Wanneer is je bureaustoel aan vervanging toe?

  • Door Linda Kroon
  • donderdag 17 februari 2022

Een goede - en ergonomische - bureaustoel is een must voor elk (thuis)kantoor. Niet alleen om fysieke klachten te voorkomen, ook zorgt het voor veel comfort. Maar, hoe lang gaat een bureaustoel mee? Wanneer is een bureaustoel aan vervanging toe? Wij vertellen je alles over de gemiddelde levensduur van de bureaustoel!


De gemiddelde leeftijd

Een bureaustoel gaat gemiddeld 5 tot 7 jaar mee. Natuurlijk is de leeftijd van een bureaustoel afhankelijk van het gebruik. Werk je dagelijks op de bureaustoel? Is het slechts één keer in de week? Gebruik je de stoel in je eentje of maken er meerdere collega’s gebruik van de stoel? Deze factoren bepalen de optimale levensduur van een bureaustoel. Daarnaast is het onderhoud van een bureaustoel ook belangrijk. Worden de onderdelen regelmatig gesmeerd? En wordt de stoel af en toe opnieuw ingesteld? Dan hoef je de bureaustoel minder snel te vervangen.

Flexplek of eigen werkplekWerk je op een flexplek of heb je een eigen bureaustoel?

De onderdelen van een bureaustoel

Een bureaustoel is opgebouwd uit diverse onderdelen. De mechanische onderdelen van een bureaustoel zijn vaak duurzaam en gaan daarom lang mee. De stoffering is daarentegen een stuk kwetsbaarder en vaak het eerste onderdeel dat slijt. Maak je gebruik van verstelbare hendels? Dan slijten deze vanzelfsprekend sneller.

Verstelbare hendels bureaustoelMaak jij veel gebruik van de verstelbare hendels van de bureaustoel? 

Door wie wordt de bureaustoel gebruikt?

Wie er dagelijks gebruik maakt van de bureaustoel heeft ook zijn weerslag op de levensduur van de bureaustoel. Het maakt natuurlijk verschil of een licht of een zwaar persoon op de stoel zit, maar ook de kleding van de gebruiker speelt zijn rol. Een spijkerbroek richt meer schade aan dan stoffen kleding. Een stoel die door meerdere personen gebruikt wordt, slijt ook sneller dan een stoel met maar één gebruiker.

Wat zijn tekenen dat je bureaustoel aan vervanging toe is?

  • Je lichaam geeft een seintje

Heb je veel last van je rug, nek of knieën? Soms kun je dat verhelpen met het opnieuw instellen van de bureaustoel. Is dat niet de oplossing? Dan is het wellicht tijd voor de aanschaf van een nieuwe bureaustoel. Een nieuwe ergonomische bureaustoel kan je het gemak en comfort geven, waardoor fysieke klachten verdwijnen.

  • Slijtageplekken

De levensduur van een bureaustoel varieert enorm van stoel tot stoel. Daarnaast wordt de levensduur bepaald door het gebruik van de bureaustoel. Werk je dagelijks op de bureaustoel? Dan is het slijten van de bureaustoel een logisch gevolg. Na gemiddeld 5 jaar is het verstandig om te controleren of de stoel geen gebreken toont. Slijtageplekken kan je soms verhelpen, maar uiteindelijk gaat het materiaal verslappen en is de aanschaf van een nieuwe bureaustoel toch voordeliger. Hoe je een goede ergonomische bureaustoel kiest lees je hier.

De levensduur van een bureaustoelVoorkom fysieke klachten door de bureaustoel regelmatig te controleren!
  • Materialen verslappen

Een bureaustoel is een investering, logischerwijs proberen we daar zo lang mee te doen. Toch is het belangrijk om de bureaustoel op tijd te vervangen. Niet omdat het design je niet (meer) aanspreekt, maar juist de stevigheid of het comfort laat dan te wensen over. Materialen verslappen en zijn aan slijtage onderhevig, waardoor de bureaustoel toe is aan vervanging. Ter vergelijk: we zijn sneller geneigd een nieuwe bank te kopen, waar we 1 à 2 uur per dag op zitten. Een bureaustoel daarentegen wordt urenlang gebruikt en mag niet te veel kosten. Dit heeft zijn weerslag op de fysieke gesteldheid van het lichaam.

  • Arbo verantwoord

Houd de Arbowet ook goed in de gaten. Om lichamelijke klachten te voorkomen is het raadzaam om je te verdiepen in de levensduur van de bureaustoel. Voldoet jouw bureaustoel niet meer aan de richtlijnen? Dan is het verstandig om de bureaustoel te vervangen.

Investeer in ergonomische bureaustoelenHulp nodig bij de zoektocht naar de ideale bureaustoel? Vraag onze experts! 

Vervang je bureaustoel op tijd!

Check van te voren welke bureaustoel je koopt, maar hou ook regelmatig je bureaustoel in de gaten. Is de bureaustoel aan vervanging toe? Wacht dan niet te lang met de aanschaf van een nieuwe bureaustoel, maar vervang de bureaustoel tijdig. Zo voorkom je fysieke problemen en ben je productiever. Benieuwd naar onze bureaustoelen of wil je advies voor een geschikte bureaustoel voor jou? Neem dan contact op met onze experts of neem zelf een kijkje!


Bekijk alle bureaustoelen

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure