Hoe stel jij jouw bureaustoel juist in

  • Door Zoë Koedam
  • vrijdag 11 juni 2021

Het instellen van de bureaustoel wordt vaak onderschat. Een goed ingestelde bureaustoel voorkomt lichamelijke klachten, wanneer je hem optimaal instelt. Een bureaustoel die verkeerd is ingesteld resulteert in onder andere nek-, schouder- en rugklachten. Iets wat je liever voorkomt, toch? Stel daarom jouw bureaustoel juist in. Maar hoe stel je jouw bureaustoel goed in? Lees snel deze blog en kom erachter!


Welke gevolgen heeft een verkeerde zithoogte?

Veel mensen hebben zelf niet door dat hun bureaustoel niet optimaal is ingesteld. Sommige mensen zitten te hoog en anderen zitten juist te laag. In eerste instantie klinken deze voorbeelden niet heel erg. Maar een verkeerde zithoogte is toch schadelijker dan je denkt! Weet jij al wat de gevolgen zijn van bijvoorbeeld een verkeerde zithoogte?

Door een te hoge bureaustoel krijg je meer druk op jouw benen. Hiermee knel je verschillende aderen en zenuwen af. Dit zorgt voor slapende en tintelende benen, dat zelf spataderen kan veroorzaken. Daarnaast kan je onderuit gaan zakken, zodat je voeten de grond raken. Een onderuitgezakte houding zorgt voor extra druk op jouw (rug)wervels. En zoals je zelf al kunt voorspellen, vergroot dit het risico op rugklachten. Kortom, voorkomen is beter dan genezen!

HogebureaustoelZweven jouw voeten ook boven de grond? Stel de bureaustoel wat lager in!

 

Staat jouw bureaustoel te laag? Dan komen jouw knieën boven je heupen uit. Hierdoor neemt je rug al snel een bolle houding aan. Ook bij een bolle rug ontstaat er druk op jouw rugwervels. Wat heeft dit als gevolg? Juist, rugklachten. Maar dit is niet het enige lichamelijke ongemak. Door te laag zitten kunnen ademhalingsproblemen en een slechte stoelgang ontstaan. Door de lage zithouding worden je darmen afgekneld, wat leidt tot een opgeblazen gevoel en verstopping. Dat wil je liever voorkomen, toch?

Welke klachten krijg je van slecht ingestelde armleuningen?

Het correct instellen van de armleuningen van de bureaustoel is van groot belang. Waarom? Zo ondersteun jij jouw spieren in de nek en schouders optimaal. Gebruik jij de armleuning niet goed? Dan krijg je last van spanning in jouw schouders, rug of nek. Bij de meeste mensen zijn de armsteunen te hoog ingesteld. Hierdoor druk jij je schouders omhoog.

Dit heeft als gevolg dat de nekspieren kunnen verkorten en de spanning in jouw spieren toeneemt. Zijn jouw armsteunen te laag ingesteld? Dan ga je vaak hangen naar de zijkant. De spieren in jouw nek en rug willen dit voorkomen, waardoor er weer spanning opgebouwd wordt in deze spieren.

ArmleggersBlogZorg dat het bureaublad gelijk staat aan jouw armleggers

Waarom is een ergonomische bureaustoel zo belangrijk?

Ergonomisch werken kent vele voordelen. Een ergonomische bureaustoel voorkomt niet alleen lichamelijke ongemakken, maar bevordert de algehele gezondheid op kantoor. Zowel fysiek als mentaal ervaart jouw team minder stress en voelen ze zich prettiger. Dit zorgt ook weer voor een betere werkomgeving. Een collega zonder lichamelijke klachten is positiever en productiever. Uiteindelijk zorgt dit voor minder ziekteverzuim. Hoe dat kan? Iemand die zich mentaal en fysiek gezond voelt, zal zich minder snel ziekmelden. Ideaal, toch?

Verbeter de volledige gezondheid op kantoor met ergonomische bureaustoelen

Welke instelmogelijkheden heeft de bySKEPP bureaustoel Lugano?

Bureaustoel Lugano voldoet aan alle eisen van de (N)EN 1335 certificering, alleen heeft deze stoel niet het officiële certificaat. Jouw voordeel? Een aantrekkelijke prijs voor een stuk design! Hoe fijn? Bureaustoel Lugano heeft veel verstelmogelijkheden en knoppen. We snappen dat je hierdoor niet goed weet waar al deze knopjes voor zijn. Maar geen paniek! Hieronder leggen wij alle instelmogelijkheden uit.


Bekijk de bySKEPP bureaustoel Lugano

✅ Rugleuning

Een veel voorkomende klacht bij personen met een kantoorbaan is pijn in de onderrug bij het zitten op de bureaustoel. De rugleuning van de Lugano is voorzien van een verstelbare lendensteun. Deze steun is verstelbaar in hoogte. De lendensteun is een soort bolling aan de onderkant van de rugleuning. Dit zorgt ervoor dat jouw onderrug optimaal ondersteund wordt.

Met de linkerknop onder het zitvlak kun je de rugleuning vastzetten of laten kantelen. Het is aan te raden om de rugleuning te kantelen; zo zorg je voor ontspanning in de rug tijdens de werkdag. Dit kantelen van de rugleuning is mogelijk door het kantelmechanisme. Dit mechanisme wordt hieronder besproken bij het zitvlak onderdeel.

Lugano linksWil jij jouw rugleuning laten kantelen? Draai de knop naar het open slotje!

✅ Zitvlak

Tussen jouw knieholtes en het zitvlak moet ongeveer 5 cm ruimte zitten. Klemmen jouw knieholtes om het zitvlak heen? Of zit er te veel ruimte tussen het zitvlak en jouw knieholte? Dat is met één simpele knop makkelijk te verhelpen. Met behulp van een in- en uitschuifbaar systeem verstel jij het zitvlak van voor naar achter. Deze zitdiepte is met 6 cm verstelbaar. Het in- en uitschuifbaar systeem is te verstellen met behulp van het linkerpaneel onder de zitting. Daarnaast bevat het zitvlak een kantelmechanisme. Simpel gezegd betekent dit dat je het zitgedeelte (en de rugleuning) kunt kantelen.

Zorg dat er minimaal 2 vingers tussen jouw knieholte en het zitvlak passen

✅ Zithoogte

Is jouw bureaustoel te hoog of te laag ingesteld? Verstel de zithoogte naar wens met behulp van het rechterpaneel onder het zitvlak. De zithoogte is verstelbaar van 45,6 cm tot 56 cm. Naast het paneel om de zithoogte te bepalen, vind je ook een knop voor de gewichtsregeling. Deze gewichtsregeling bepaalt hoe gemakkelijk jij de stoel heen en weer kunt kantelen. De gewichtsregeling heeft dus controle over de kantelmechaniek.

Lugano rechtsStel de gewichtsregeling gemakkelijk in met één draai aan de knop

✅ Armleggers

Er zijn 5 verschillende soorten armleggers. Bureaustoel Lugano heeft 3D armleggers. Wat houdt dat in? De armleuningen zijn in hoogte en diepte verstelbaar. Daarnaast zijn de armleuningen ook draaibaar. Verstel de armsteunen in hoogte door middel van de knopjes onder de armleuningen, schuif de opdekjes van de armleggers naar voren of achteren en beweeg de armsteunen van links naar rechts.

Lugano armleuningMet het knopje onder de armsteun verstel jij de armleuning naar wens

Stel jouw bureaustoel juist in

Je weet na het lezen van deze blog waarvoor alle knoppen en hendels bedoeld zijn. Nu is het tijd voor de volgende stap, namelijk het instellen van je bureaustoel. We beginnen bij het begin; de zithoogte. Zet je voeten plat op de grond. Verstel de bureaustoel in hoogte totdat jouw knieën op gelijke hoogte zijn met je heupen. Is dit het geval? Dan is jouw zithoogte juist. Nu de zitdiepte. Zorg dat er minimaal 2 vingers tussen jouw knieholte en de voorzijde van het zitvlak passen. Maar let op; er mag niet meer ruimte dan een vuist tussen zitten. Waarom niet? Hierdoor biedt je jouw bovenbenen te weinig ondersteuning.

blog foto floris 4Heb je jouw bureaustoel juist ingesteld? Dan geniet je van het werken zonder lichamelijke klachten

 

Nu de zithoogte en diepte correct zijn ingesteld, komt het instellen van de rugleuning aan bod. Om jouw rug optimaal te ondersteunen, verstel je de lendensteun in hoogte. De lendensteun is ook wel de bolling in de rugleuning. Maak een kommetje met je hand, leg deze op je onderrug en voel of de lendensteun precies in dit kommetje valt.

Als laatste worden de armsteunen ingesteld. Ontspan je schouders en verstel de armleuningen in hoogte. Bieden de armleggers steun ter hoogte van je ellebogen? Dan heb je de armsteunen op de juiste hoogte ingesteld. Vervolgens kun je je bureau instellen en ergonomisch aan de slag!

Kies voor een verantwoorde bureaustoel!

Wil jij een bureaustoel aanschaffen of is jouw oude bureaustoel aan vervanging toe? Ga dan voor een ergonomische bureaustoel. Wij hebben een ruim aanbod aan bureaustoelen voor jou! Bekijk onze bureaustoelen in de webshop en kies de stoel uit die bij jou past. Heb je hulp of advies nodig bij het vinden van de ideale bureaustoel? Neem dan snel contact met ons op. Onze kantoorexperts denken graag met je mee.


Shop bureaustoelen

 

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure