Bespaar energie op jouw kantoor

  • Door Joost Lansink
  • vrijdag 26 september 2014

1. Doe de lichten uit
Het kost weinig moeite, maar levert je veel op: doe de lichten uit wanneer je (vergader)kamers verlaat en er voorlopig niet terugkeert. Datzelfde geldt voor de WC.


2. Wees zuinig met printen
Het is niet nodig ieder mailtje uit te printen: Be green and keep it on the screen is het kantoormotto van tegenwoordig. Toch printen? Kies dan voor dubbelzijdig afdrukken en druk af in zwart-wit.

3. Reis buiten de spits
Natuurlijk woont niet iedereen op loopafstand van z’n kantoor. Woon-werk verkeer is daarom onontkoombaar. Maar als je dan toch met de auto moet reizen, doe dit dat buiten de spits. Voor het milieu kun je beter 100 kilometer rijden, dan 100 kilometer stil te staan de file. Nog beter is het om met de trein of bus te gaan. En wie helemaal gezond en goedkoop uit wil zijn gaat uiteraard op de stalen ros.

4. Vraag naar het fietsplan
Veel organisaties hebben voor hun werknemers het zogenaamde ‘fietsplan’ ter beschikking. De fietsplanregeling is een regeling waarbij je via de werkgever een fiets koopt. Dit bespaart je een hoop geld, aangezien je betaalt met je brutoloon. Het belastingvoordeel loopt hierdoor op tot gemiddeld 42 procent.

5. Werk een dagje thuis
Is het niet nodig om elke dag op kantoor te zijn? Werk dan ook eens een dagje thuis, als de baas zich hier tenminste in kan vinden. Op die manier beperk je het reizen en bespaar je op energie. Wie toch moet reizen voor een afspraak kan ook eens een conference call (telefonische vergadering) overwegen.

6. Bespaar op de lunch
Een goede tip: neem niet te veel lunch (niet meer dan dat je op kan) mee naar kantoor. Daarnaast is het verstandig om je eten te verpakken in een broodtrommel, in plaats van iedere dag een nieuw plastic zakje te gebruiken. Ook is het slim om in één keer een grote pot koffie te zetten.

7. Gebruik milieuvriendelijke lampen
Led-TL is natuurlijk veel zuiniger dan gewone TL-verlichting. Dus maak je kantoor vrij van onzuinige verlichting!

8. Drink meerdere kopjes koffie uit dezelfde beker
Gebruik koffiekoppen op de juiste wijze. Drink bijvoorbeeld meerdere kopjes uit dezelfde beker en was ‘m daarna in een volgepakte energiezuinige vaatwasser. Gebruik je plastic bekers op jouw kantoor? Laat ze dan met honderden tegelijk inzamelen door gespecialiseerde bedrijven.

9. Scheid afval
Wie z’n afval gescheiden inlevert bespaart grondstoffen en energie: vooral doen dus! Dit is eveneens financieel gunstig, want elke kilo afval die niet de oven in gaat levert 5 cent op.

10. Zet je beeldscherm uit
Niet onbelangrijk: zet je beeldscherm uit wanneer je niet op kantoor bent (ook tijdens de lunch). Dit bespaart je een hoop energie. Let daarnaast bij de aanschaf van een nieuw scherm op het energielabel

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure