De 11 meest voorkomende type collega’s volgens SKEPP

  • Door Madée Reinerink
  • maandag 17 februari 2020

Op kantoor heb jij te maken met allerlei verschillende soorten type collega’s. Van de vroege vogel tot de rommelmaker en van de hekkensluiter tot aan het feestbeest. Aangezien jij wekelijks veel tijd doorbrengt met jouw collega’s zijn wij benieuwd of jij je collega’s kunt herkennen! 


Verschillende type collega’s 

De kracht van een bedrijf is dat iedere collega verschillend is. Elke collega heeft een andere persoonlijkheid en niet iedereen deelt dezelfde interesses. Daarom hebben wij speciaal voor jou de 11 meest voorkomende type collega’s op de werkvloer op een rijtje gezet. Benieuwd in welk type jij jezelf herkent of die van je collega’s? Na het lezen van dit blog kom jij erachter. 

De vroege vogel

Dit type collega is lang niet voor iedereen weggelegd, maar je hebt er altijd wel één van op kantoor: de vroege vogel. Het lijkt wel of deze persoon zijn of haar nachten ook doorbrengt op kantoor, want deze persoon is er altijd als eerste. Hoe vroeg jij ook op kantoor bent de vroege vogel is altijd al druk aan het werk. 

algemeen 32Nog voordat je werkdag is begonnen, is de vroege vogel al weer druk aan het werk!

De hekkensluiter

Hier kun je waarschijnlijk meer collega’s van opnoemen: de hekkensluiters. Of ben jij dit zelf toevallig? En anders heb jij vast wel collega’s die het voor elkaar krijgen om te laat te arriveren op kantoor. Dit type collega stormt als een gek in een hoge ademhaling naar zijn bureau. Na een verontschuldiging bij de baas en met de belofte dat de hekkensluiter morgen wel op tijd op kantoor zal verschijnen. Echter gaat het de volgende werkdag weer precies hetzelfde….

De handige Harry  

Loopt de computer vast? Krijg je de printer niet aan de praat? Of heb je geen gehoor aan de andere kant van de telefoonlijn? Jij kunt altijd terecht bij deze alleskunner op kantoor! Deze persoon weet alles en lost het binnen no-time voor je op. De alleskunner is dan ook absoluut onmisbaar in de kantoorruimte. Niet voor niets noemen we dit type collega ook de handige Harry.

algemeen 80Hangen er bij jou op kantoor ook overal vol gekladderde post-its? Ongetwijfeld was dit de rommelmaker!

De rommelmaker 

Bij de rommelmaker ligt het bureau altijd vol met kantoorartikelen en andere items. Dit type collega is dan eigenlijk zelf ook iemand die niet veel om zijn uiterlijk geeft. Een goede poetsbeurt zou de rommelmaker ook niet misstaan, want eventuele vlekken en gaten in de kleding is niet uitzonderlijk.

De kantoorclown

‘Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd’ is het levensmotto van de kantoorclown op jouw werk. Niet zo gek dat deze collega dan ook dagelijks zorgt voor een beetje humor op de werkvloer. Misschien ben je soms wellicht de dupe van deze grappen, maar goed iemand moet het werk leuk maken, toch? 

‘Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd’ is het levensmotto van de kantoorclown.

Is het eens hoog tijd om deze lolbroek op kantoor in de maling te nemen? Of ben jij die kantoorclown, maar ben jij door je standaard set met kantoorgrappen heen? Met de 25 kantoorgrappen volgens SKEPP moet iedereen op kantoor op zijn hoede zijn.


De 25 beste kantoorgrappen volgens SKEPP

Het zonnestraaltje

Een positieve energie met zich meebrengen en altijd aanwezig, is precies wat dit type collega uitstraalt. En dat terwijl deze persoon gewoon dezelfde koffie drinkt, maar wel een vele malen hoger energielevel heeft dan jij. Dit type collega lijkt altijd vrolijk te zijn en heeft daarom enkele raakvlakken met de kantoorclown. Het enige wat ze niet gemeen hebben, is dat het zonnestraaltje geen flauwe grappen uithaalt. Als hij of zij er dan ook niet is, voelt het op kantoor een stuk minder energiek.

algemeen 99Een potje tafelvoetbal? Het zonnestraaltje doet ongetwijfeld mee!

De druktemaker 

Deze persoon is altijd druk, of althans zegt dat hij of zij het heel druk heeft. Dit typetje loopt altijd door het kantoor met een stevige looppas en is altijd met van alles tegelijk bezig. Doe eens rustig aan denk jij wel eens bij jezelf, maar stiekem heb jij wel respect voor de druktemaker dat hij of zij zoveel werk op zijn vork neemt. 

Doe eens rustig aan denk jij wel eens bij jezelf, maar stiekem heb jij wel respect voor de bezige bij dat hij of zij zoveel werk op zijn vork neemt. 

De opschepper 

Aan wie moet jij denken bij ‘de opschepper?’ Deze persoon heeft er een handje van om het graag over zijn eigen behaalde successen te hebben. Daarnaast deelt dit type collega ook al te graag zijn of haar mening over van alles, zowel werk als niet-werkgerelateerd. Soms ontzettend vervelend, maar deze persoon is altijd wel goudeerlijk. 

algemeen 98Het feestbeest drinkt het liefste zijn water nog uit een champagneglas!

Het feestbeest

Deze collega is altijd in voor een feestje of het nu weekend is of de week pas net is begonnen. Deze collega stelt standaard voor om na het werk een drankje te doen. Als er een werkgerelateerd feestje is, dan is het feestbeest zeker aanwezig en kent hij of zij geen grenzen. Ook wanneer het geen feest is, maar er gewoon gewerkt moet worden, zorgt deze collega voor hilarische taferelen. Oftewel, een feestbeest op kantoor is bevorderlijk voor de werksfeer. 

Het feestbeest is altijd in voor een feestje, of het nu weekend is of de week pas net is begonnen.

De opstandeling 

Bijna elk bedrijf heeft er wel een opstandeling tussen zitten. Deze persoon kent geen regels en kan moeilijk omgaan met autoriteit. Jij en je collega’s kijken er dan ook niet gek van op als deze persoon niet komt opdagen tijdens een meeting of de meeting zo uitloopt. Om dit type collega gemakkelijker te kunnen identificeren: de opstandeling houdt zich liever ook niet aan de kledingvoorschriften. Als bedrijf heb je er soms de handen vol aan om de opstandeling in het gareel te kunnen houden.  

koffiehoek 4Met een moeder- of vaderfiguur op het werk klets jij graag even over de laatste bijzonderheden. 

Een moederfiguur

Deze persoon wil graag dat iedereen op kantoor oké is en anders zorgt ze daar wel voor. Als jij hoofdpijn hebt, kun je bij haar terecht voor een paracetamol. Daarnaast regelt ze dat er voldoende voorraad is, waardoor jij bent voorzien van je dagelijkse dosis koffie op kantoor. En misschien wel het aller prettigste aan deze persoon: je kunt bij haar terecht wanneer jij een slechte dag hebt. Het moederfiguur kan overigens ook natuurlijk een vaderfiguur zijn bij jou op het kantoor. 

Welk type ben jij? 

Dat was hem dan: de 11 meest voorkomende type collega’s op de werkvloer. Herken jij je collega’s in deze types of wellicht stiekem jezelf? Bij SKEPP hebben wij deze type collega’s ook ongetwijfeld rondlopen. Denk jij dat jij goed tussen deze type collega’s past? Bekijk dan onze vacatures! Wellicht moet er binnenkort een nieuw type collega worden toegevoegd aan dit rijtje...


Vacatures SKEPP!

Benieuwd naar de meestgebruikte kantoortermen? Lees het in de kantoortermen gids!

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure