Hoe zorg je toch voor binding op afstand

  • Door Zoë Koedam
  • maandag 12 april 2021

Thuiswerken; elk telefoontje begint met de vraag; hoe gaat het? Fijn om even contact te hebben, maar toch voelt het anders dan normaal. Telefonisch contact met je collega’s of klanten is niet hetzelfde als het praatje op kantoor. Terwijl juist in deze tijd sociaal contact erg belangrijk is. Maar hoe zorg je nou voor binding met collega’s op afstand? Wij delen onze tips in deze blog!


Werken op afstand

Door het coronavirus zijn we vooral thuis aan het werk. Thuiswerken is soms best eenzaam, vind je niet? Het is vaak lastig om contact te hebben met collega’s. Vaak gaat het contact dat er is gelijk over werk. En hoe gaat dit contact? Juist; via de telefoon of WhatsApp. Bel ook eens met je collega zonder dat je het over werk hebt. Praat wat meer over leuke dingen die er gebeuren, net zoals je op kantoor zou praten.

Dedicateddesk 2Wat vind jij van thuiswerken?

 

Toch kent thuiswerken ook veel voordelen. Zo heb je minder reistijd; en dus ook geen files, ben je productiever en heb je minder afleiding van je collega’s. Eigenlijk kent werken op afstand 1 groot nadeel, namelijk; minder persoonlijk contact. Maar ook de scheiding tussen werk en privé wordt steeds vager. Even afstand nemen van je privésituatie zit er niet echt in. Het verplichte thuiswerken vraagt mentaal veel van ons. Het gemis van verbinding met collega’s en het bedrijf wordt steeds groter.

De binding met collega’s is nog belangrijker geworden dan voorheen. Toch moeten we contact zoeken op allerlei andere manieren. Denk jij ook dat bellen met je collega’s de enige oplossing is? Dan is het hoog tijd voor verandering. Er zijn verschillende manieren om toch persoonlijk contact te hebben op afstand. Welke manieren dat zijn? Hieronder delen wij een aantal tips met jou.

FFH7363 2We missen het allemaal; ontspannen met collega’s

✅ Stuur een handgeschreven kaartje

In deze tijd hebben we allemaal wel eens een opkikker nodig, toch? Laat je collega’s daarom weten dat je aan ze denkt. Hoe je dat kunt doen? Stuur ze een handgeschreven kaartje. Het schrijven van een kaartje kost weinig tijd, maar het maakt iemand erg blij. Uiteindelijk zijn het de kleine dingen die het doen. Naar wie stuur jij een handgeschreven kaartje?

✅ Even persoonlijk bellen

Wil je even een praatje maken met je collega? We begrijpen dat contact hebben met je team lastig is op afstand. Persoonlijk contact is ook leuker dan contact via de telefoon. Toch heeft een kort belletje meer betekenis dan je denkt. Veel mensen zitten in een thuiswerk sleur. Met een kort telefoontje doorbreek jij deze sleur. Wil je toch iets persoonlijker contact? Plan dan een videocall met je collega’s. Zo kun je elkaar toch nog eventjes zien. Dus; waar wacht je nog op? Pak je telefoon op en bel je collega’s. Ook leuk: ga samen lunchen tijdens de videocall! Hoe gezellig?

Blog bindingHoe vaak bel jij met jouw collega's?

✅ Een persoonlijk cadeautje

Vind je bellen via de telefoon niet persoonlijk genoeg? Stuur dan een cadeautje naar je collega zijn of haar huis. Tegenwoordig zijn er genoeg bedrijven die voor jou iets afleveren. Weet jij het favoriete gerecht van je collega? Of is er iets waar je compagnon erg blij van wordt? Laat dit dan afleveren bij het huis van hem of haar. Een kleine moeite met veel betekenis. Het kan natuurlijk ook een leuk onderonsje zijn!

✅ Drink samen een kopje koffie aan de deur

Heb je toch behoefte aan fysiek contact? Het lijkt misschien wat moeilijk in deze tijd, maar niks is onmogelijk. Drink je graag een kopje koffie met je compagnon? Plan dan een koffiedate in met je favoriete collega. Een groot voordeel; je hebt alleen koffie, 2 kopjes en een goed humeur nodig. Dat moet lukken toch? Stap in de auto en rijd naar je collega. Met wie drink jij een kopje koffie aan de deur?

GQ1A8228Mis jij de gesprekken bij de koffieautomaat ook?

✅ Walk and talk

Houd jij van een wandeling in je pauze? Normaal gesproken zou je samen met een aantal collega’s even een snelle wandeling maken. Nu we zoveel thuiswerken moet je altijd alleen een wandeling maken. Wil je daar wat aan veranderen? Spreek met een collega af om samen te bellen. Zo kun je toch “samen” die middagwandeling maken.

✅ Plan een online vrijdagmiddagborrel met een quiz

Mis jij de vrijdagmiddagborrel op kantoor ook zo erg? Dat snappen wij. Maar er is een oplossing. Organiseer een online vrijdagmiddagborrel. Drink een lekkere borrel met collega’s op afstand en praat gezellig bij. Wil je de vrijdagmiddagborrel wat leuker maken? Maak dan een quiz die je samen met je team kunt spelen. Hoe kan zo’n quiz eruit zien?

#1 Maak een pubquiz

Met een pubquiz is het handig om vooraf een aantal quizrondes te bedenken. Waar kunnen deze rondes uit bestaan? Nou bijvoorbeeld actuele vragen, leuke filmfragmenten, muziek en rara wie is het. Zoek ook van te voren de filmfragmenten, muziek en foto’s uit. Nu hoef je alleen nog maar vragen te bedenken. Welke onderwerpen ga jij behandelen tijdens jouw pubquiz?

#2 Doe een emoticon quiz

Hoe speel je de emoticon quiz? Nou; erg simpel. Vraag aan iedere collega om een ander teamlid te beschrijven. Je raadt het misschien al; dit teamlid moet beschreven worden met alleen maar emoticons. Uiteindelijk verzamel je alle inzendingen en raad je met zijn allen wie er omschreven is. Simpel maar leuk, toch? Wie ga jij omschrijven?

#3 De oops, I did it again quiz

Waar doet de naam je aan denken? Waarschijnlijk een liedje, maar ook vast een blunder momentje. Iedereen maakt fouten, ook op werk worden er foutjes gemaakt. Dat is niet erg, je leert er alleen maar van. Wat houdt deze quiz in? Laat iedereen die meedoet de fouten opschrijven die zij hebben gemaakt. Verzamel alle fouten in een bak en raden maar. Het ideale moment om met elkaar te binden, te lachen samen en om wat van elkaar te leren. Want de genoemde fouten maak je niet snel weer. Wat is jouw grootste blunder op werk?

Johan Huizingalaan 763 5015 1Kun jij je het kantoor als clubhuis al voorstellen?

Hoe zorg jij voor binding op afstand?

Het is een lastige tijd, maar we moeten er het beste van maken, toch? Ga nu zelf aan de slag met de tips die je in deze blog hebt gelezen. Blijf vooral positief en zorg dat het contact erg gezellig is. Welke manier van contact sprak jou het meeste aan? Thuiswerken zal in de toekomst blijven, maar in mindere mate. Werken op kantoor en thuiswerken zal verdeeld worden. Het kantoor krijgt hierdoor een andere functie. Ben je benieuwd wat de functie van het kantoor is?


Kantoor van de toekomst

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure