De belastingvoordelen voor thuiswerkers

 • Door Madée Reinerink
 • maandag 11 mei 2020

Nu thuiswerken, als gevolg van de coronacrisis, bij veel bedrijven noodzakelijk is geworden, vragen veel werknemers of er een mogelijkheid is om hun thuiswerkplek in te richten. Het is mogelijk om de werknemer belastingvrij een bedrag uit te keren of om materiaal ter beschikking te stellen. In een aantal cao’s zijn hier afspraken over vastgesteld. Wij zetten de mogelijkheden en de belastingvoordelen voor jou als werkgever op een rij! 


De gedwongen overstap naar thuiswerken zal ervoor zorgen dat organisaties een nieuwe balans zoeken tussen werknemers thuis laten werken en op kantoor. 

Thuiswerken is de toekomst

We zitten thuis, vanwege de coronacrisis. Grote bedrijven hebben de deuren gesloten voor veel werknemers. In 2020 zal duidelijk worden dat werknemers ‘anytime and anywhere’ aan het werk kunnen. Eerder waren het vooral zzp’ers die dagelijks vanuit huis werkten en werknemers vast in dienst hooguit 1 of 2 dagen. Toch zal de gedwongen overstap naar thuiswerken ervoor zorgen dat organisaties onderzoeken wat de juiste balans is tussen thuiswerken en op kantoor. Meteen goed om dan te weten wat de belastingvoordelen van thuiswerkers zijn. 

Belastingvoordeel van Thuiswerken

Werknemers kunnen tegenwoordig ‘anytime and anywhere’ werken.

Belastingvrij thuiswerken

Wat zijn de mogelijkheden van vergoeding op belastingtechnisch gebied? Om een vergoeding belastingvrij te verstrekken, moet het gaan om een zelfstandige werkruimte in de woning. Als een ruimte voldoet aan de zelfstandigheidseis en het inkomenscriterium, dan zijn de kosten aftrekbaar. Wanneer is een kamer in een woning zelfstandig en geschikt als werkplek? Dat is vaak de vraag... Als je voor het bedrijf een werkruimte gebruikt in je eigen woning, dan is dit een werkkamer. De kamer moet echter aan een aantal voorwaarden voldoen om er fiscaal iets mee te kunnen doen. De belangrijkste eisen zijn: 

 • Het moet gaan om een zelfstandig gedeelte in de woning (artikel 3.16 Wet op de Inkomstenbelasting). 

 • De ruimte moet feitelijk gezien kunnen verhuurd worden aan een derde, dus voorzien zijn van een eigen ingang, toilet, keuken, water etc.

 • Er moet voldoende inkomen vanuit de werkkamer worden verdiend. Heb je ergens anders een werkruimte, dan moet tenminste 70% van het inkomen vanuit de werkkamer in eigen woning verdient worden. Als je geen werkkamer ergens anders hebt, dan moet 30% van het inkomen vanuit de werkkamer verdient worden. 

Voldoe je aan de eisen? Dan wordt dit deel van de eigen woning verplaatst naar box 3. De vergoeding die de onderneming dan heeft betaald is binnen de onderneming aftrekbaar en in box 3 belastingvrij. De waardestijging van de werkkamer is belastingvrij.

Thuiswerken is in 2020 nog voordeliger met de vergrote vrije ruimte van de werkkostenregeling, lees er hier alles over.

Belastingvrij thuiswerken met SKEPP

Om belastingvrij thuis te kunnen werken, zijn er flink wat eisen waar je aan moet voldoen.

Vergoedingen voor thuiswerkers

In de contractonderhandeling kan een werkgever extra’s bieden om personeel binnen te halen of juist om werknemers te behouden. Voor de hand liggende extra’s zijn een auto van de zaak of het kwijtschelden van de studieschuld. Echter wordt de mogelijkheid van thuiswerken ook steeds vaker besproken. Wel is het vertrouwen tussen werkgever en werknemer heel belangrijk. Tips om productief en prettig thuis te werken? 


10 tips voor productief thuiswerken!

De werkgever kan voor meer dan alleen een computer, bureau en stoel een vergoeding aanbieden. Communicatiemiddelen, zoals de mobiele telefoon van de werknemer of het internetabonnement kan de werkgever ook vergoeden. De belastingdienst heeft in het ‘Handboek loonheffingen’ duidelijke richtlijnen aangegeven. 

In de contractonderhandeling kan een werkgever extra’s bieden om personeel binnen te halen of juist om werknemers te behouden. 

Vergoeden van communicatiemiddelen

Gebruikt de werknemer een communicatiemiddel voor 10% of meer zakelijk? Dan mag de werkgever de kosten hiervoor vergoeden. Hieronder vallen: de smartphone, het telefoonabonnement, internetabonnement en eventuele kosten voor software op de telefoon of computer. Het gebruik van een computer mag alleen worden vergoed als de computer voor 90% of meer zakelijk wordt gebruikt. Gebruikt de werknemer zijn eigen computer tijdens het thuiswerken tijdens de coronacrisis? Dan mag de werkgever het apparaat vergoeden. 

Benieuwd naar alle rechten en plichten voor jou als werknemers? Lees: ‘Wat zijn je rechten en plichten als werknemer tijdens de coronacrisis?

Kantoormeubilair voor de thuiswerkplek

Werkgevers kunnen kantoormeubilair ter beschikking stellen zodat werknemers een thuiswerkplek kunnen inrichten.

De inrichting van de thuiswerkplek 

Voorheen mochten werkgevers eens in de 5 jaar een belastingvrije vergoeding van €1815,- geven aan de werknemer om thuis zijn thuiswerkplek in te richten. De voorwaarden om van de vervallen regeling gebruik te maken waren: 

 • Er is een getekende overeenkomst tussen werkgever en werknemer;

 • De overeenkomst moet bewaard worden bij de loonadministratie;

 • In de overeenkomst staan de naam en het werkadres van de werknemer; 

 • In de overeenkomst staat het aantal dagen waarop de werknemers thuiswerkt;

 • De werknemer werkt minimaal 1 dag per week thuis;

 • De vergoeding mag eens per 5 jaar worden betaald;

 • De werkplek beschikt over een computer en telefoon (mobiele telefoon mag ook);

 • De inrichting voldoet aan de ARBO-eisen

Inmiddels is deze regeling achterhaald. Deze regeling is bij de invoering van de WKR (werkkostenregeling) afgeschaft. Het is niet verplicht om de werknemer geld te geven voor de inrichting. Wel is de werkgever verantwoordelijk voor een laptop, maar moet er ook zorg gedragen worden voor een veilige ergonomische werkomgeving. 

Materiaal ter beschikking stellen 

Werkgevers kunnen belastingvrije middelen geven om thuiswerken mogelijk te maken. De werkgever kan het materiaal kosteloos ter beschikking stellen. Wanneer de werknemer stopt met de baan moeten de spullen ingeleverd worden. Met SKEPP kun je thuiswerkmeubilair huren, waardoor je niet vast zit aan het meubilair. Wil je stoppen met huren? Dan halen we het meubilair weer op en betaal jij geen huur meer! Eenvoudig, toch?

Op zoek naar kantoormeubilair om je werknemers een thuiswerkplek aan te bieden? Alleen geen tijd om een werkplek samen te stellen en alles door te spitten? Met een combideal kunnen je werknemers gemakkelijk en snel van een thuiswerkplek genieten. Je kan de werkplek al huren vanaf €25,- per maand! Op de SKEPP webshop zijn er meerdere soorten thuiswerkplekken te vinden. Neem dus gerust een kijkje! 


Bekijk nu de thuiswerkplekken van SKEPP!

 

Combideal van SKEPP - thuiswerken

Niet meer met een zere rug aan de keukentafel zitten. Maar een goede werkhouding aan een volwaardig bureau met deze combideal!

Vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen van gereedschappen, computers, communicatiemiddelen en dergelijke apparatuur zijn onder de WKR een gerichte vrijstelling. Alleen als het materiaal voldoet aan het zogenoemde noodzakelijkheidscriterium. Dit geldt wanneer: 

 • De voorziening naar oordeel van de werkgever noodzakelijk is voor een vervulling van de dienstbetrekking;

 • De werkgever de voorziening betaalt en de kosten niet doorberekent aan de werknemer; 

 • De werknemer de voorziening moet teruggeven of de restwaarde van de voorziening betaalt als hij deze niet meer nodig heeft voor dienstbetrekkingen;

Flexwerkplek 

Heeft de werknemer geen ruimte voor een werkplek in huis, maar kan hij ook niet naar kantoor komen? Dan kan de werkgever een flexwerkplek ter beschikking stellen. Deze ruimte moet voldoen aan de arbo-eisen en de werkgever betaalt een bedrag per dag, week of maand voor het gebruik van de ruimte. De werkgever kan de bedrijfskosten van de belasting aftrekken. 

Heeft de werknemer geen ruimte voor een werkplek in huis, maar kan hij ook niet naar kantoor komen? Dan is een flexwerkplek een goede oplossing!  

Zakelijke ontmoetingen in de horeca vallen hier ook onder. Deze kosten kun je ook van de belasting aftrekken. Werknemers moeten in de gelegenheid worden gesteld om normaal te kunnen eten. Dus als er ‘s avonds wordt doorgewerkt kan de werkgever de maaltijd vergoeden. Het moet wel binnen de werktijd passen, anders kan het door de belastingdienst worden gezien als extra salaris. Dan heffen ze er belasting over. 

Voordelen van een flexwerkplek

Op een flexwerkplek kunnen je werknemers geconcentreerd voor het werk bezig!

1,5 meter kantoor 

Alvast het kantoor inrichten voor als werknemers weer terug gaan naar het kantoor? Realiseer dan het 1,5 meter kantoorZo kan je personeel weer veilig op gepaste afstand aan het werk. Bij SKEPP kunnen we een quickscan maken om jouw 1,5 meter kantoor te realiseren. Zo kunnen je werknemers weer veilig werken vanaf kantoor. Benieuwd? Bekijk dan de volgende pagina!


Doe nu de 1,5 meter kantoor quickscan!

Met de quickscan tover je jouw kantoor om tot een 1,5 meter kantoor.  

Thuiswerkplekken realiseren voor het gehele team

Is het moeilijk om meerdere thuiswerkplekken te realiseren voor het hele team? Wij snappen dat en willen jou graag helpen! SKEPP kan binnen één werkdag een gepersonaliseerde webshop opstellen voor jouw organisatie. Hierin bepaal je samen met ons het assortiment waaruit medewerkers kunnen kiezen. Jouw medewerkers ontvangen de link naar de webshop en maken vervolgens hun keuze in thuiswerkmeubilair. 

Jij, als werkgever, ontvangt één verzamelfactuur voor alle bestellingen. Wel zo fijn voor de administratie! Jij hebt de keuze in meerdere betaalwijzen; huurkopen, huren of kopen. Zo kan jij kiezen wat het beste is voor jouw organisatie. Het bestelde meubilair wordt binnen 2 weken bij de medewerker thuis geleverd en gemonteerd. Wat een service, toch?


Realiseer nu thuiswerkplekken voor het hele team!

 

Eenvoudig thuiswerkplekken realiseren met SKEPP

Jouw medewerkers bestellen eenvoudig hun eigen thuiswerkmeubilair met een gepersonaliseerde webshop.

Kom meer te weten over thuiswerken met SKEPP

Met de SKEPP thuiswerken brochure kom jij als werkgever meer te weten over de invulling van het thuiswerken voor jouw medewerkers. Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de gezondheid van jouw medewerkers. Hierdoor is het van groot belang om te zorgen voor ergonomische thuiswerkplekken voor het gehele team. Neem dus gerust een kijkje!


Lees nu de SKEPP thuiswerken brochure!

SKEPP ontzorgt! 

Jij weet nu wat de mogelijkheden zijn voor jou als werkgever. Voorzie jij je werknemers van een ergonomische thuiswerkplek? Of is het aanbieden van een flexwerkplek voor werknemers een betere optie? Onze vastgoedconsultants helpen je gratis en vrijblijvend bij het vinden van het juiste kantoormeubilair of werkplek. Zo kun je optimaal profiteren van de belastingvoordelen voor jouw thuiswerkers!  


Neem contact op!

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure