Vind dé locatie voor je kantoorruimte in 5 simpele stappen

 • Door Jari Wesselink
 • vrijdag 16 november 2018
 • 10

Groeit je bedrijf maar door en heb je inmiddels een kantoorruimte van enkele 100 m2 nodig? Of zoek je voor je snelgroeiende onderneming een kantoorunit? Voor iedere partij die zoekt naar een nieuwe kantoorlocatie zijn er knopen die doorgehakt moeten worden. Denk aan het budget, de locatie, type kantoorpand en hoeveel m2 je precies nodig hebt. Allemaal moeilijke keuzes... Niet echt hoor, want met onderstaande tips huur jij binnen no time in jouw ideale kantoorruimte op jouw droomlocatie!


#1: Welk budget is beschikbaar voor het huren van jouw nieuwe kantoorruimte?

Budgetten… tja, iedere manager binnen welk bedrijf dan ook heeft er mee te maken. Ruim budget of krappe bedragen, hoe dan ook: kies een budget (of in ieder geval een richtlijn) voor jouw nieuwe kantoorruimte. Logisch, maar toch: hoe ruimer het budget, hoe luxer jouw kantoor en bijbehorende werkplekken, inrichting en alles wat erbij komt kijken. Maar dat wil niet zeggen dat je geen geschikte kantoorruimte vindt als je een krapper budget aanhoudt. Let op: wees creatief, met enkele tips kun je het maximale uit jouw budget halen.

Met deze tips haal je het maximale uit jouw budget

 • Als je in een kantoorconcept, business center of bedrijfsverzamelgebouw huurt, deel je kosten voor gemeenschappelijke faciliteiten en services. Lees hier meer over bij de derde stap in dit blog;
 • Vergelijk een all-inprijs niet met een ‘kale’ huurprijs. Bij een all-inprijs zijn gas/water/licht, internet en telefonie, receptie en schoonmaak (vaak) inbegrepen. En soms zelfs parkeerruimte, vergaderruimte en dagelijks een verse lunch. Een all-inprijs is naar verhouding vaak goedkoper;
 • De huurprijs net boven je budget? Onderhandel over een huurkorting, bijvoorbeeld een huurvrije maand, bij de onderhandelingen over de huurvoorwaarden. Vergeet niet dat een verhuurder ook belang heeft bij jou als huurder.
Kantoren te huur in RotterdamGemeenschappelijke ruimten als hierboven, deel je met medehuurders. De foto is genomen in een kantoorgebouw in Rotterdam.

#2: Bepaal waar je kantoorruimte wilt huren: Amsterdam Zuidas, een andere grote stad of een alternatief?

Budget bepaalt? Tijd voor de volgende stap: de kantoorlocatie. Zie het als de Messi onder de kantoorlocaties, de meest populaire vestigingslocatie van Nederland: de Amsterdam Zuidas. Het financiële district van ons kikkerlandje. De plek waar grootmachten als Coolblue, Deloitte en Google kantoor houden. Een locatie met internationale allure.

Als dé kantoorlocatie van Nederland wordt de Zuidas op de voet gevolgd door Amsterdam Centrum. Wij raden bedrijven dan ook aan om te huren in de grote steden. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht… Het geeft de status van je bedrijf een enorme boost. Je vestigt je tussen de groten. Bovendien is het kantorenaanbod immens in de Randstad en andere grote steden van Nederland.

We kunnen ons voorstellen dat je een beetje schrikt van de prijzen, maar met een gezonde dosis creativiteit zijn deze locaties een haalbare kaart voor bedrijven. Huur bijvoorbeeld niet meer vierkante meters aan kantoorruimte dan nodig is, want dit verhoogt onnodig de kosten. En kies niet voor onnodige flexibiliteit. Weet je dat je minimaal 1 of zelfs 3 jaar gaat huren op deze locatie? Sluit dan een huurcontract af voor minimaal 1 jaar. Hoe flexibeler de termijn, hoe hoger de huurprijs!

In deze video zie je hoe levendig het is tussen de grote kantoren op de Zuidas in Amsterdam.

Niet huren op de populaire locaties? Met deze handvatten huur jij in een droomkantoorruimte in of buiten de Randstad

 • Toch in de grote steden huren, maar zijn de populaire locaties te prijzig? Kijk naar locaties net buiten de ring van Amsterdam of Rotterdam Alexander. Bovendien is de bereikbaarheid op deze plekken uitstekend;
 • Niet per se huren in de grote steden, maar wel graag vlakbij deze steden? Focus je dan op steden als Amstelveen of Haarlem (als alternatieven voor Amsterdam), Capelle aan den IJssel (Rotterdam), Houten (Den Haag) en/of Zoetermeer (Utrecht);
 • Natuurlijk is huren op andere locaties ook mogelijk. Steden als Leeuwarden, Groningen, Zwolle, Enschede, Eindhoven, Apeldoorn, Arnhem, Almere en Amersfoort staan ook bekend als populaire kantoorlocaties.
kantoorruimte huren apeldoornGa je voor een andere stad? Bijvoorbeeld in dit kantoor in Apeldoorn is het lekker werken!

#3: Een kantoorconcept of toch een business center? Een bedrijfsverzamelgebouw of een eigen kantoorpand?

Kantoorlocatie? Check! Next step: huren in een kantoorconcept, business center of bedrijfsverzamelgebouw? Of ga je juist voor een eigen kantoorpand? Wij merken dat bedrijven juist de voordelen ervaren van het delen van kantoorgebouwen. Hieronder hebben we per gebouwtype toegelicht wat de voor- en nadelen zijn. Een eigen kantoorpand spreekt voor zich, die hebben we dus niet uiteengezet.

Kantoorconcept: hechte community, minder ziekteverzuim en een indrukwekkend design

Je waant je als het ware in een vijfsterrenhotel, vergaderruimten tref je in alle soorten en maten aan en het ‘thuisgevoel’ staat met stipt op 1 in het kantoorconcept. Tel daarbij op dat je deel uitmaakt van een hechte community, het kantoor beschikt over een sociaal hart en in de meeste gevallen zelfs een restaurant, en het kwijl loopt je waarschijnlijk uit de mond.

Nog meer voordelen? Het ziekteverzuim ligt beduidend lager bij bedrijven in kantoorconcepten en uit meerdere onderzoeken blijkt dat het personeel zich beter voelen op deze locatie. Gebruikersgemak en beleving als kernwoorden, dit zie je bijvoorbeeld ook terug in het indrukwekkende design. Logisch, maar toch: de huurprijs ligt wel iets hoger dan bij een business center en bedrijfsverzamelgebouw. Corporates, scale-ups en start-ups vind je hier. Who joins?

Met deze 3D Virtual Tour bekijk je dit prachtige kantoor in een kantoorconcept op de Amsterdamse Zuidas. Iets voor jouw bedrijf?

Business center: richten op je core business in je gemeubileerde kantoorruimte

Net een tikkeltje minder luxe dan bij een kantoorconcept, maar ook binnen een business center hoef je alles behalve te klagen. De kantoorruimten zijn vaak gemeubileerd, vergaderruimten zijn ook in business centers aanwezig en de receptie beantwoordt je telefoon en verwerkt je post. Netwerkmogelijkheden te over, met vele bedrijven om je heen. Conclusie? Ook bij een business center richt jij je met jouw bedrijf op je core business. De huurprijs ligt lager dan bij een kantoorconcept, maar nog wel ietsje hoger dan bij een bedrijfsverzamelgebouw. Grote partijen en het MKB gingen je al voor…

Bedrijfsverzamelgebouw: uitstekende bereikbaarheid en ideaal voor een landelijke dekking

Dit gebouwtype wint al jaren aan populariteit. Het grote voordeel is dat je met bedrijfsverzamelgebouwen op meerdere locaties in Nederland goed bereikbaar bent als (groot) bedrijf. Bedrijfsverzamelgebouwen liggen meestal aan snelwegen. Je huurt hier met andere bedrijven, dus netwerken is geen probleem. Samenwerkingen worden gestimuleerd.

De huurprijs ligt lager dan bij een kantoorconcept en business center. Dit type heeft hetzelfde nadeel als de andere typen, namelijk dat je overlast kan hebben van andere bedrijven. In het artikel 'Bedrijfsverzamelgebouw of business center? Zo bepaal je de beste plek om kantoorruimte te huren' lees je meer over de voor- en nadelen van de verschillende gebouwtypen.

Huren bij een business center? In deze video zie je hoe strak het kantoorpand aan de Hurksestraat in Eindhoven eruit ziet. Momenteel is hier nog kantoorruimte beschikbaar. Aanrader!

#4: Grote kantoorvloer of kantoorunit? Bepaal hoeveel m2 kantoorruimte je nodig hebt

Ook niet onbelangrijk: welke ruimte past bij jouw onderneming? Begin met het uitzoeken van hoeveel m2 kantoorruimte je nodig hebt. Als je alleen huurt is 7 m2 vaak genoeg, maar 700 m2 voor 100 personen blijkt vaak te weinig. Een ander voorbeeld waaruit blijkt dat 7 m2 per persoon niet altijd opgaat, is dat je vaak ziet dat kantoren van 20 m2 goed aansluiten bij 4 personen.

Daarom wordt vaak 7 m2 t/m 12 m2 per persoon aangehouden, afhankelijk van voorkeuren van jou en je personeel. Ook de branche is in vele gevallen doorslaggevend. Als je het helemaal goed wilt doen, lees dan ook even het artikel 'Zoveel vierkante meter kantoorruimte heb je nodig per persoon'!

Zo bepaal je welk type kantoor je nodig hebt

Op basis van de bedrijfsomvang en wensen wat betreft het aantal m2 aan kantoorruimte, bepaal je jouw kantoortype. Meer dan 100 m2 nodig? Huur dan een complete kantoorvloer of (grote) kantoorruimte op maat. Vaak worden deze ruimten casco opgeleverd, zodat je hier je eigen draai aan kunt geven. Erg populair onder corporates en het MKB.

Zoek je een kantoorruimte van 10 m2 t/m 100 m2? Dan adviseren we de kantoorkamer, ook wel kantoorunit genoemd. Je huurt een afgesloten ruimte, misschien zelfs gemeubileerd. Ben je zzp’er? Huur dan een vaste werkplek of flexwerkplek. Voordeel van eerstgenoemde is dat je een vaste plek hebt, vaak niet afgesloten. Het is echter duurder dan een flexwerkplek, waarbij je afhankelijk ben van de beschikbare flexwerkplekken. Welk type past bij jouw bedrijf?


Bereken m2 kantoorruimte

Via de SKEPP M2 kantoorruimte calculator kun jij eenvoudig berekenen hoeveel vierkante meter kantoorruimte je nodig hebt.

#5: Kies een kantoorinrichting: industriële stijl populair op dit moment

Je bent er bijna! Wil je geen tijd en energie besteden aan de inrichting van je nieuwe kantoorruimte? Dan moet je nog eerst rekening houden met de inrichting van potentiële locaties. Heb je al een besluit genomen waar je gaat huren en wil je de inrichting nog aanpassen? Kan ook natuurlijk, let dan vooral op onderstaande tips. Want, een kantoorinrichting is belangrijk om personeel te stimuleren en zich thuis te laten voelen op kantoor. Dat betaamt een goede werkgever!

Scandinavisch, creatief of een combinatie van stijlen voor jouw inrichting

De laatste stap is dus het bepalen van je kantoorinrichting. Ga je voor Scandinavisch? Kies dan kalme en neutrale tinten, een strak lijnenspel en leg de nadruk op elementen als meubilair. Ook zien we veel creatieve inrichtingen, die je herkent aan de opvallende muren met bijzondere kunstwerken of accessoires.

Voorbeeld? De afbeelding hieronder van een kantoorruimte in Amsterdam met een oranje muur, met daarop een fiets en gitaar. Natuurlijk moet dit wel passen bij je bedrijf… Een andere optie: combinaties van stijlen maken, bijvoorbeeld door een flexibele, duurzame en/of moderne inrichting te kiezen. De keuze is aan jou, maar we zijn bij SKEPP altijd bereid om mee te denken!

Creatieve kantoorinrichting in de kantoorruimte aan de Wibautstraat AmsterdamOver een creatieve inrichting gesproken... Deze kantoorruimte ligt aan de Wibautstraat in Amsterdam.

Met dit inrichtingsconcept creëer jij een hippe en industriële kantoorinrichting

Erg populair bij hippe bedrijven: een industriële kantoorinrichting. URBAN, een van de stijlen van het prefab design inrichtingsconcept Officeplanner, sluit hier uitstekend op aan. De inrichting is op basis van C4. Dat houdt in: alles waaraan je behoefte hebt op kantoor. Plekken voor informele overleggen, om te brainstormen, concentreren en natuurlijk werken.

Bovendien kenmerkt URBAN zich door ergonomische werkplekken, warme stoffen en een afgestemd pallet aan kleuren. We typeren werken in een URBAN-kantoorruimte als activity based werken in een hippe ruimte. Ideaal voor bedrijven die van plan zijn om te groeien (of krimpen). Door de flexibiliteit van URBAN creëer je simpel extra werkplekken in de kantoorruimte.

Bekijk de URBAN-kantoorruimte in Vianen met deze 3D Virtual Tour.

Zo simpel is kantoorruimte huren

Zo, je hebt nu jouw droomkantoor met bijpassende inrichting, in het aansluitende kantoortype, het beste gebouwtype in de stad waar jij jouw bedrijf wilt vestigen. Nog vragen? Neem contact op met onze vastgoedconsultants. We nemen dan al jouw vragen weg, zodat jij ook klaar bent om jouw nieuwe kantoorruimte te huren!

Kan ik je ergens mee helpen?

Mathios
Vastgoedconsultant


Waarom SKEPP?

 • Geen verplichtingen
 • Binnen 1 uur antwoord
 • Klantenbeoordeling 9.2/10

Download hier ons magazine: Offline

In ons magazine 'Offline' vind je de beste kantoortips, meest toffe kantoorpanden, laatste trends voor je kantoorinrichting en meest unieke bedrijven uit Nederland. Win informatie in, profiteer van de tips en doe inspiratie op!