In 2030 werkt u binnen uw eigen flex-community!

  • Door Joost Lansink
  • vrijdag 20 november 2015

Wilt u weten hoe u in 2030 werkt? Een blik op de toekomst van werkend Nederland...

Hoe ontwikkelen werkende mensen zich? Hoe veranderen werksituaties in de loop van de tijd? Niet alleen onze manier van werken is veranderd maar ook onze kijk op werken is veranderd. Hiervoor moeten we eerst een stap terug in de tijd.


1920 - 1980: 'Werk als synoniem voor het verliezen van uw identiteit'

Na de uitvinding van de stoommachine onderging Europa in de 19e eeuw de industriële revolutie. Werklieden en arbeiders maakten lange dagen in de duizenden fabrieken die in die tijd in West-Europa aanwezig waren. 

industriele revolutie veranderde mensen

Diezelfde industriële revolutie heeft ervoor gezorgd dat 'het met zijn allen werken in een grote fabriekshal' de norm is geworden. In Nederland betekende deze revolutie het begin van o.a. de textielfabrieken in Twente en Brabant, de sigarenfabrieken in Rotterdam (Van Nelle) en Den Haag (Caballero) en de metaalfabrieken in IJmuiden. Mensen werden onderdeel van lange productielijnen met spinnewielen en weefgetouwen.

Introductie van de lopende band om werkprocessen te versnellen

De introductie van de lopende band door Henry Ford zorgde voor grootschalige productie van nieuwe technologieën: auto's, vliegtuigen, radio's, televisies en telefoons. De lopende band verdrong de ambachtelijke productie en daarmee de eigen identiteit van werknemers. Lange rijen werknemers, iedereen hetzelfde gekleed en allen begonnen te werken bij het gaan van de bel. 

massaproductie van werkende mensen

Van lange productielijnen naar enorme velden met cubicles

De 'moderne na-oorlogse ontwikkeling' zorgde voor de intrede van enorme velden met cubicles. Allen hetzelfde, geen ruimte voor persoonlijke ontwikkelingen en al helemaal geen ruimte voor een eigen identiteit.

In de film 'The Wolf of Wallstreet' ziet u deze cubicles veelvuldig. Iedereen doet hetzelfde werk, een misselijkmakende boel waar iedereen overijverig aan het werk is om maar in de smaak te vallen bij de 'supervisor'. De spinnewielen, sigarendoosjes en stalen balken zijn hier vervangen door computers, telefoons, ladeblokken en notitieboekjes. Uiteraard allemaal hetzelfde.

Massa, daar draait het nog steeds om. Er is geen ruimte voor het individu. Kenmerkend hiervoor is deze trainingssessie gegeven door Di Caprio

Cubicles velden als vervolg op industriele revolutie

1980 - 2000: 'Het kopen van een eigen identiteit'

De succesvolle jaren '80 en '90 zorgden voor een ongekende economische groei wereldwijd. De wereldhandel nam flink toe en Aziatische en Zuid-Amerikaanse economieën begonnen op te bloeien. Als remedie tegen het gebrek aan mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling zijn er gewoon meer verschillende producten gekomen.

De walkman, de spelcomputer en uiteindelijk de mobiele telefoon. Of voor de zakelijke branches: de Ray Ban zonnebril en Gucci lederen schoenen. Voor iedereen die het kon betalen werden dit welkome afleidingsproducten. Jezelf onderscheiden door producten te kopen. 

producten als afleiding voor het nieuwe werken

2000 - Nu: 'De gebruiker leert om zelf de werkomgeving te kiezen'

Het laatste decennium is 'flexibiliteit' het sleutelwoord op de Nederlandse werkvloeren. Het Nieuwe Werken en thuiswerken zijn hiervan wel de meest bekende voorbeelden. 

Het Nieuwe Werken heeft gezorgd voor verandering in de traditionele manier van werken. De relatie tussen werkgever en werknemer is veranderd maar ook de relatie tussen werkzaamheden en bedrijfshuisvesting is veranderd. 

Hoe de Nederlandse werkvloer en Nederlandse werknemer veranderde

Vooruitstrevende Nederlandse bedrijven en overheden brachten al in de vroege jaren van 2000 het werkpotentieel in kaart. De bezettingsgraad op kantoren werd gemeten, nieuwe manieren van werken (Engelse term: New Ways of Working) werden afgetast. Thuiswerken is hier een voorbeeld van.

Thuiswerken is lastig voor werknemer en collega

Het individu stond hierbij echter nog steeds niet centraal. Hoewel één dag per week thuiswerken als prettig wordt ervaren, blijkt ook dat de meeste werknemers nóg meer thuiswerken als lastig ervaren. Multitasken blijft een onoverkomelijk probleem en ook afleidingen worden gezien als belangrijke bron van irritatie.

Overigens zijn het behalve de thuiswerkers zelf, ook de collega's van deze groep, die meerdaags per week thuiswerken door een collega als onprettig ervaren. Het missen van direct contact werd hierbij vaak genoemd als reden.

thuiswerken niet zo ideaal als het lijkt

Onderzoek: hoe reageren werknemers op een veranderende kantooromgeving?

In Eindhoven vond in april 2014 een interessant onderzoek plaats die onderstreept dat mensen zelf willen kiezen hoe zij werken. Het onderzoek 'Out of Office' was een sociaal experiment om te onderzoeken hoe werknemers reageren op diverse kantooromgevingen.

Dit kantoor leek in niets op een 'gewoon kantoor'. Het was uitgevoerd met een helder groen grasveldje waar een wit konijn op rond huppelde. Het konijn werd hier gevoerd door de kantoorgebruikers. De kleurige zitzak en de schommelstoel in de hoeken van de ruimte werd veelvuldig gebruikt om ontspannen een videoclip te kijken. In het midden van de ruimte stond een bed waar men even helemaal kon bijkomen.

Lekker knuffelen met een 'huis-konijn' op kantoor

Wegdommelen in bed en knuffelen met een konijn of toch ouwehoeren aan de koffiebar en lekker schommelen in de schommelstoel? Waaraan geeft u de voorkeur? U werkt wanneer u zin heeft en u werkt op de plek die op enig moment het prettigst vind om te werken. 

Hoe kleurrijk werk jij

Van hippe flex-community naar gecontroleerde grijze kantoorruimte

Vanaf het moment dat deze hippe flex-community werd geopend, werd gedurende 4 weken de ruimte elke dag een beetje aangepast. Waar werknemers in het begin een totale keuzevrijheid hadden, veranderde de ruimte stukje bij beetje in een gecontroleerd grijs kantoor met een koud en ijzig karakter.

In het experiment werd de laatste week binnen dit kantoor als zeer onprettig ervaren door gebruikers. De eerste weken bleven de bezoekersaantallen redelijk gelijk maar in de laatste week kwam nog maar 12,5% van de leden die zich hadden ingeschreven terug op kantoor.

2030: 'Persoonlijke ontwikkeling staat centraal voor de gebruiker'

"Gemiddeld spenderen we 72.000 uren van ons leven aan werken (o.b.v. een traditionele 40 jaar; 45 weken per jaar; 40 uur per week), die uren kun je dan maar beter op een toffe werkplek doorbrengen."

relaxed werken op kantoor

Het kantoor als ontmoetingsplek voor een kameleontische organisatie

Crowdsourcing gaat hét helemaal maken. Niet de sterkste of slimste organisatie overleeft maar de organisatie die constant verandert heeft bestaansrecht.

Gestandaardiseerde arbeid? Productielijnen, cubicles en zelf gekozen werkomgevingen behoren tot het verleden. Volgens Wim de Ridder, hoogleraar Toekomstverkenning en Toekomstonderzoek aan de Universiteit Twente gaan we in de toekomst steeds minder 'werken met zijn allen'.

Kunstmatige intelligentie wordt sterker dan menselijke intelligentie

Kunstmatige intelligentie wordt straks sterker dan menselijke intelligentie. Een voorbeeld hiervan is Supercomputer Watson. Gestandaardiseerde werkzaamheden zullen binnen nu en 10 jaar volledig worden overgenomen door robots op de werkvloer. 

super computer watson en werken in de toekomst

De werknemer van de toekomst brengt zijn/haar eigen kennis en identiteit in

In de toekomst verzamelen werknemers zich nog steeds op kantoor. Maar niet meer in vast dienstverband en niet meer in een vaste setting. Werknemers gaan werken voor verschillende opdrachtgevers en binnen verschillende teams. De Ridder geeft ook aan dat werknemers die mee willen blijven tellen zichzelf constant opnieuw moeten uitvinden. 

Werknemers moeten zichzelf ontwikkelen en een leven lang leren

De werknemer van de toekomst gaat zich steeds meer specialiseren, iedereen moet beseffen dat hij/zij continu moet blijven werken aan een optimale inzet van zijn/haar kennis en identiteit. Blijf dus kennis en vaardigheden ontwikkelen!

2030: 'Niet de verhuurder maar de werknemer initieert de kantooromgeving'

Kantoorruimte huren op een vaste plek of op een aantal vaste plekken? Volledig verleden tijd. Werknemers worden immers op projectbasis aangenomen door werkgevers. Zo werken 'we' in 2030 op projectbasis voor meerdere werkgevers. Die werkgevers bieden diverse door de werknemers zelf optimaal ingerichte projectomgevingen aan waar werknemers hun werkzaamheden ontplooien binnen een voor het betreffende project optimaal ingerichte werkomgeving.

Staand, zittend of liggend werken in een moderne kantooromgeving met onderliggend historisch karakter iets voor u?

kantoor van de toekomst in nederland

Kantoorconcepten blijven de basis voor het kantoor van de toekomst

De zogenoemde kantoorconcepten, ook wel kantoorformules of kantoorbelevingsconcepten genoemd, blijven bestaan. Deze passen zich in rap tempo aan, aan de wensen van kantoorgebruikers.

Zo heeft het bekende kantoorconcept Regus onlangs de eerste Regus Express geopend in Amstelveen. De werknemer van de toekomst zal nog veel meer onderweg zijn (reizen wordt immers steeds gemakkelijker en we blijven sociale wezens) en die tijd ook nuttig willen gebruiken. Bij Regus Express wipt u snel even binnen of houdt u een presentatie op een OV-locatie die ook goed bereikbaar is voor de aanwezigen. Next step? See below...

werken op wielen

Een hechte community kantoorgebruikers? Er ontstaan flex-communities!

De werknemer van de toekomst werkt op projectbasis. Communities worden nu vaak geïnitieerd door de verhuurder. In de toekomst doen werkenden dat zelf, zij richten zelf een community op waar diverse andere projectteams onderdeel van uit zullen maken. De community gaat dan echt als verlengstuk van uw eigen projectteam fungeren!

social flex community

Hoe denkt u over toekomstige werktrends? En hoe ziet u, uw eigen toekomstige werkomgeving?

Heeft u andere opvattingen over toekomstige werktrends? Denkt u heel anders uw eigen toekomstige werkomgeving? Deel deze met SKEPP! Reageer hieronder en voer de discussie....

Lees ook deze gerelateerde blogs:

Een motiverende kantooromgeving voor jouw bedrijf

Hoe representatief ben jij eigenlijk?

 

 

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure