Hoe ga je om met thuiswerkstress?

  • Door Ramon Fraiquin
  • donderdag 15 oktober 2020

Veel mensen ervaren thuiswerkstress door de huidige situatie rondom het coronavirus. De verandering van werken op kantoor naar thuiswerken is een grote stap. Niet voor iedereen is het thuiswerken ideaal en zelfs stressvol. Hoe zorg je ervoor dat thuiswerken een succes wordt zonder thuiswerkstress? Lees het in deze blog.


Wanneer was jouw laatste dag op kantoor?

Sommige mensen werken al maanden vanuit huis. Bedrijven zijn met de komst van het coronavirus genoodzaakt om (een deel van) het personeel thuis te laten werken. Sommige bedrijven hebben er zelfs voor gekozen om volledig thuis te werken. Het schakelen van kantoor naar een thuiswerkplek is een grote verandering in het bedrijfsleven. Niet elke medewerker kan daar zijn draai goed in vinden. 

Begin maart 2020 begon de coronacrisis in Nederland door de eerste besmettingen. Daarom heeft de overheid geadviseerd om zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Destijds werd het thuiswerken door veel mensen als voordelig gezien. Je kunt wat langer in bed blijven liggen, niet meer in de files staan en je drinkt de lekkerste koffie thuis. 

In maart was nog niet bekend hoe lang het virus onder ons zal blijven. De datum 1 september werd al snel genoemd voor het einde van de maatregelen. Na verloop van tijd werd het wel duidelijk dat we na begin september nog niet klaar zijn met het virus. Die uitzichtloze planning maakt het voor mensen stressvol en deprimerend.

inspirerende ruimteEen opgeruimde thuiswerkplek helpt tegen thuiswerkstress 

 

Wat is de reden van thuiswerkstress?

Waardoor ontstaat thuiswerkstress nou eigenlijk? Er zijn een aantal redenen die bijdragen aan het stresslevel van de thuiswerkers, zoals:

  • Missen van sociaal contact; mensen zijn kuddedieren en hebben behoefte aan sociaal contact. Bij thuiswerken is het sociaal contact met collega’s een groot gemis. Mensen voelen zich eerder eenzaam, raken minder gemotiveerd en sneller afgeleid. Mensen leren veel van elkaar op kantoor.Dit valt weg bij het thuiswerken.
  • Minder verbinding tussen personeel; Je loopt vanaf de thuiswerkplek een paar stappen naar je koffiezetapparaat. Je zet koffie en gaat weer aan de slag. Op kantoor kwam je een collega tegen en had je het over die ene meeting, het positieve resultaat van de nieuwe strategie of besprak je je weekendplannen. Dit soort kostbare momentjes vinden niet meer plaats. Deze waren altijd goed voor 
    de juiste teamspirit en verbinding tussen verschillende collega’s en afdelingen.
  • Zichtbaarheid van wat je uitvoert; veel thuiswerkende collega’s vinden het onbewust vervelend dat het niet zichtbaar is welke taken ze uitvoeren. Het bijzijn van collega’s geeft vaak een boost waardoor je gemotiveerd raakt om meer uit te voeren. Die bron van motivatie mis je thuis.
  • Missen van focus; het is niet te voorkomen: afleiding. Dat is ook niet erg. Het is geen geheim dat mensen productiever zijn op kantoor, dan op hun thuiswerkplek. Zijn de kinderen thuis of is de vaatwasser vol? Maak ook tijd voor zulke taken! Zo houd je de dag luchtig voor jezelf. De tijd die je wel aan de slag bent, maakt je een stuk productiever. Zo werkt je toch effectiever!

Hoe kun je het beste thuiswerken?

De beste tip is om het een beetje luchtig te houden voor jezelf. Thuiswerken is nou eenmaal niet zo effectief als werken op kantoor. Je bent niet de enige die dit ervaart. Maak er daarom het beste van en pieker niet te veel. Piekeren zorgt voor alleen maar meer thuiswerkstress. Er zijn een aantal manieren die ervoor zorgen dat jij minder thuiswerkstress ervaart. Lees hieronder hoe je thuis effectief werkt en thuiswerkstress de baas bent.

Naast thuiswerkstress zijn er ook voordelen aan thuiswerken

1 | Begin en eindig op een vaste tijd

De routine die je hebt als je naar kantoor gaat kun je het beste erin houden als je thuiswerkt. Begin iedere dag op dezelfde tijd, zoals je dat op kantoor ook zou doen. Spreek met jezelf een tijd af hoe laat je werkdag erop zit. Op deze manier zorg je voor productieve uren waarin je je dagtaken kan afmaken. Aan het einde van je werkdag heb je een voldaan gevoel en is het tijd voor ontspanning. Jij bent thuiswerkstress de baas!

rustige thuiswerkplekEen rustige thuiswerkplek zonder afleiding is essentieel

 

2 | Houd werk en privé gescheiden

Normaal gesproken is thuis de plek voor ontspanning en rust. Nu je ook thuis aan de slag gaat, is je huis ook je kantoor. Denk bij jezelf dat je aan het werk bent en respecteer dit. Je hebt geen tijd om spontaan koffie te drinken met de buurvrouw of tussendoor boodschappen te doen. Eerst werk je de afgesproken uren en dan heb je tijd voor andere huishoudelijke zaken. Zo blijf je productiever, verlies je geen focus en ervaar je minder thuiswerkstress.

3 | Zorg voor een fijne werkplek

Erg belangrijk is een ergonomische werkplek. De keukentafel die bijna uit elkaar valt? Geen goed idee! Kies voor een geschikte plek waar je de ruimte voor je laptop of documenten hebt. Op onze site vind je alle benodigdheden voor de ergonomische thuiswerkplek. Essentieel als je thuis aan de slag gaat!

Ergonomische thuiswerplekEen ergonomische thuiswerkplek voorkomt fysieke klachten

 

Het hebben van een ergonomische bureaustoel is essentieel. Een slechte houding zorgt voor fysieke klachten en daardoor meer thuiswerkstress. Een verstelbaar bureau is daarnaast netzo belangrijk om optimaal thuis aan de slag te kunnen. 

Een kantoortje ingericht in een aparte ruimte is het meest ideaal. Elke ochtend als je werkdag begint loop je hier naar binnen. Zit het einde van de werkdag erop? Verlaat je kantoortje en geniet je van je vrije tijd! Zo zorg je ervoor dat je niet blijft hangen in je workflow. Werk is werk en thuis is thuis, ook als je thuis moet werken. De gouden regel tegen thuiswerkstress.

4 | Pauze, pauze, pauze

Neem voldoende pauze is één van de belangrijkste tips! Op kantoor ben je ook niet 8 uur lang productief. Het is menselijk om af en toe even wat anders te doen. Op kantoor loop je naar de printer, haal je koffie of blijf je even hangen aan het bureau van je collega. Tijdens het thuiswerken doe je dit niet. Wees dus niet te hard voor jezelf en gun jezelf soms ook tussendoor een keer pauze. 

Het voordeel van thuiswerken is dat je beschikt over je eigen uitgebreide keuken. Maak daar gebruik van en bereid een royale lunch tussen de middag! In je welverdiende pauze geniet je van je favoriete lunchgerecht. Bestaat er een beter middel tegen thuiswerkstress dan het bereiden je favoriete maaltijd? Wij denken van niet, eet smakelijk!

Wees niet te hard voor jezelf en gun jezelf tussendoor soms een pauze. 

5 | Hoe druk is het thuisfront?

Ben jij de enige die thuiswerkt? Vaak is dat niet het geval. De kids en je partner zijn waarschijnlijk ook vaker thuis om je heen. Houd daar rekening mee. Maak afspraken wanneer je niet gestoord wil worden. Zo zorg je voor een rustige omgeving rondom je thuiswerkplek. Je kantooruren blijven op die manier productief. 

Kun je niet zonder je favoriete collega? Plan dan een dag in waarop je samen kunt werken. Je houdt elkaar scherp en productief. Doe dit natuurlijk altijd volgens de 1,5 meter regel. Dit hoeft niet per se thuis te zijn. In de bibliotheek zijn vaak fijne ruimtes om aan de slag te gaan. Op welke locatie kan jij goed doorwerken?

Bekijk het positief!

Ervaar jij thuiswerkstress? Je bent niet de enige! Vergeet niet dat heel veel mensen hun werkplek hebben moeten verplaatsen van kantoor naar huis. Veel mensen ervaren thuiswerkstress en dat is menselijk. Een beetje stress is ook niet erg, het houd je scherp. Zorg er wel voor dat het niet de overhand krijgt in je werk en dagelijkse leven.

We moeten er met zijn allen het beste van maken. Maak thuiswerken prettig voor jezelf en richt een ergonomische werkplek in. Thuiswerk meubilair mag daarin niet ontbreken natuurlijk. In onze webshop vind je een pagina met alle benodigdheden voor een stressvrije thuiswerkplek. Bekijk het aanbod in onze webshop tegen thuiswerkstress!

 
Bekijk de thuiswerkplekken!

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure