Het kantoor voor en na corona

  • Door Yentl Steenkamp
  • dinsdag 16 februari 2021

Het kantoor vóór corona, het lijkt al zo ver weg. Volle kantoortuinen, de spits tijdens de lunchpauze en bijkletsen met collega’s bij de koffieautomaat. Dit heeft plaatsgemaakt voor een thuiswerkplek, een broodje aan je eigen keukentafel en online meetings. Het komt vast wel eens in je gedachten voorbij: hoe gaat het kantoor er ná corona uitzien? De verdeling tussen thuiswerken en op kantoor, de vergaderingen en natuurlijk de inrichting van het kantoor. Kijk jij met ons vooruit? Met onze tips kun je zelf aan de slag met het kantoor na corona. Benieuwd? Lees dan snel verder. 


Het kantoor vóór corona

Een jaar geleden stapte je nog elke ochtend op de fiets of in de auto naar kantoor. Aangekomen op kantoor even een kopje koffie halen bij de koffieautomaat en het weekend bespreken met een aantal collega’s. Snel door naar de eerste vergadering. Daarna installeer je je op je werkplek, één van de vele werkplekken in de kantoorruimte. Weet je het nog? Het lijkt voor velen al zo lang geleden. We zitten namelijk al bijna een jaar in de coronacrisis. Ruim 60% van alle werkenden in Nederland werkt momenteel vanuit thuis. De overige 40% kan in vele gevallen niet thuiswerken, zoals de zorg- en bouwsector. 

Hoe gaat het er thuis aan toe?

We hebben een thuiswerkplek ingericht en communicatie met klanten en collega’s vindt telefonisch of online plaats. Volgens de voorspellingen is er licht aan het einde van de tunnel. Hoe, wat en wanneer is nog niet bekend, maar we kunnen al wel vast gaan nadenken over de vraag: hoe gaat het kantoor er na corona uitzien?

WerkplekHoe ziet jouw werkplek er uit?

Het kantoor ná corona

Het kantoor had altijd één hoofddoel: fungeren als werkplek. Momenteel valt dat doel grotendeels weg, maar wordt dit na corona weer hetzelfde? Experts zeggen van niet. Het kantoor zal veranderen van werkplek naar ontmoetingsplek. Ga je dan helemaal niet meer naar kantoor om te werken en is thuiswerken de toekomst? Nee, maar fulltime op kantoor werken is voor veel bedrijven verleden tijd. Maar hoe gaat dit er dan uitzien? Je moet denken aan flexplekken, deels thuiswerken en naar kantoor voor brainstormsessies. 

Ga aan de slag met tekentool Officeplanner en transformeer jouw kantoorruimte in een handomdraai tot een ‘’coronaproof’’ nieuw kantoor.

Kantoorruimte officeplannerRicht ook jouw kantoorruimte in met onze officeplanner!

Is de huidige kantoorruimte nog wel geschikt?

Lege werkplekken, kantines en vergaderruimtes; kenmerkend voor de afgelopen maanden. Nu thuiswerken de standaard is, komt ook de realisatie: is werken op kantoor altijd nodig? Bepaalde werkzaamheden kunnen namelijk prima vanuit huis worden uitgevoerd. Een volle bezetting op kantoor is dan ook geen must én het scheelt tijd en reiskosten. Iets om zowel als werknemer als werkgever over na te denken. 

Gaan werknemers de helft van de week thuiswerken? Dan is het goed om na te denken of de huidige kantoorruimte nog wel geschikt is. Vaste werkplekken maken plaats voor flexplekken, er moet ruimte zijn voor een brainstormruimte én 1,5 meter werkplekken volgens de NEN-spec blijven voorlopig de norm. Kijk vast vooruit, zodat je voorbereid ben op het kantoor 2.0. 

Flexplekken Heb jij al eens gebruik gemaakt van een flexwerkplek?

Aan de slag met kantoor 2.0: na corona

Je weet nu welke elementen belangrijk zijn voor jouw kantoor na corona. Ga aan de slag met tekentool Officeplanner, om deze elementen in jouw kantoorruimte te verwerken. Past de huidige kantoorruimte niet meer bij de nieuwe eisen? Tijd om een nieuwe kantoorruimte te zoeken. Hulp nodig met Officeplanner of het zoeken van een nieuwe kantoorruimte? Wij helpen je graag om jouw kantoor vóór corona te transformeren in het juiste kantoor ná corona. 


Neem contact op met onze kantoorexperts!

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure