Zo bezichtigen we vastgoed in 2026

  • Door Jari Wesselink
  • woensdag 16 november 2016

Kantoorruimte bezichtigen? Augmented Reality, Virtual Reality en 3D geprinte kantoren: welkom in 2026!

Proptech gaat een belangrijke rol spelen in de kantorenmarkt, met name bij het bezichtigen van kantoorpanden. De wereld om ons heen verandert, oude tradities maken plaats voor nieuwe technologische snufjes. Ook de normaal zo conservatieve vastgoedsector ondervindt de innovatie aan den lijve. 


Wat er verandert de komende 10 jaar? Augmented Reality, Virtual Reality, haptische handschoenen. Zomaar enkele termen die een rol gaan spelen in kantorenland. SKEPP bespreekt hieronder 4 ontwikkelingen die de vastgoedwereld op de kop zetten en ervoor zorgen dat het vinden van dé geschikte kantoorruimte een makkie is over 10 jaar.

Ontwikkeling 1: Een kantoor bezichtigen via de smartphone

Weg met die ouderwetse tekoop- en tehuurborden, welkom Augmented Virtuality (AR). Grote kans dat deze Engelse term je niet meteen bekend voorkomt. AR is een technologie die de realiteit in kaart brengt, aangevuld met een virtuele toevoeging. Klinkt waarschijnlijk nog steeds vaag. Het beste voorbeeld van een op AR gebaseerde app is de meest succesvolle app van 2016: Pokémon Go. 

pokemon go voorbeeld augmented reality skeppEen gebruiker van de populaire app Pokémon Go, een voorbeeld waarin gebruik is gemaakt van Augmented Reality.

Hoe is dit dan te vertalen naar de vastgoedwereld? Stel, je komt 's avonds thuis na een lange dag werken, even een hapje eten en vervolgens ga je ter ontspanning de krant(en) doornemen. Je komt daar een advertentie van een te huren kantoorruimte tegen. Met je smartphone scan je deze advertentie en je ziet het kantoorpand op je smartphone verschijnen. In de video hieronder is een instructie te zien van deze techniek. Augmented Reality Trends noemt AR apps als Lux AR, Homesnap en NuOffice die nu al werken.

Het kan echter nóg professioneler dan alleen de buitenzijde van het kantoorgebouw op je smartphone. Pas bijvoorbeeld de kleuren van de muren aan of plaats virtueel meubilair in je kantoor, dus zonder dat er daadwerkelijk meubels in de ruimte worden gezet. In de toekomst gaat het nog een stukje verder, met AR apps kun je dan foto's van het kantoor zien, net als de huurprijs, de totale oppervlakte, het aantal kantoorruimten en ga zo maar door. Het complete plaatje! 

Ontwikkeling 2: Virtual Reality, haptische handschoenen en olfactorische VR

Van AR naar VR (Virtual Reality). In 2026 bekijk je jouw nieuwe kantoorruimte door middel van VR. Zeer gedetailleerd en levensecht, net alsof je werkelijk op je nieuwe werkplek loopt. Verder is de verwachting dat in de toekomst ook haptische handschoenen een rol gaan spelen. Met deze handschoenen kun je de spullen in de ruimte aanraken, terwijl je niet eens in de buurt van de spullen bent. En ook olfactorische VR komt eraan: vanaf je smartphone ruiken hoe de geur in je nieuwe kantoor is. Ja, echt waar!

En alsof dat nog niet genoeg is, kun je in de toekomst de volledige herinrichting van de ruimte simuleren en dat terwijl je aan het chatten bent met een holografische versie van een bouwer. Hoe gaaf en functioneel is dat? Uit een artikel van E27 blijkt dat het gebruik van VR in de vastgoedwereld op dit moment al een miljardenindustrie is, maar de verwachting is dat dit in 2020 verdrievoudigd is. In de video hieronder zie je hoe je jouw nieuwe kantoor door middel van VR kunt bezichtigen.

Ontwikkeling 3: Kantoren bouwen met een 3D printer

Een op maat gebouwd kantoor bestellen via internet? Het lijkt onmogelijk, maar toch is het al mogelijk door de aanwezigheid van 3D printers. In Dubai staat het eerste 3D geprinte kantoor, gerealiseerd in 17 dagen. En in China bouwt een bedrijf al 10 huizen binnen 24 uur, meerdere bedrijven volgen de komende jaren. 

Alma Krug, business development manager van Heijmans Technology, zegt tegen Vastgoedmarkt dat ze veel verwacht van 3D printing in de toekomst. "De ontwikkeling is nog volop gaande, maar wij gaan ervan uit dat 3D geprinte gebouwen of onderdelen over zo'n 10 jaar de trend worden." Met andere woorden: vandaag een kantoor bestellen, de volgende dag geleverd!

kantoor 3d geprint dubai skepp techHet eerste 3D geprinte kantoor in Dubai. Fotobron: WANT

Ontwikkeling 4: Een online systeem dat persoonlijke gegevens en verlangens bundelt

Het is voor technici in 2026 mogelijk om een diepgaand persoonlijk profiel op te bouwen. Dit op basis van verlangens die je online uit. Deze gegevens verkrijgen technici door bijvoorbeeld de webgeschiedenis door te spitten en de social media activiteiten te analyseren. "Er zal een online onroerend goed systeem komen dat de persoonlijke gegevens en verlangens kent", zegt Douglas McCabe van Enders Analysis tegenover VMI Studio.

"Zo weet dit systeem dat een persoon graag een huis met een tuin aan de zuidkant wil, net als het wonen in de nabijheid van een treinstation dat dient als kantoor. Bovendien wil deze persoon dichtbij een school wonen die gespecialiseerd is in muziek, handig voor de dochter. Tot slot zou een jazzbar waar ambachtelijk bier wordt geserveerd in de omgeving wenselijk zijn", geeft McCabe een specifiek voorbeeld. Kortom, zo vind je jouw ideale kantoorruimte veel sneller. Even wachten nog, maar voor je het weet is het zover...

Lees ook: SKEPP tech | Zo bepaal je welk type kantoor je nodig hebt

Lees ook: SKEPP community | Quiver: "Over 5 jaar zijn wij de standaard in het uitwisselen van bestanden"

Lees ook: SKEPP design | Kroonluchter Offices For You Breda overblijfsel van vroegere bierbrouwerij

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure