In 7 stappen naar een zero waste kantoor

  • Door Wouter Stens
  • woensdag 14 oktober 2020

Op kantoor produceren we enorm veel afval. Als bedrijf kun je op veel kosten besparen bij het verminderen van afval op kantoor. Tevens is het produceren van afval schadelijk voor het milieu. In dit blog lees je hoe jij jouw afval vermindert op kantoor. Ook ga je lezen waarom het verminderen van afval belangrijk is voor jouw bedrijf. In 7 stappen verander je jouw kantoor in een zero waste kantoor. 


Wat is een zero waste kantoor?

Een zero waste kantoor is een kantoor waar geen restafval geproduceerd wordt. Afval dat gerecycled kan worden, mag je als bedrijf wel produceren. Dat lijkt moeilijk te realiseren, maar het valt reuze mee. Door kleine aanpassingen op kantoor en een kleine investering, kom jij al erg dichtbij het realiseren van een zero waste kantoor. Kleine aanpassingen kunnen al zorgen voor grote kostenbesparing. Hierdoor is het voor ieder bedrijf nuttig om de tips in dit blog goed te lezen.

Kans om goed te profileren

Heeft jouw onderneming de ambitie om te verduurzamen? Oftewel, wil je als bedrijf alleen afval produceren dat recyclebaar is? Dan is het realiseren van een zero waste kantoor een mooi vertrekpunt. Het realiseren van een zero waste kantoor brengt daarnaast vele voordelen met zich mee voor jouw bedrijf. Steeds vaker willen bedrijven namelijk alleen samenwerken met duurzame bedrijven. 

Door het zero waste kantoor zet jij jezelf goed op de kaart. Bedrijven kunnen geïnteresseerd raken in een samenwerking! Maar ook klanten zien duurzaamheid als een belangrijke factor. Een zero waste kantoor versterkt jouw bedrijfsimago en loyaliteit onder klanten en afnemers. Win-win, toch?

Het verduurzamen van het kantoor wordt gezien als maatschappelijk verantwoord ondernemen. Als bedrijf neem je dus verantwoordelijkheid voor de maatschappij en verminder je jouw ecologische voetafdruk. Maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft daarnaast nog een groot voordeel; productievere en meer betrokken personeelsleden.

Een zero waste kantoor brengt veel voordelen voor ieder bedrijf

Afval verminderen doe je samen, dit bevordert de teamgeest en het milieubewustzijn onder alle collega’s. Met het verduurzamen van je bedrijf, investeer je zowel in jouw personeel als in jouw concurrentiepositie. Maar waar start je nou bij het verduurzamen? Lees hieronder de stappen.

Meer productiviteit en betrokkenheid op de werkvloer

Het verduurzamen zorgt voor meer productiviteit én betrokkenheid op de werkvloer.

✅ Stap 1: Analyseer hoeveel afval eruit gaat

Het is allereerst belangrijk om te weten hoeveel afval eruit gaat. Hieruit kan je makkelijk concluderen welke kantoorartikelen je niet of minder nodig hebt. Ga je weer kantoorartikelen bestellen? Dan hoef je minder in te kopen, wanneer het niet nodig is! Dit resulteert in een besparing in kosten en een vermindering in afval. Een goed begin, niet waar?

✅ Stap 2: Wat kan anders?

Het is ook belangrijk om alle bedrijfsprocessen te analyseren. Sommige processen in jouw bedrijf zijn niet efficiënt, waardoor ze meer afval produceren dan eigenlijk nodig is. Zoals het printen van documenten. Probeer het papierwerk vooral online te delen. Dit resulteert in een hogere productiviteit, maar ook in het verminderen van afval op kantoor. Let’s go!

✅ Stap 3: Sorteer afval

Wil je bijdragen aan recycling? Sorteer dan het afval. Van plastic worden weer nieuwe verpakkingen of kratten gemaakt. Van oud papier kan nieuw papier gemaakt worden. Instrueer je personeel over het scheiden van afval. Het afval scheiden kan met een recycle bin. Deze is speciaal ontworpen om het scheiden van afval makkelijker te maken.

Afval scheiden met een Recycle bin

Een recycle bin is jouw beste vriend in het scheiden van afval.

✅ Stap 4: Weg met papier

Een van de grootste afvalproducenten op kantoor is papier. Hoe kun je dit verhelpen? Simpel, dat kan met digitalisatie en werken in de Cloud. Door te digitaliseren zorg jij ervoor dat er minder met papier wordt gewerkt. Hierdoor heb jij ook minder last van rondslingerende documenten en kan je direct starten met een clean desk policy. Door het digitaliseren bundel je eenvoudig je documenten op een (online) verzamelplaats. Bespaar op papier, inkt én rondslingerende documenten!

✅ Stap 5: Investeer in duurzame kantoorartikelen

Heb je ooit stil gestaan bij het aanschaffen van duurzame kantoorartikelen? Nee? Dan is het moment daar. Zorg ervoor dat je kwalitatief goede kantoorartikelen koopt, denk bijvoorbeeld aan een duurzame bureaustoel. Je kunt beter 1 keer een duurzame aankoop plegen, dan 3 keer een minder duurzame aankoop. Bijkomend voordeel? Je vermindert het aantal verzendingen en dat komt het milieu ten goede! Ook het aanschaffen van duurzaam kantoormeubilair speelt een rol in het verminderen van afval op kantoor. 

Kwalitatief kantoormeubilair is duurzaam

Duurzame en kwalitatieve kantoormeubelen gaan jarenlang mee.

✅ Stap 6: Bye bye wegwerpbekers!

Een kantoor zonder koffie bestaat niet, want koffie drinken doen we maar al te graag. Dat wordt vaak gedaan met wegwerpbekertjes die enorm schadelijk zijn voor het milieu en veel afval opleveren. Investeer in een energiezuinige vaatwasser, zodat jij de wegwerpbekertjes de deur kunt wijzen! Drink je koffie voortaan uit een glas of mok die je kunt hergebruiken. Wil je helemaal je steentje bijdragen aan het milieu? Was dan de bekers met de hand af. Het gebruik van glazen brengt je dichterbij het zero waste kantoor. Ps. hoe leuk zijn koffiemokken met jouw logo? En ook nog eens goed voor je branding ;-)!

✅ Stap 7: Werk volgens de 5 R’en

Wil je minder afval produceren? Dan is het stukje bewustwording bij je collega's cruciaal. Om het te verduidelijken kun je werken met de 5 R'en. De 5 R’en bestaan uit: Refuse, Reduce, Reuse, Recycle en Rot. Door deze factoren aan te houden, schep je duidelijkheid bij het personeel. Hierdoor is het makkelijker om minder afval te produceren.

Verklein je ecologische voetafdruk!

Naast het verminderen van afval op kantoor, kun je ook op andere manieren de ecologische voetafdruk verminderen op kantoor. Koop bijvoorbeeld lokaal in. Door het lokaal inkopen verminder je al jouw ecologische voetafdruk. Denk eens na over de transportkosten en hoeveel energie je bespaart met het lokaal inkopen van kantoorartikelen. Onze andere tip is het inkopen in bulk. Hierdoor bespaar je veel verpakkingsmateriaal én extra transportkosten. Tevens is het voor het milieu beter als een vrachtwagen één keer veel moet leveren, dan meerdere keren een klein beetje.

Realiseer het zero waste kantoor

Je hebt in dit blog kunnen lezen wat de voordelen zijn van het hebben van een zero waste kantoor. Door te gaan voor een zero waste kantoor zorg je voor meer productiviteit, betrokkenheid én ben je een interessante partij voor samenwerkingen. Naast de voordelen kun je direct aan de slag met ons 7 stappenplan voor het zero waste kantoor.

Het verduurzamen van jouw kantoor gaat geld en tijd kosten, maar je krijgt er zoveel goede dingen voor terug. Dat maakt een zero waste kantoor interessant voor ieder bedrijf. Wil jij jouw kantoorruimte opnieuw inrichten, zodat jij eenvoudig een zero waste kantoor kan realiseren? Neem dan eens een kijkje in onze Officeplanner webshop. Hoe zorg jij voor het zero waste kantoor?


Richt nu jouw zero waste kantoor in!

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure