeling: 

 • Ga vooral zo door! Sporten zorgt ervoor dat jij met een frisse blik weer door kunt. 

ThuiswerkplekJij als kletskop kunt niet wachten tot je weer naar kantoor mag.

De kletskop

De huidige situatie vindt jij maar een lastige periode. Je kunt dan ook niet wachten totdat je weer naar kantoor mag. Je mist de gesprekken bij de koffieautomaat en het wandelen met collega’s tijdens de lunchpauze. Contact met collega’s zijn voor jou een belangrijk onderdeel van je leven en werk. Als gangmaker ben jij op elke vrijdagmiddagborrel en zijn je collega’s misschien wel zelfs je vrienden. Jij hebt het nu wel extra zwaar. 

. Contact met collega’s zijn voor jou een belangrijk onderdeel van je leven en werk.

Tips voor de kletskop: 

 • In deze periode ontkom je niet aan momenten waar je op jezelf aangewezen bent. Probeer te wennen aan de stilte. Lukt dat niet? Luister muziek waar je productief op kunt werken. 

 • We zijn allemaal sociale wezens. Je bent absoluut niet de enige die de sociale interactie van het kantoorleven mist. Bedenk leuke dingen waar jij en je collega’s aan mee kunnen doen, zoals een digitale vrijdagmiddagborrel! 

student 849822 1280De ijverige mier begint de werkdag niet zonder een to-do lijstje!

De ijverige mier 

Jij doet niet aan half werk. Een opdracht bij jou is tot in de puntjes uitgewerkt. Nu je vanuit huis aan het werk bent, begin je de werkdag met het opstellen van een to-do lijst. Om 17:30 uur zorg jij ervoor dat je alle punten af hebt kunnen vinken. Je zorgt dat de mailbox van andere collega’s vol komt met allerlei irrelevante en relevante vragen. Als jouw werkdag er zo uit ziet, dan raden we je aan de tips even door te nemen. Een werkdag is voor jou een dag hard aan het werk, ongeacht de locatie. Houd er rekening mee: je collega’s kunnen hier wellicht meer moeite mee hebben!  

Tips voor de ijverige mier: 

 • Als thuiswerker mag je op een gegeven moment het werk aan de kant leggen. Sluit om half 6 alles af, verlaat je werkplek en plof lekker op de bank neer. Je hebt het verdiend! Morgen is weer nieuwe een dag.

 • Heb je een mobiel van het werk? Zet deze gerust uit! 

Thuiswerker Woon jij de online meeting vanuit huis bij in pak?

Welk type thuiswerker ben jij? 

Dat was hem dan: de 7 meest voorkomende type thuiswerkers. Waar herken jij jezelf in: een workaholic, dromer of ben je toch meer de fanatiekeling? Is je collega een ijverige mier of heeft hij of zij toch meer weg van een huismus? Vergeet vooral niet om je collega het artikel door te sturen om te vragen of ze het met je eens zijn! Kun je niet wachten om weer naar kantoor te mogen? Realiseer het 1,5 meter kantoor, zo kunnen alle thuiswerkers weer terug naar kantoor! 


Quickscan!
 

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure