SKEPP tech | Het begin van het robottijdperk: de Augmented Age

  • Door Jari Wesselink
  • dinsdag 7 maart 2017

Samenwerking tussen mens en robot leidt nieuw technologisch tijdperk in

Digitalisering en automatisering. Zo maar twee termen die de maatschappij om ons heen bizar snel transformeert. Organisaties krimpen, wijzigen de werkwijze en spitsen meer toe op digitale opties. Dit kost banen, weinig branches ontkomen aan een ontslaggolf. De grootste innovatie? Robotisering! In Japan vervangt een verzekeringsbedrijf al ruim 30 medewerkers voor robots, in Delft droomt men van RoboValley en dit alles onder de naam: Augmented Age.


3D-printing en Augmented Reality zetten kantorenwereld op de kop

Nieuwe technologieën zoals Big Data, Internet of Things, cloud technologie en chatbots werken grote veranderingen bij bedrijven in de hand. In een eerdere editie van 'SKEPP tech' stipten we al 3D-printing en Augmented Reality aan als innovaties die de kantorenwereld op de kop zetten. De 3D-printer bouwt kantoren en Augmented Reality vervangt rondleidingen.

Uit de Erasmus Concurrentie en Innovatie Monitor van 2016, uitgevoerd door onderzoeksinstituut INSCOPE, blijkt dat ons land innovatiever wordt. Verrassend of vanzelfsprekend? Wat vast staat is dat bedrijven het afgelopen jaar 2,9% meer radicale innovaties realiseert. Dat is een stijging ten opzichte van de afgelopen jaren, concludeert Emerce.

kantoorpand dubai 3d-geprint skepp tech blogHet eerste 3D-geprinte kantoor... Waar? In Dubai! (Fotobron: WANT)

De start van een nieuw tijdperk: de Augmented Age

Al die ontwikkelingen dragen bij aan een nieuwe periode. Maar de innovatie die alles in een stroomversnelling brengt, is de robotisering. Een samenwerking tussen mens en robot, dat is de volgende stap. Dat zegt Maurice Conti, een futurist die woonachtig in California is. Een nieuw tijdperk, genaamd Augmented Age. De mens neemt bewustzijn, waarneming en besluitvorming voor zijn rekening, de robot draagt verantwoordelijk voor de uitvoering, precisie en herhaling. Prima combi, toch?

Conti zegt dat voor een goede samenwerking een zenuwstelsel nodig is, zo is te lezen in een artikel van Management Team. Een zenuwstelsel dat ons verbindt met alle producten die we ontwerpen, bouwen en ook gebruiken. Dit uit zich als volgt: computersystemen ontwerpen, robots bouwen en wij, de mensen, gebruiken het. Zo ontstaat een nieuw partnerschap, die van: technologie, natuur en mens.

Naast tijdbesparing, heeft het nog een groot voordeel. De ontwerpen van computersystemen zijn beter dan mensen zouden produceren, dit door de ontwikkeling die computers hebben doorgemaakt. Computers gaan ons denkvermogen verbeteren en robots gaan auto's bouwen. Dát staat ons op korte termijn te wachten, zegt Conti. Verder vertelt hij: "We leven nu in een wereld waarin we auto's fabriceren, in de toekomst kweken we auto's."

Benieuwd naar het uitgebreide verhaal van Conti? In de video van de TedTalk van hem, hieronder te bekijken, gaat Conti dieper in op Augmented Age.

Voor ruim 1,6 miljoen 34 medewerkers vervangen door robots

Wie denkt dat het allemaal niet zo'n vaart loopt, heeft het mis, blijkt uit een artikel van Business Insider Nederland. Kijk naar Japan: daar vervangt het Japanse verzekeringsbedrijf Fukoku Mutual Life Insurance begin dit jaar liefst 34 medewerkers door robots, zegt Quartz. Door de technologie IBM Watson Explorer is fabriekswerk overgenomen.

Daar blijft het niet bij... De robots scannen documenten als ziekenhuisdossiers om in te schatten welke verzekeringen moeten worden uitbetaald. De medische geschiedenis van patiënten wordt hierbij ook meegenomen. Kosten? Ruim 1,6 miljoen plus onderhoudskosten van €120.000,- per jaar, meldt de Japanse krant The Manichi. Andere Japanse verzekeringsmaatschappijen testen ook al vergelijkbare technologieën.

skepp tech robots ontwikkeld robotisering augmented ageHier gaan we er in de toekomst nog veel meer van zien...

Delft, het Silicon Valley van de robottechnologie

Maar ook dichter bij huis speelt robotisering een grote rol. Waar? In Delft! Het moet de broedplaats van robottechnologie worden, zegt Martijn Wisse, hoogleraar biorobotica aan de UT Delft, tegenover Business Insider Nederland. De universiteit richt RoboValley op, iets dat de samenwerking tussen de universiteit, de overheid en het bedrijfsleven pusht. De ambitie reikt tot grote hoogte: het creëren van Google-achtige bedrijven.

"We willen proberen om het begin van Silicon Valley na te bootsen", vertelt Wisse. Silicon Valley, hét centrum voor innovaties op het gebied van tech, vlakbij San Fransisco. Delft als het Silicon Valley van de robotica? Als het aan Wisse ligt wel: "Wat wij hier nu willen doen, is dat broedplaatsidee aanzwengelen."

Meer weten over RoboValley? Bekijk de video hieronder!


Niet in de Verenigde Staten, niet in Japan en niet in Duitsland. Gewoon in ons land, in Delft. Maar waarom Delft? De platheid van ons kikkerlandje, beweert Wisse. Bedrijven en instellingen zitten vlak bij elkaar, afspraken maken is gemakkelijk. Een andere reden: de kennis in Delft. Essentieel zijn bekende bedrijven die succes behalen op commercieel gebied. "Dan krijg je dat opeens iedereen robotica wil studeren en daar een start-up in wil beginnen. Dan heb je de juiste cultuur te pakken."

Oke, klinkt tof... Maar wat voor soort robots kunnen we verwachten? RoboValley ontwikkelt 'de volgende generatie robots', waarbij je bijvoorbeeld moet denken aan drones, slimme software en materialen voor 3D-printing. Arie van den Ende, Managing Director van RoboValley, legt het uit aan FD: "Er is een enorme behoefte aan nieuwe manieren om intelligentie in materialen in te brengen. Deuren die vragen stellen, zelfdenkende apparatuur, noem maar op."

We kennen allemaal Robin, de pratende robot van Bassie en Adriaan in de televisieserie over het duo. Vertel fans van de jeugdhelden pak 'm beet 25 jaar geleden dat in 2017 een echte 'Robin' bestaat en je wordt compleet voor gek verklaard. Toch is het inmiddels echt zo, getuige de video hieronder.

Op een middelbare school in Schiedam krijgen de leerlingen uitleg van mensen van de TU Delft over de toekomst mét robots.

Bang voor robotisering? Kies voor een 'robotbestendige' functie

Bang om vervangen te worden door een robot? Richt je dan op een functie die 'robotbestendig' is. Nationaleberoepengids.nl stelt een lijst op van 21 functies die je behoeden van de robots. Welke? Van Logistiek Specialist en Recruitment Specialist tot Ontwikkeling Coach en Finance Coach.

Of er nog andere opties zijn? Zie de toekomst positief tegemoet, zie het belang van een innovatieve wereld en bepaal voor jezelf nieuwe uitdagingen. We ontkomen er simpelweg niet aan, de robots komen eraan...

Lees ook: SKEPP tech | Deze 5 fantastische tips maken je bedrijf (nog) succesvoller!

Lees ook: SKEPP tech | Deze 5 trends domineren de kantorenmarkt in 2017

Lees ook: SKEPP tech | Zo bezichtigen we vastgoed in 2026

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure