Meer pauzes maken je productiever

  • Door Wouter Stens
  • vrijdag 11 september 2020

Heb jij het gevoel dat jij jouw pauzes niet efficiënt besteed? Het gevoel dat je enorm hard gewerkt hebt, kan veel voldoening geven. Maar dat betekent niet gelijk dat je jouw werktijd efficiënt hebt besteed. Door het toepassen van pauzes zorg je ervoor dat je beter kan focussen tijdens het werk. In dit blog lees je hoe jij door middel van pauzes productiever wordt en welke manieren er zijn om jouw pauze efficiënt te benutten. 


Het belang van pauzes houden

De hele dag hard werken, is een aanslag op je brein. Pauzes nemen tussen het werk door zorgt ervoor dat we even niet druk bezig zijn. Daarnaast komt het brein weer tot rust door het nemen van pauzes. Na een efficiënte pauze kan jij weer hard en productief aan het werk. In andere woorden de arbeidsproductiviteit wordt verhoogd met het nemen van pauzes. 

Na de pauze weer volledig gefocust

Na een efficiënte pauze ben jij beter gefocust op je werk.

Het efficiënt pauzeren

Veel mensen scrollen in de pauze door hun social media kanalen. Dat is niet efficiënt pauzeren, het is namelijk beter als je niet op schermen kijkt tijdens de pauze. Als je afstand neemt van je werkplek en niet nadenkt over werk, dan pauzeer je pas echt efficiënt. Drink bijvoorbeeld een kopje koffie in de kantine. Het letterlijk afstand nemen van de werkplek zorgt voor nieuwe inzichten en rust. Zo wordt je productiever én krijg je dus meer taken af.

Tijdens pauze afstand nemen werkplek

Efficiënt pauzeren doe je door afstand te nemen van je werkplek.

Manieren voor efficiënt pauzeren

Wat je in de pauzes doet, heeft invloed op jouw werkproductiviteit. Er zijn meerdere manieren die een positieve invloed hebben op jouw focus. Door de volgende methodes toe te passen, wordt jouw productiviteit verhoogd:

  • Eet wat gezonds; door het eten van gezonde voeding krijg je veel energie. 
  • Droom even weg; even niet aan het werk denken, klinkt lekker toch?
  • Doe een powernap; als je werk dat toelaat, is een powernap een goede oplossing. Door 20 minuten te slapen, ben jij weer helemaal uitgerust voor het werk.
  • In de verte kijken; als je lange tijd naar een scherm kijkt, vinden je ogen het fijn als je even ver weg kijkt.
  • Maak een wandeling; even de frisse lucht in is enorm positief voor je. De hele dag binnen zitten is niet goed voor je, dus ga lekker een stukje lopen. Door in beweging te komen, raak je minder snel gestrest. 
  • Een goede tip is om de laatste paar minuten in een comfortabele stoel of bank te zitten. Neem eens een kijkje naar ons aanbod. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om te relaxen in een fauteuil, op een poef of op een comfortabele bank. Zo kom je pas echt tot rust.
Relax tijdens de pauze op een lekkere stoel of bank

Ontspan de laatste paar minuten van je pauze op een relaxte stoel of bank om tot rust te komen.

Hoe lang moet de pauze duren?

Er is geen juiste tijd voor het houden van pauze. Het is wel belangrijk om genoeg pauze te nemen gedurende de dag. Of je dat nou doet met meerdere korte pauzes of één lange pauze, jij kan zelf bepalen wat beter bij jou past. Een techniek die jou kan helpen is de Pomodoro techniek. Hierbij ga jij een periode van 25 minuten aan de slag met 1 taak. In deze periode mag niemand je storen. Na de 25 minuten mag je pauze houden. Door deze techniek te gebruiken, weet jij zeker dat je genoeg pauze neemt gedurende de dag en toch gefocust blijft.

De 4 stappen van de Pomodoro techniek

✅ 1. Kies een taak en zet de wekker/pomodoro voor 25 minuten.

Kies 1 taak die je graag wilt doen gedurende 25 minuten. In deze 25 minuten mag helemaal niks je storen, laat de telefoontjes en mailtjes dus gaan. Beantwoord geen vragen van je collega’s. Dat klinkt hard, maar anders laat je jezelf afleiden om niet aan je taak te werken. Dat is natuurlijk niet wat je wilt. De komende 25 minuten werk jij dus non-stop aan die specifieke taak. Het is maar voor 25 minuten, dus zo lang ‘’afwezig’’ ben je niet. Als je iets te binnen schiet dat niets met de taak te maken heeft, dan schrijf je dat ergens op. Vertel voordat je begint wel even aan je collega’s dat niemand je mag storen.

✅ 2. Als de wekker gaat, zet je een vinkje op papier

Goed gedaan, je hebt jouw aandacht volledig besteedt aan 1 specifieke taak. Hopelijk waren deze 25 minuten genoeg om jouw taak te voldoen. Probeer zoveel mogelijk vinkjes op jouw to-do-lijst te zetten. Zo heb je aan het einde van de dag een voldaan gevoel. Met het gebruiken van deze techniek, krijg je de taken wel af.

✅ 3. Tijd voor pauze!

Na 25 minuten hard werken, heb je wel een kleine pauze verdiend. In deze periode moet je iets doen dat niks met werk te maken heeft. Zo kom je tot ontspanning en kan je na de pauze jezelf weer helemaal toewijden aan het werk. Pak een kopje koffie, ga wandelen of maak een praatje met je collega, die ook toe is aan pauze. Herhaal na de pauze gerust deze vorige stappen een paar keer, dit is namelijk een hele efficiënte manier van werken.

✅ 4. Neem een langere pauze na 4 pomodoros.

Het wordt best intensief als je veel pomodoros achter elkaar doet. Neem dus gerust een langere pauze na 4 pomodoros. Deze pauze mag best een half uur duren. Op deze manier kan het brein goed op rust komen. Hierdoor kan je na de pauze gemakkelijk weer een set van pomodoros doen.

Blijf productief op het werk

Iedereen heeft weleens het gevoel dat je meer kon doen op het werk vandaag. Volg voortaan de tips op uit dit blog om productiever te zijn op je werk. Dat doe je ondere andere door middel van efficiënt pauze houden. Hierdoor kan jij na de pauze alle aandacht weer vestigen op wat belangrijk is. Ook kan je de pomodoro techniek toepassen, zodat jij enorm productief te werk gaat. Door genoeg pauzes te nemen tijdens het werk, verhoog jij jouw arbeidsproductiviteit. Dit is natuurlijk wat jij wilt (en je baas).

Bij SKEPP denken we graag mee om jouw pauzes zo efficiënt mogelijk te maken. Een goede tip is om de laatste paar minuten van jouw pauze te relaxen in een comfortabele fauteuil, poef of bank. Ben je benieuwd naar ons aanbod zitmeubilair? Neem dan gerust een kijkje in de Officeplanner webshop. Zo kan je door meer pauzes productiever te werk gaan!


Neem eens een kijkje in de Officeplanner Webshop!

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure