Waarom is te veel zitten slecht voor de gezondheid?

  • Door Floris Roelfsema
  • donderdag 4 maart 2021

We zitten in de auto onderweg naar kantoor, we werken zittend, we zitten tijdens de pauzes en bij thuiskomst zitten we voor de televisie. Langdurig zitten is slecht voor de gezondheid. Het menselijk lichaam is niet ontworpen om stil te zitten. Te veel zitten brengt gezondheidsrisico’s met zich mee zoals obesitas en hart- en vaatziekten. In dit blog lees je hoe je de risico’s kunt verminderen op kantoor. Onze eerste tip: lees deze blog staand!


Kampioen zitten

Van alle Europeanen, zitten Nederlanders het meest. In de leeftijdscategorie van 12 tot 65+ is de gemiddelde zitduur 9 uur per dag of meer! Even ter vergelijking: Duitsers zitten gemiddeld 5,8 uur per dag en onze onderburen (de Belgen) zitten gemiddeld 5,7 uur per dag. We zitten dus ruim 3 uur meer dan onze buren doen. Dat te lang en te veel zitten niet goed voor je gezondheid is, is niks nieuws. Veel onderzoeken hebben bewezen dat hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes type II en verschillende soorten kanker directe gevolgen zijn van veel zitten. Kom dus in de benen!

Collega's aan het werkVoorkom lichamelijke klachten, kom in de benen!

 

Te veel zitten kan zelfs dodelijk zijn! Ja, je leest het goed. Zitten kan dodelijk zijn. Mensen die tussen de 8 en 11 uur per dag zitten lopen dit risico. Zij hebben 15% meer kans om voortijdig te sterven, dan mensen die 4 uur per dag zitten. De mensen die meer dan 11 uur per dag zittend doorbrengen hebben zelfs 40% meer kans om voortijdig te sterven dan de mensen die 4 uur per dag zitten!

"Te veel zitten kan zelfs dodelijk zijn"

4 tips om in de benen te komen!

Het dringende advies is dus om minder te zitten, en meer te bewegen gedurende de dag. Heb je een zittend beroep? Geen probleem! Dé manier om gezond te werken is om ieder half uur even te bewegen. Sta om de 20 à 30 minuten even op, verander van houding en beweeg. Zo activeer je de bloedcirculatie. Gewoon een simpel rondje lopen is al genoeg! Het belangrijkste is namelijk dat je consequent bent, zo word je gezonde gedrag een gewoonte. Heeft jouw kantoor nou geen fitnessruimte zoals die hieronder? Geen probleem! Met de volgende tips wordt jouw werkdag al een stuk beter.

FitnessHeeft jouw kantoor al een fitnessruimte?

Tip 1: zet een wekker!

Zet een wekker als herinnering, zodat je even gaat staan of weer gaat zitten! Een wekker helpt jou om consequent te bewegen. Wekkers heb je in allerlei soorten en maten. Het makkelijkste is om op je telefoon of computer een timer te zetten. Een goede interval is om elke 20 minuten een wekker te zetten. Vervolgens ga je 8 minuten staand werken en 2 minuten bewegen. Besteed tijd en aandacht aan de verandering. Zo maak je er een gewoonte van. Gemiddeld kost het aanwennen van een gewoonte zo’n 66 dagen!

Tip 2: ga vaker met de benenwagen

Een rondje lopen is een van de makkelijkste manieren om meer te bewegen. Loop elke 30 minuten even een klein rondje. Haal een kopje koffie voor jezelf en/of voor je collega’s. Of wat dacht je van een wandeling na de lunch? Wandelen kent veel positieve effecten. Door vaker te wandelen krijg je sterkere botten, en spieren. Daarnaast neemt ook je alertheid toe. Deze toename van alertheid helpt je bij het bedenken van goede ideeën. Je kunt ook nog een stappenteller gebruiken om bij te houden hoeveel je hebt gelopen.

Kantoor ingangKom lopend naar kantoor.

Tip 3: laat de lift links liggen

Pak de trap! Op kantoor, het station of in het winkelcentrum laat je in het vervolg de lift en roltrap links liggen. Kies ervoor om waar je ook bent de trap te nemen. Naast een rondje lopen is traplopen de makkelijkste manier van bewegen op kantoor. Traplopen kent vele voordelen! Zo onderhoud of vergroot je je conditie en spierkracht, krijg je soepelere gewrichten, behoud je coördinatie en is het goed voor je hart en longen. Je kunt makkelijk traplopen combineren met een rondje wandelen. Ga bijvoorbeeld op een andere verdieping naar het toilet of haal ergens anders koffie.

Tip 4: maak gebruik van verstelbaar kantoormeubilair

Met verstelbaar kantoormeubilair kun je zitten afwisselen met staand- en bewegend werken. Voorbeelden van verstelbaar kantoormeubilair zijn elektrische zit-sta bureaus of handmatige zit-sta bureaus. Bij SKEPP werken alle collega’s aan zit-sta bureaus. Met een zit-sta bureau wissel je zittend werken in een handomdraai af met staand werken. Door staand te werken verminder je de kans op rug-, nek- en schouderklachten. Ook heeft je lichaam een betere doorbloeding wat leidt tot meer productiviteit. Als laatste verbrand je meer calorieën met staand werken dan wanneer je zittend werkt.

Staand werken in de vergaderruimteStaand werken boost je productiviteit!

 

Staand werken kent ook nadelen. Het is belangrijk dat je veel afwisselt tussen staand- en zittend werken. Ga niet ineens een hele dag staan, bouw dit rustig op. Het gaat om de juiste balans vinden. Veel mensen kiezen ervoor om 30 minuten staand te werken en vervolgens 30 minuten zittend. Bij te lang staan wordt het bloed niet meer goed rondgepompt en vergroot je de kans op spataderen en opgezwollen enkels. Afwisselen dus!

Verbeter je gezondheid met zittend en staand werken!

Het beste kun je elke 30 minuten even bewegen. Doe dit consequent en maak er een gewoonte van. Loop een rondje of haal koffie voor jou en je collega’s. Je kunt ook voorstellen om na de lunch een wandeling te maken met je collega’s. Neem onderweg naar kantoor en tijdens wandelingen de trap in plaats van de lift. Investeer in verstelbaar en ergonomisch kantoormeubilair. Zo voorkom je lichamelijke klachten. Een voorbeeld hiervan zijn zit-sta bureaus, deze geven je productiviteit ook een boost! Ben je benieuwd welk zit-sta bureau geschikt voor jou is? Neem een kijkje in onze webshop en bekijk alle zit-sta bureaus!


Bekijk onze zit-sta bureaus!

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure