Thuiswerken en wonen; zo vind je balans

  • Door Floris Roelfsema
  • dinsdag 23 maart 2021

Tegenwoordig is voor veel mensen hun huis het 2e kantoor. Omdat thuis nu ook ineens het kantoor is, raken we soms uit balans. Gelukkig is het makkelijk om de balans weer te vinden. Deze balans creëer je eenvoudig zelf. In dit blog lees je tips hoe je thuis goed aan het werk kunt en daarnaast ook het thuisgevoel behoud.


Bouw een ritme op

Rol niet rechtstreeks vanuit je bed naar je laptop om vervolgens een meeting op Teams te houden. Zet een wekker, kleed je normaal aan en maak je klaar zoals je dat ook voor je werk doet. Zorg voor een stevig ontbijt voor optimale productiviteit. Aan het einde van jouw thuiswerkdag mag jij jouw outfit weer verruilen voor een joggingbroek en sweater.

Creëer een aparte thuiswerkplek

Hoe je thuiswerken combineert met wonen? Realiseer een aparte werkplek. Klap je laptop open en ga aan de slag. Een voorbeeld van een slechte werkplek is bijvoorbeeld de keukentafel. Heb je meerdere kamers in huis? Kies dan de plek waar jij je werkzaamheden uitvoert. Doe verder niks anders in deze kamer.

ThuiswerkplekCreëer een aparte thuiswerkplek om aan hard aan het werk te gaan.

 

Heb jij geen kamer die je kunt omtoveren tot thuiswerkplek? Zorg dan voor een apart gedeelte en maak met jezelf de afspraak dat je hier alleen je dagelijkse werkzaamheden uitvoert. Wanneer je je thuiswerkplek hebt gevonden is het belangrijk dat je ergonomisch kantoormeubilair hebt. Stel dit kantoormeubilair in naar jouw lichaamsafmetingen. Zo voorkom je lichamelijke klachten en verhoog je je productiviteit. In deze blog lees je wat er niet mag ontbreken op jouw werkplek!

Opgeruimd staat netjes

Het is belangrijk dat jij je werkplek schoon en opgeruimd houd. Bij een schone werkplek heb je minder last van afleidingen en werk je dus met meer focus. Ook is het goed om een clean desk policy te hanteren. Naast dat je minder afgeleid bent, staat het ook gewoon beter in je huishouden.

ZithoekEen opgeruimde werkplek zorgt voor minder afleidingen.

 

Voor jouw thuiswerkplek is het ook goed om werk en privé zoveel mogelijk gescheiden te houden. Zet daarom geen oude certificaten, oude familiefoto’s of lijstjes met inspirerende quotes op je werkplek. Deze zorgen alleen maar voor afleiding en komen jouw werk niet ten goede. Het is ook niet de bedoeling dat je werkplek saai word. Zorg daarom wel voor leuke accessoires.

Laat het huishouden even los

Dit is misschien wel de lastigste tip van dit lijstje. Omdat je constant in dezelfde ruimte zit pak je huishoudelijke klusjes sneller op tijdens jouw werkdag. Probeer dit vooral niet te doen! Het huishouden kan later wel, bijvoorbeeld na je werkdag of in het weekend. Heb je pauze? Draai dan geen wasje maar ga een stukje wandelen. Zo kom je aan je beweging en zie je ook nog eens een andere omgeving.

Voor mensen met kinderen is thuiswerken vaak lastiger, dan voor mensen zonder kinderen. Zijn de kids de hele dag thuis? Dan is het niet verstandig om je werkdag vol te plannen. Probeer ook te voorkomen dat jouw werkplek en de ruimte om je heen een speeltuin wordt. Opgeruimd staat netjes weet je nog.

KeukenLaat het huishouden even voor wat het is. De vaatwasser kan je 's avonds wel uitruimen.

Open de gordijnen!

Over het algemeen zitten we de hele dag naar een beeldscherm te staren. Dit geldt niet alleen voor thuiswerkers. Omdat we zoveel en lang naar een scherm kijken is het goed om je ogen rust te geven. Met voldoende daglicht hoeven je ogen zich minder in te spannen. Vooral als je de hele dag naar een computerscherm zit te kijken is daglicht erg fijn.

Kantoor met veel daglichtDaglicht is erg belangrijk! Open daarom de gordijnen.

 

Zo voorkom je dat je je minder kunt concentreren en eerder moe word. Open daarom de gordijnen en zet meteen een raam open. Frisse lucht bevordert de concentratie. Zet eventueel nog wat planten neer, deze zuiveren de lucht. Naast het luchtzuiverende effect fleuren planten jouw werkplek op. Zo wordt het leuker om thuis te werken!

Zet een timer

Thuis raak je eerder afgeleid dan op kantoor. Je doet huishoudelijke taken tussendoor, let op de kids, zit meer op je telefoon en bent online aan het shoppen. Zet een timer om afleidingen te voorkomen. Zet een timer voor bijvoorbeeld 25 minuten en spreek met jezelf af om dan volledig gefocust en productief te werken. Nadat de timer is afgelopen kun je een kop koffie of thee halen of gewoon doorwerken.

Belhoek Zet een timer en kijk pas weer op je telefoon wanneer de tijd om is.

 

Er zijn ook mensen die juist helemaal niet afgeleid worden en het moeilijk vinden om pauzes te nemen. Ook hiervoor geldt; zet een timer! Het is belangrijk om af en toe pauze te nemen. Zo krijg je nieuwe inspiratie en blijf je in beweging. Te veel zitten is namelijk erg slecht voor je. Zet ook een timer aan het eind van je werkdag, zo werk je niet ongemerkt door na 17:00.

Klaar voor de volgende thuiswerkdag?

Je weet nu hoe je een goede balans tussen werk en privé kunt creëren. Bouw een ritme op en kleed je elke dag aan, ook voor online meetings. Maak daarnaast ruimte voor een werkplek waar jij geconcentreerd kunt werken. Zorg ervoor dat jouw huishouden gescheiden blijft van jouw werk. Ga voor een opgeruimde werkplek, daarmee voorkom je afleiding.

Doe tussendoor geen huishoudelijke klusjes, deze komen later wel. Geef je ogen rust door de gordijnen open te zetten. Zo raak je minder vermoeid. Met een timer kun je pauzes inlassen om even te gaan bewegen. Een timer aan het einde van de werkdag zorgt er voor dat je ook echt de werkdag eindigt. Wil jij jouw thuiswerkplek optimaal inrichten? Ga voor ons ergonomische thuiswerk meubilair!


Bekijk al onze thuiswerkplekken!

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure