Stop met die Kantoortuin!

  • Door Joost Lansink
  • 30 juli 2014
  • 10

Teveel mensen in één kantoor leidt tot een hoger ziekteverzuim

Uit onderzoek bij 2400 werknemers in Denemarken blijkt dat het ziekteverzuim flink stijgt naarmate het aantal mensen dat in één kamer werkt, toeneemt.


'Kantoortuin Slaven' melden zich veel vaker ziek

Werknemers die alleen zaten, namen de helft ziektedagen op vergeleken met anderen die een kamer deelden. De kantoorslaven in een kantoortuin meldden zich tot 62% vaker ziek t.o.v. andere werknemers.

Werken in een kantoortuin leidt tot ziekteverzuim

Hoe zou u het vinden om hier te werken?

Geluid, een probleem binnen grote kantoorruimten

Het grootste probleem blijkt niet zozeer psychisch maar eerder fysiek te zijn: geluid. Hoe meer achtergrondruis, des te minder zijn we in staat informatie te onthouden.

Drie uur lawaai op kantoor vermindert onze mentale prestaties

Muziek luisteren op een koptelefoon helpt niet, ook die blokkade vermindert onze mentale prestaties. Tests onder kantoorwerkers die drie uur lawaai achter de kiezen hadden, lieten een verhoogd epinephrinegehalte (adrenaline) zien.

Meer slordigheid in het vinden van een ergonomische balans

Diezelfde mensen werden dan ook slordiger in het (ergonomisch optimaal) aanpassen van hun werkplek, waardoor ze weer spierblessures opliepen. Bovendien waren ze minder gemotiveerd en minder creatief.

open ruimte flexwerken kantoortuin

Al tevreden met een zitzak op kantoor?

Ook jonge werknemers snel afgeleid in de open ruimte

Hoe zat het nou met de twintigers? Die zijn toch dol op multitasken in een rommelige kantooromgeving? In een onderzoek bij een Finse telecommunicatiefirma bleek dat mensen, geboren na 1982, net zoveel last hebben van gesprekken en gelach van collega’s, als de oude garde.

Niemand wil op kantoor privacy inleveren, ook jongeren niet

De jonkies waren evenmin blij met het inleveren van privacy. Toch vonden ze die ontberingen geen probleem, omdat een open kantoor een extra kameraadschappelijke sfeer oplevert en collega’s meer de tijd hebben om te socializen. 'Je collega is je vriend'.

Geen focus op kantoor, dat geldt voor alle leeftijden

Jammer alleen dat neurowetenschapper Anthony Wagner van Stanford ontdekte dat ook getrainde multitaskers problemen hebben met focussen. Ook twintigers worden afgeleid door Twitterbliepjes, muziek en babbeldebabbel, ook zij moeten dan meer moeite doen om hun echte taak te voltooien.

Werken in de open kantoorruimte kost extra tijd

In het moderne kantoor heeft iedereen tijd voor collectieve karaoke, maar de aansluitende borrel start twee uur later omdat iedereen nog extra energie in zijn kantoorklussen moet steken.


Hoe dan wèl te flexwerken in de open ruimte?

Tip 1: Een eigen werkplek

Geef werknemers/collega's het gevoel dat ze toch een eigen werkplek hebben. Niemand wil graag iets delen, delen leren we maar delen zit niet van nature in ons.

Tip 2: Een rustige kantooromgeving

Zorg voor een kantooromgeving waarin rustig gewerkt kan worden met de juiste akoestiek. Beton weerkaatst, zorg dat er geen galmgeluiden ontstaan. Er zijn akoestische panelen, speciale coatings maar ook het vele hout en de planten op de afbeelding hieronder zorgen voor een rustige(r) en aangenamer omgeving om te werken.

Een voorbeeld kantoortuin

Deze open werkruimte laat zien dat het wèl kan!


Tip 3: Zorg voor afwisseling op kantoor 

Veel glas, doorkijkjes, wisselende grootten van vergaderruimtes en dat weer afgewisseld met stilteplekken en belhokjes. Dat zijn de kantoren van nu.

eigen hokje in open kantoorrruimte

Knus om te werken en ideaal om te bellen...

 

Werken open ruimte kantoor

... met doorkijkjes in de open flex-kantoorruimte...

 

nog meer afwisseling op kantoor

... afgewisseld met een huiselijke sfeer op kantoor!


Tip 4: Biedt werknemers/collega's privacy op kantoor

Iedereen kent dat gevoel van 'bekeken worden'. Verschrikkelijk irritant. Zorg ervoor dat uw mensen ook afgeschermd kunnen zitten. Waar ze het zichzelf gemakkelijk kunnen maken en ook even een keer iets anders kunnen doen dan alleen werken.

afwisselende werkomgeving op kantoor

Mensen willen privacy op kantoor, biedt hen dus privacy!

Heel veel succes bij het vinden van uw nieuwe kantoorruimte, of het inrichten van uw nieuwe kantoor!

Vragen of opmerkingen over deze blogpost?

Neem contact op met Joost Lansink van SKEPP. Ook nieuwe aanvullingen nemen wij graag mee. 

 

 

Kan ik je ergens mee helpen?

Thijs van Eerden
Vastgoedconsultant


Waarom SKEPP?

  • Geen verplichtingen
  • Binnen 1 uur antwoord
  • Klantenbeoordeling 9.2/10

Op zoek naar inspiratie voor jouw kantoorruimte? Download dan gratis ons magazine Offline

In ons magazine vind je de beste kantoortips, meest toffe kantoorpanden, laatste trends voor je kantoorinrichting en meest unieke bedrijven uit Nederland. Win informatie in, profiteer van de tips en doe inspiratie op!