Gastblog | Tips voor een gezond kantoorklimaat

  • Door Jari Wesselink
  • dinsdag 21 juni 2016

Goede ventilatie, klimaatinstallatie en meer groen

Daniël Gruppen, eigenaar van PuurWeb.nl, heeft een gastblog geschreven voor SKEPP. In zijn blog geeft hij 6 tips voor een gezond klimaat in een kantoor. Een gezond kantoorklimaat vormt de beste basis voor een goed lopend bedrijf en goed functionerende medewerkers. De tips gaan onder meer over een goede ventilatie, een klimaatinstallatie en meer groen op kantoor.


Een optimale kantoorbeleving door een minimale investering

Uiteraard zijn de inrichting, sfeer en uitstraling eveneens belangrijke factoren voor een perfecte beleving. Een kantoor kan nog zo fantastisch zijn ingericht, maar als het binnenklimaat slecht is, dan laat u veel winst liggen. Het beste resultaat wordt wat dat betreft bereikt in combinatie met een gezond kantoorklimaat. Alleen dan kan de kantoorbeleving het meest optimaal zijn. Met een minimale investering haalt u het maximale eruit. Met een goede luchtsamenstelling op kantoor blijven medewerkers gezond. Daar profiteert iedereen van.

Leestip: de 6 tips voor een gezond kantoorklimaat


1. Zorg voor een goede ventilatie

Een goede ventilatie is in elke kantoorruimte onontbeerlijk. Dit vormt dan ook de belangrijkste eis om een gezond klimaat op kantoor te realiseren. Overigens is tocht daarentegen een aspect dat u beter kunt vermijden. Dat wordt namelijk als hinderlijk ervaren en kan stijve spieren veroorzaken. Tocht ontstaat bijvoorbeeld door twee ramen tegen elkaar open te zetten. Frisse lucht wordt op kantoor als belangrijk ervaren en gewaardeerd door de medewerkers.

klimaat temperatuur kantoorpand huren SKEPPEen gezond klimaat is belangrijk op kantoor. (Foto: Klimaatgroep Holland)


2. Overweeg een klimaatinstallatie aan te schaffen

De aanschaf van een klimaatinstallatie is een investering die geld kost. Het levert echter ook geld op. Medewerkers die in een gezond kantoorklimaat werkzaam zijn, melden zich minder vaak ziek. Bovendien ligt de productiviteit een stuk hoger als de medewerkers zich gezond en energiek voelen in een prettige omgeving. Gezondheidsklachten door een slechte luchtkwaliteit komen veel voor. Het is niet voor niets dat een specialist als Strooming steeds vaker wordt ingeschakeld om problemen met het binnenmilieu in kantoren op te lossen.


3. Kies voor meer groen

Meer groen op kantoor - in de vorm van planten - zorgt voor extra zuurstof in de lucht. Bijkomend voordeel is dat het ook nog eens een stuk gezelliger is met verschillende planten in de ruimte. De aanschaf van planten en onderhoud is een kleine investering, maar levert vele voordelen op. Uitbesteden van het onderhoud van de planten is uiteraard mogelijk.

kantoor eindhoven flight forum huur kantoorruimte vergaderruimteBinnen dit kantoorpand in Eindhoven zijn veel planten te vinden, zoals hier in een vergaderruimte.


4. Plaats printers buiten de kantoorruimte

Een gezond kantoorklimaat creëren, betekent dat bepaalde zaken geweerd dienen te worden. De printer is daar een voorbeeld van. Het binnenklimaat kan door de chemische stoffen en tonerstof van de printer aangetast worden. Indien mogelijk is het aan te raden om de printer buiten de werkruimte te plaatsen.


5. Houd het kantoor goed schoon

Stof en vuil vormen een broeinest voor bacteriën. Dat kan simpel worden voorkomen door het kantoor goed schoon te houden. Bacteriën, schimmels en virussen vormen een rechtstreekse bedreiging voor een gezond kantoorklimaat. Een regelmatige schoonmaakbeurt houdt veel problemen buiten de deur van uw kantoor.


6. Geef de voorkeur aan een strakke vloerafwerking

Tapijt kan prachtig zijn, maar is voor kantoren minder geschikt. Het spreekt voor zich dat er in tapijt meer stof wordt vastgehouden ten opzichte van een strakke en gladde vloer. Er zijn allerlei opties voor een naadloze vloerafwerking die stijlvol, comfortabel en praktisch in het onderhoud is. Bijvoorbeeld een gietvloer, coatingvloer of vinyl.

strakke vloerafwerking kantoor amsterdam inrichting design SKEPPBinnen dit kantoorpand in Amsterdam is er sprake van een strakke vloerafwerking, de design+build-tak van SKEPP heeft de inrichting van dit kantoor verzorgt.

Het beste klimaat voor uw kantoor

De bovenstaande tips vormen een uitstekend uitgangspunt om uw bedrijf en medewerkers gezond te houden. Er zijn natuurlijk nog veel meer aspecten die op een gezond kantoorklimaat betrekking hebben. Met klimaat wordt dan ook meer dan alleen de temperatuur en luchtvochtigheid bedoeld.

De omgeving waarin gewerkt wordt, kan bijvoorbeeld zo ingericht worden dat er een stevige basis wordt gevormd. Een basis die vanaf het moment van binnenkomst al energie opwekt bij de medewerkers. Het één werkt het ander in de hand en het beste kan dan ook met elkaar verenigd worden. De ultieme kantoorbeleving bestaat uit een gezond kantoorklimaat en een inspirerende kantooromgeving.

Neem contact op wanneer u ook een gastblog wilt publiceren

Wilt u ook een gastblog publiceren op SKEPP.nl? Neem dan contact op met Jari Wesselink, door een e-mail te sturen naar jari@skepp.nl of door te bellen naar 085 877 05 19.

Zelf op zoek naar een kantoorruimte met een gezond kantoorklimaat? Bekijk de kantoren in Nederland op onze website of neem contact op met de vastgoedconsultants van SKEPP.

Lees ook dit blog: Vaak gebruikte termen binnen de kantorenmarkt

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure