Hoe verbeter jij je concentratie op kantoor?

  • Door Sanne van Huizen
  • vrijdag 19 november 2021

Vind jij het moeilijk om je te concentreren op kantoor? Je bent niet de enige, voor meer mensen is dit een uitdaging! Op de achtergrond hoor je collega’s bellen, de radio staat aan en de stagiair komt snel even iets vragen. Hoe ga je om met deze afleiding en prikkels? Daarnaast komt het wel eens voor dat je moe bent, stress ervaart en met je hoofd bij andere dingen zit. Hoe zorg je in deze gevallen dat je geconcentreerd blijft op kantoor? Dat lees je in deze blog!


Oorzaken concentratieproblemen

Waar komen de concentratieproblemen op kantoor vandaan? Weet jij wat je concentratie verstoord? Dan ben je al een goed eind op weg! De grootste oorzaak van concentratieproblemen op kantoor is geluid. Denk aan kletsende collega’s, telefoongesprekken en de radio. Naast geluid zijn er nog meer omgevingsfactoren die invloed hebben op jouw concentratievermogen op kantoor. Neem bijvoorbeeld je telefoon, de drukke straat naast jouw werkplek of de collega die een praatje wil maken.

Beneden 13Geconcentreerd werken op kantoor is voor veel mensen moeilijk

 

Een concentratieprobleem kan ook andere oorzaken hebben. Ervaar je veel stress? Dan is het moeilijk om jouw gedachten op orde te krijgen en je optimaal te focussen. Een privé situatie, een ingrijpende gebeurtenis of medische omstandigheden zijn ook zaken die jouw concentratievermogen beïnvloeden.

Oplossingen concentratieproblemen

Op sommige factoren die concentratieproblemen veroorzaken, heb je geen invloed. Onderneem actie wanneer je wel invloed hebt op de situatie. Denk aan geluidsoverlast, afleidingen, slaap en voeding. Met de juiste tips doorbreek jij eenvoudig je concentratie dip. Wat kan jij doen om jouw concentratievermogen een boost te geven?

✅ Zonder je af van geluid

De factor die jouw concentratie het meest verstoord is geluid. In een kantoortuin ontkom je er niet aan. Collega’s zijn op de achtergrond aan het bellen, overleggen of kletsen over het weekend. Jouw buurman heeft zijn telefoon niet op stil staan. Daarnaast staat de radio aan op het foute uur. Wat doe je in dit geval? Investeer in akoestiek op jouw kantoor. Akoestische schermen helpen bij het dempen van geluid. Een effectievere aanpak? Schaf een meetingbox aan. In deze akoestisch dempende unit werk jij in alle rust.

IMG 8961 1Met akoestische bureauschermen verbeter jij de akoestiek in jouw kantoor

✅ Kom je bureaustoel uit

Bewegen is essentieel voor je lichaam, dat weten we allemaal. Beweging zorgt ervoor dat de bloedsomloop in je hersenen toeneemt. Goed voor jouw concentratie! Hoe beweeg je op kantoor als je de hele dag in een bureaustoel zit? Investeer in een zit-sta bureau of een bureaufiets. Zo blijf jij in beweging terwijl je werkt. Loop daarnaast een rondje in de lunchpauze en maak af en toe een uitstapje naar het bureau van jouw collega’s. Natuurlijk niet wanneer ze geconcentreerd aan het werk zijn!

✅ Neem ook de tijd om te ontspannen

Ontspanning doet wonderen voor jouw concentratievermogen. Dit betekent niet gelijk dat je de sportschool moet afbellen en lekker lui op de bank moet gaan liggen. Zorg wel dat je tijdens drukke en stressvolle periodes op kantoor tijd neemt om te ontspannen. Jouw hersenen hebben deze rust nodig om jouw efficiënt en gefocust te laten werken. Investeer op kantoor in plekken waarin ruimte is voor ontspanning. Ga voor een loungehoek met een bank en comfortabele fauteuils. Heb je een drukke werkdag? Neem plaats op de bank en pak 5 minuten rust!

Koninginnegracht 10 366Geef jouw loungeplek een huiskamergevoel

✅ Stop met multitasken

Komt het wel eens voor dat met 4 taken tegelijk bezig bent? Er staan 20 tabbladen open op jouw laptop en je schakelt om de minuut van de ene naar de andere taak. Daarnaast zijn jouw gedachten ook nog met 5 andere dingen bezig. Een killer voor jouw concentratie. Stop dus met multitasken. Hoe pak je dit aan? Heel cliché, met een planning! Schrijf al je taken op zodat ze uit je hoofd zijn. Dan hoef je daar niet meer aan te denken. Plan de taken ruim in en focus je op één taak. Zo behoud jij je concentratie.

✅ Zet je telefoon op stil

Jouw telefoon is een grote afleiding wanneer je concentreert moet werken. Leg hem daarom weg of zet hem op stil. Maar een appje beantwoorden kan toch geen kwaad? Jawel, let goed op. Wanneer je een appje beantwoordt midden in jouw werkzaamheden, voer je jouw taak 40% langzamer uit. Daarnaast verhoog je je kans op fouten met 20%. Niet goed voor je concentratie! Denk de volgende keer dus goed na voordat je je telefoon oppakt.

✅ Richt jouw kantoor met concentratiezones

Elk team op jouw kantoor is anders. Er zijn teams die veel overleggen of telefoneren en er zijn team die rust nodig hebben. Houdt hier rekening mee in jouw kantoorinrichting. Hoe doe je dit? Richt jouw kantoor in volgens het 4C model. In dit model is een kantoor opgedeeld in 4 zones met elk een eigen functie. In de concentrate zone werk jij in alle rust, zonder storende geluiden en afleidingen.

Zeeburgerpad 8 Amsterdam 19Richt een aparte zone in voor collega's die geconcentreerd moeten werken

✅ Pak je slaap

Wist je dat de hoeveelheid slaap en de kwaliteit van je slaap invloed heeft op je concentratievermogen? Als je te weinig rust krijgt veroorzaakt dit cognitieve cirkels. Er zijn minder neuronen actief en de Thalamus, het verbindingscentrum in je brein, werkt minder goed. Hierdoor werkt jouw brein minder snel. Pak dus goed je nachtrust en voorkom een concentratiedip!

✅ Genoeg zuurstof

Gaat de temperatuur in jouw kantoorruimte vaak van sauna naar vrieskast? Vervelend en niet goed voor jouw concentratievermogen. In een te warm kantoor raakt jouw lichaam oververhit. Uit onderzoek is gebleken dat dit leidt tot een productiviteits- en concentratieverlies van 30 tot 50%. Dat is erg veel! Zorg dus voor een goed ventilatiesysteem en genoeg ramen. Plaats daarnaast veel planten in jouw kantoorruimte. De zuiverende werking van planten helpt ook bij jouw concentratie!

DSC09906 1Planten zuiveren de lucht en voegen sfeer toe aan jouw kantoorruimte

✅ Eten en drinken

Eten is een energiebron voor jouw lichaam, het functioneert niet zonder. Let daarom goed op wat jij eet. Het eten van te veel suikers leidt bijvoorbeeld tot een piek in jouw bloedsuikergehalte. Jouw concentratie zal een boost krijgen. Let wel goed op! Daarna krijg je een flinke dip en werken de suikers averechts. Uitdroging leidt daarnaast ook tot concentratieverlies. Eet en drink dus gezond en voldoende. Een tip: zet een reminder om het uur zodat jij dit niet vergeet!

Ga aan de slag met het verbeteren van jouw concentratie!

Heb je deze hele blog gelezen zonder afgeleid te worden? Nee? Ga dan aan de slag met deze tips en verbeter jouw concentratie! Kom in beweging, maar weet ook wanneer je moet ontspannen. Probeer niet alles tegelijk te doen, houdt je focus en zonder je af van afleidingen. Jouw kantoor herinrichten met concentratiezones? Bekijk nu de gratis New Work brochure of neem contact op met onze inrichting experts! Dit zijn de tools die jouw helpen bij het verbeteren van je concentratie! Wat ga jij doen om je concentratie te verbeteren?


Neem contact op met onze inrichtingexperts

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure