De hoogte van je bureau instellen? Zo doe je dat!

 • Door Floris Roelfsema
 • woensdag 24 februari 2021

De hoogte van je bureau instellen is cruciaal. Daarmee voorkom je lichamelijke klachten en werk je productiever. Goede arbeidsomstandigheden zijn niet alleen goed voor jou en je collega’s, maar zijn zelfs wettelijk verplicht! Vaak is het bureau verkeerd of helemaal niet afgesteld in hoogte. Dit zorgt voor onnodige fysieke klachten en is nadelig voor zowel werkgever als werknemer. In dit blog vertellen we je alles over het instellen van de hoogte van jouw bureau!


Waarom is de hoogte van een bureau belangrijk?

Bureaus zijn er in vele soorten en maten. Of je nu een bureau zoekt voor jouw thuiswerkplek of voor kantoor; je moet er prettig aan kunnen werken. De meeste mensen kiezen hun bureau op basis van  de looks en de afmetingen van het werkblad. Het belangrijkste punt wordt helaas vaak vergeten; de hoogte van het bureau! Werken aan een bureau wat te laag of te hoog is afgesteld, leidt tot nek- en rugklachten.

Staat het bureau te hoog? Dan trek je de schouders automatisch op. Dit straalt daarna weer uit naar de nek en de rug. Staat het bureau te laag? Dan werk je waarschijnlijk voorovergebogen aan je computer. Ook hierdoor krijg je nek- en rugklachten. Meer weten over het voorkomen van lichamelijke klachten? Klik hier voor onze blog hierover!

Officeplanner SkeppHeb je jouw werkplek al goed ingesteld?

Bepaal de ideale hoogte van jouw bureau!

Het instellen van de hoogte van het bureau is van groot belang. Zo voorkom je fysieke klachten. Maar hoe bepaal je precies de ideale hoogte van je bureau? Wij maken onderscheid tussen 2 bureaus. Bureaus met een vaste werkhoogte en bureaus die in hoogte verstelbaar zijn. De volgende afmetingen zijn geschikt voor zittend werk. Voor bureaus met een vaste werkhoogte dient de hoogte tussen de 72 cm en 74 cm hoog te zijn. Bij bureaus die verstelbaar in hoogte zijn, ligt de ideale hoogte tussen de 62 en 82 cm. Deze afmetingen zijn bepaald door jouw lichaamslengte. 

Bekijk in de tabel de ideale hoogte voor jouw bureau!

BUREAU hoogte blauwCheck de tabel en vind jouw ideale werkhoogte!

Hoe stel je het bureau in op de goede hoogte?

Je hebt verschillende soorten verstelbare bureaus. Van bureaus die je door middel van een pin vastzet tot bureaus die elektrisch omhoog en omlaag gaan. Afhankelijk van jouw voorkeuren kies je het bureau die past bij jou. Ga je voor gemak? Dan is een elektrisch zit-sta bureau iets voor jou.

Maar hoe zorg je er nu voor dat de hoogte van het bureau precies goed voor je is? Je begint met het uitkiezen van een ergonomische bureaustoel. Een combinatie van een goede bureaustoel met een verstelbaar bureau maakt voor jou de meest ergonomische werkplek. Daarnaast heb je ook een verstelbare bureaustoel nodig als je bureau niet in hoogte verstelbaar is. 

Wanneer je jouw bureaustoel hebt ingesteld is het tijd voor de hoogte van het bureau. Werk je zittend? Dan neem je plaats op de bureaustoel en kan het instellen beginnen. De hoek tussen je boven- en onderbenen dient ongeveer 90 graden te zijn, met een kleine ruimte tussen de knieholten. Nu kun je met de behulp van de armsteunen van de bureaustoel de hoogte van het bureau bepalen. Deze moet namelijk net iets hoger of gelijk aan de armsteunen liggen. Laat nu je ellebogen rusten op het bureaublad. Lukt je dit met afhangende schouders? Dan heb je het bureau goed ingesteld!

werkplek instellenStel je werkplek goed in


Heb je de ideale hoogte van het bureau ingesteld? Dan is het nu tijd voor de rest van het bureau. Het werkblad is ook belangrijk! Je wilt natuurlijk genoeg ruimte hebben voor jouw computer of laptop en schrijfruimte. Het bureaublad moet minimaal 120 cm breed en 80 cm diep zijn. Dit is vastgesteld in de Arbeidsomstandighedenwet (arbo). De afmetingen van het werkblad kun je vaak niet zelf aanpassen. Houd hier dus rekening mee bij de aanschaf van je nieuwe bureau.

Kom in de benen met een zit-sta bureau!

We zitten tegenwoordig veel te veel en veel te lang. De oplossing hiervoor is een zit-sta bureau. Zoals de naam al doet vermoeden, kun je aan een zit-sta bureau zowel zittend, als staand werken! Het is de trend van dit moment, ook al bestaan ze al jaren! De bureaus zijn razend populair en niet zonder reden. Het is namelijk vastgesteld dat staand werken super goed is voor de gezondheid. Je hebt minder kans op nek- en rugklachten, hart- en vaatziekten en overgewicht (je verbrand namelijk 50 kcal per uur extra).

Zit-sta bureaus heb je ook weer in verschillende soorten. De verschillen zitten voornamelijk in de manier waarop ze verstelbaar zijn. Wil je besparen op je budget? Dan kan een handmatig zit-sta bureau uitkomst bieden. Met een slinger verstel je eenvoudig de hoogte van het bureau. Wil je voor gemak gaan? Ga dan voor een elektrisch zit-sta bureau. Welke van de twee je kiest is aan jou. Wij hebben alvast de voordelen op een rijtje gezet.

Stabureau
Kom in de benen met een zit-sta bureau!

Verstelbaar door slinger:

 • Workout voor je arm

 • Overal te plaatsen op kantoor (geen stopcontact nodig)

 • Budgetproof

Elektrisch verstelbaar:

 • Van alle gemakken voorzien

 • Plug hem in een stopcontact en je kunt aan de slag

 • In enkele seconden op de gewenste hoogte

Afstellen van je beeldscherm

Je hebt nu je bureaustoel en bureau afgesteld. Goed bezig! Als laatste zijn we aangekomen met het juist afstellen van je beeldscherm. Je beeldscherm moet op de goede hoogte staan, zo voorkom je nek- en rugklachten. Zo check je of je beeldscherm goed is ingesteld:

 • Stel je bureaustoel in

 • Stel je hoogte van het bureau in

 • Ga zitten op de bureaustoel

 • Zet het beeldscherm 50 tot 70 cm van je af

 • Stel het beeldscherm in op ooghoogte

 • Gebruik een standaard indien te laag (bij klein beeldscherm)

Ready, set, go!

Je weet dat de hoogte van je bureau en de instelling van de bureaustoel van groot belang zijn. Zo voorkom je namelijk lichamelijke klachten. Daarnaast heb je geleerd hoe je de hoogte van het bureau en de bureaustoel moet instellen naar jouw lichaamsafmetingen. Staat de aanschaf van een bureau of bureaustoel op de planning? Dan weet je nu waar je op moet letten. Wissel daarnaast af tussen zittend en staand werken! Als laatste kun je direct checken of jouw beeldscherm goed is ingesteld! Benieuwd naar onze collectie bureaus? Kijk dan in onze webshop!


Bekijk al onze bureaus!

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure