Workout op het kantoor

  • Door Sanne van Huizen
  • vrijdag 10 september 2021

Iedereen is terug van vakantie en zit weer achter het bureau op het kantoor. De vakantiekilo’s zijn nu niet je enige zorg. Er heerst namelijk een groot gezondheidsprobleem in Nederland. We hebben het niet over corona maar we hebben het over langdurig zitten! Misschien denk je: er is toch niets verkeerds aan zitten? Langdurig zitten is erg slecht voor je gezondheid op korte- en lange termijn. De enige manier om dit te bestrijden is een workout op kantoor. Hoe doe je dit als je een kantoorbaan hebt en de helft van de dag zit? Wij vertellen het je in deze blog! Kom in beweging en plan de workout op kantoor.


Waarom een workout op kantoor?

✔️ Het is goed voor je botten, spieren en gewrichten

Je raadt het al; langdurig zitten is niet goed voor je botten, spieren en gewrichten. Wat gebeurt er precies als je te veel zit? De eerste problemen ontstaan in de wervelkolom. Niemand kan 9 uur lang op dezelfde manier zitten. Het gevolg hiervan is het aannemen van een verkeerde zithouding. Deze zithouding zal ongelijke druk zetten op jouw ruggengraat. Het gevolg? Er komt meer spanning op je spieren te staan. Uiteindelijk ontstaan hieruit chronische rugklachten. Dat is wat je wilt vermijden, toch?

Kalvermarkt 53 4021Ben jij je bewust van jouw zithouding?

✔️ Je hersenactiviteit wordt positief beïnvloed

Bewegen; daar is ons lichaam voor gemaakt. Zitten is bedoeld om te rusten. Wanneer je gaat zitten zal je lichaam in ruststand gaan. Je hartslag gaat omlaag en er wordt minder bloed rondgepompt. Ook wordt er minder zuurstof van je longen naar je hersenen verplaatst. Terwijl je hersenen afhankelijk zijn van deze twee factoren. Je kunt je wel voorstellen dat je hersenen als het ware in een soort dip raken. Zorg er dus voor dat je een paar keer per dag van je bureaustoel komt en gaat bewegen. Je concentratie wordt even weer gereset en je krijgt nieuwe inspiratie. Stel je eens voor wat dat kan doen met je productiviteit!

✔️ Een workout op kantoor zorgt voor een consistente bloedsuikerspiegel en het afbreken van vet

Glucose is brandstof voor jouw lichaam. Het is belangrijk dat het glucosegehalte in jouw bloed in balans blijft. Dit zorgt er namelijk voor dat jij geen energiedip krijgt en het verkleint de kans op diabetes.  Wanneer je niet beweegt is het moeilijk om de glucosespiegel op peil te houden. Daarnaast zorgt een workout op kantoor ervoor dat het stofje lipoproteïnelipase wordt aangemaakt. Dit stofje breekt de vetten in je bloed af. Beweeg je lichaam een paar keer op een dag en zeg bye bye tegen de energiedipjes en verbrand tegelijkertijd vet!

Fitnes3Doe jij een workout op het kantoor of loop jij liever een rondje tijdens de lunchpauze?

Hoe beweeg je genoeg met een kantoorbaan?

Wanneer je 9 uur per dag zittend werk verricht is het moeilijk om genoeg te bewegen. Een rondje lopen in de lunchpauze is leuk maar als het regent, niet zo prettig. De trap nemen of ver weg parkeren is vaak een streven dat uitgesteld wordt naar volgende week. Hoe krijg je jezelf dan wel in beweging?

#1 Make it fun!

Je bent gemotiveerd om te bewegen als je plezier hebt tijdens de workout op het kantoor. Houdt het dus het leuk! Heeft jouw kantoor een pingpong tafel? Speel met jouw collega’s eens in de zoveel tijd een potje. Staat er een airhockey tafel op de derde verdieping van jouw kantoorgebouw? Heb jij mazzel! Pak de trap voor extra beweging en doe een wedstrijdje met een collega. Voor de voetballiefhebbers; start een competitie tafelvoetbal. Blijf op deze manier gemotiveerd om te bewegen. Onthoudt altijd; make it fun!

FFH7364Op welke collega moet jij nog revenge nemen?

#2 Fietswedstrijd met je collega’s

Hebben jullie bureaufietsen op het kantoor? Nee? Schaf er dan nu gelijk twee aan want dit wil je niet missen! Houdt een fietswedstrijd met je collega’s. Daag een ander team op jouw kantoor uit om de strijd aan te gaan. Wie fietst er het verst op een dag? Houdt het niet bij een eenmalige wedstrijd! Er is natuurlijk altijd een team dat revanche kan nemen.

#3 Zit-sta bureau

Zijn al jouw werkzaamheden achter een computer? No excuses! Met een zit-sta bureau wissel jij af tussen, de naam zegt het al, zitten en staan. Staand werken haalt jouw lichaam uit de ruststand. Een betere doorbloeding en zuurstof doorvoer zorgen er voor dat jij productiever werkt. Wist je dat een hart 10 keer zoveel bloed door je lichaam heen pompt in vergelijking met iemand die zit? Een kleine verandering maakt al een groot verschil! Het jezelf iets makkelijker maken? Ga dan voor een elektrisch zit-sta bureau!

DSC09901 1Wissel zit en staand werken af en jij blijft on top of your game!

#4 Deskercises

We hebben een nieuw fenomeen ontdekt; deskercises. Voor die keren dat je een deadline moet halen en echt geen tijd hebt om van je bureaustoel te komen. Beweeg in de bureaustoel! Met deze paar oefeningen krijg jij je lichaam toch nog in actie zonder dat je tijd op hoeft te geven. Een workout op kantoor is dus altijd mogelijk.

  • Ga zitten achter je bureau en probeer je benen naar voren te strekken tot ze helemaal aangespannen zijn. Doe dit een paar keer achter elkaar tot je benen moe zijn.
  • Blijf in de zitpositie met je benen in een hoek van 90 graden. Til dit keer je voeten 10 cm van de grond, span je buikspieren aan en houdt dit vast tot het gaat verzuren. Plaats je handen op het bureau en druk jezelf van links naar rechts om het moeilijker te maken.
  • Zet voor deze oefening je bureau iets hoger. Breng om de beurt je knie omhoog. Te makkelijk? Gebruik beide benen tegelijk. Ondersteun je rug door je handen op de zitting van de bureaustoel te houden.
  • Heb je een zit-sta bureau? Dan is deze oefening perfect voor jou! Ga staan en til je hakken op. Doe dit een paar keer tot je kuiten gaan verzuren.
  • Nog een oefening voor aan een zit-sta bureau. Ga weer staan maar til dit keer om en om je benen naar de zijkant omhoog. Eerst een paar keer rechts en dan een paar keer links.

#5 Kantoorhond

Heeft jouw bedrijf een kantoorhond? Perfect! Maak een wandeling met collega’s en laat de hond een stukje rennen. Slecht weer buiten? Kom achter je bureau vandaan en ga met de hond spelen. Zo blijf jij in beweging en kan de hond zijn energie kwijt. Een win-win! Vergeet niet dat de hond alsnog even naar buiten moet. Helaas ook met slecht weer.

SKEPP HQ 5618Een kantoorhond brengt happy vibes naar jouw werkplek!

Klaar voor de workout op kantoor!

Nieuwe inspiratie gekregen om te bewegen tijdens het werken? Super! Onthoudt goed dat langdurig zitten op korte- en lange termijn veel negatieve gevolgen heeft voor je lichaam. Gebruik dit als motivatie maar houd het vooral ook leuk! Pingpong met je collega, ga fietsen of speel met de kantoorhond. Doe stiekem een paar oefeningen achter je bureau of ga eens staand werken. Zo houden we elkaar gezond! Investeren in een zit-sta bureau? Wij helpen je bij het vinden van de perfecte match! Shop je bureau in de webshop of vraag het één van onze experts! Ga jij voor een zit-sta bureau of kies je toch voor een workout op kantoor?


Bekijk onze zit-sta bureaus!

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure