5 tips tegen vermoeide ogen door de computer

  • Door Laure Strikker
  • woensdag 6 mei 2020

Vermoeide ogen door te staren naar je computerscherm, iedereen heeft dit vast wel eens gehad. Misschien heb je wel eens last van vermoeide ogen, zonder dat je het doorhebt. Wat zijn de symptomen van computerogen? En nog belangrijker, wat doen we er tegen? In dit blog lees je een een aantal tips tegen vermoeide ogen door de computer. Nieuwsgierig wat jij er tegen kan doen? Lees dan snel verder!


De symptomen van computerogen

Ben je er niet zeker van of jij ook wel eens last hebt gehad van deze bekende kwaal? Dan zetten wij hier eerst de symptomen voor je op een rijtje: vermoeidheid, wazig zicht, hoofdpijn, concentratieproblemen en geïrriteerde droge ogen. Al deze klachten komen veel voor bij computerogen. De klachten zijn gelukkig maar tijdelijk. Na een paar keer met je ogen knipperen zijn de klachten vaak alweer verdwenen. Af en toe kan het wat langer aanhouden, maar na een goede nachtrust is er niks meer aan de hand.

Het juiste beeldschermZorg voor het juiste beeldscherm om computerogen te voorkomen!

 

Nu we de symptomen hebben uitgelicht van computerogen, vraag jij je vast af hoe je dit kunt voorkomen. Wij hebben voor jou een aantal belangrijke tips op een rijtje gezet om de computerogen tegen te gaan. Na het lezen van dit blog zijn computerogen voor jou verleden tijd.

“Computerogen zijn verleden tijd” 

✅ 1. Het beste beeldscherm 

De kwaliteit van het beeldscherm is erg belangrijk om computerogen te voorkomen. Strepen in je beeldscherm of een beeldscherm dat flikkert is namelijk niet bevorderlijk voor je ogen. Zorg dus dat je beschikt over een goed beeldscherm. De positie van het beeldscherm is ook van belang. De beste positie is haaks op het raam. Het mag niet te licht, maar ook niet te donker zijn. Je ogen kunnen daardoor sneller vermoeid raken.

Hoe zit het met de helderheid zelf van het computerscherm? Zorg dat er voldoende licht in de ruimte is, maar zet de lichtbron niet vlak bij je beeldscherm. De hoogte van het beeldscherm is ook van belang. Zorg dat je niet naar beneden kijkt of juist te hoog. Dit kost namelijk veel energie en zorgt ook niet voor een ergonomische werkhouding. Een laptopstandaard kan uitkomst bieden.

kantoor2Zorg ervoor dat de lichtbron niet te dicht bij het beeldscherm is zoals op deze afbeelding!

✅ 2. De perfecte temperatuur

Naast het juiste beeldscherm en de belichting is er nog een belangrijk aspect om vermoeide ogen tegen te gaan namelijk: de temperatuur. Zorg dat het in jouw werkruimte niet te warm of te koud is, maar ook niet te vochtig of te droog. Maak je gebruik van een airconditioning? Zorg dan vooral dat je niet in de luchtstroom zit. Deze luchtstroom droogt je ogen flink uit en dat is nou juist wat we niet willen. 

Wil je inzicht in de temperatuur op kantoor? Dan kan Officekit hieraan bijdragen. Met de handige app zie je in 1 oogopslag wat de temperatuur, luchtvochtigheid en de kwaliteit van de luchttemperatuur is. Klik op de button voor meer informatie: 


Bekijk hier de environment sensor!

✅ 3. Houd voldoende afstand 

Het volgende cruciale punt om computerogen te voorkomen is de afstand tussen jou en het beeldscherm. Ga recht voor je beeldscherm zitten en bewaar ten alle tijden een afstand van 50 tot 70 cm van jouw ogen tot het scherm. Zorg bij de afwisseling van papier en het beeldscherm dat het papier op dezelfde afstand ligt als het beeldscherm.

Kies voor een ergonomische bureaustoel en neem de juiste afstand van het scherm. Zo heb jij de perfecte werkhouding. Het is ook handig om je bureau op de juiste hoogte in te stellen, dit is eenvoudig te realiseren met een zit sta bureau. Klik op de verstelknop en stel het  bureau in op de juiste hoogte.


Bekijk de zit- sta bureau's!

officekit4Het koffiemeubel: verwen jezelf tussendoor met een lekker kopje koffie of thee!

✅ 4. Tijd voor een coffee break 

Zorg dat je nooit langer dan 2 uur onafgebroken computerwerk doet. Na 2 uur hebben je ogen een korte break nodig en hoe kunnen we dit beter doen dan met koffie of thee? Maak om de 2 uur een wandelingetje naar de koffiecorner en haal wat te drinken. De beste optie? Kies voor water of thee. Naast dat het goed is om je ogen wat rust te gunnen is veel water drinken ook nog eens hartstikke goed voor je lichaam en geest. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een mooie gezonde huid. Leuk extraatje toch?  

✅ 5. Kies voor frisse lucht

Last but not least is frisse lucht. Het is voor je ogen goed om tussendoor even naar buiten te gaan. Je ogen worden blootgesteld aan daglicht. Dit zorgt voor een extra oppepper én daarnaast is frisse lucht ook nog eens goed voor je. Maak in je lunchpauze lekker een wandeling en laad je op voor de 2e helft van je werkdag. Je ogen komen tot rust, net zoals je geest. Daarna ga je met frisse moed weer aan de slag en krijg je geen last van een werkdip of vermoeide ogen.

lunchmeubel officekitHet lunchmeubel: handig voor een korte break!

Wil jij meer tips tegen vermoeide ogen door de computer?

Na het lezen van dit blog weet jij welke factoren een rol spelen bij computerogen. Volg onze tips om vermoeide ogen te voorkomen. Wil je aan de slag met bovenstaande tips in een ergonomische kantoorinrichting? Neem dan een kijkje in de webshop. Liever persoonlijk advies over de werkplek? Neem dan gratis en vrijblijvend contact op met ons! Wij denken graag mee in de ergonomische werkplek voor jou om vermoeide ogen te voorkomen!


Neem contact op!

 

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure