5 fouten die je kunt maken bij de zoektocht naar een kantoor te huur

  • Door Lynn Mikolajczak
  • woensdag 12 juni 2019

Kiezen voor een kantoor te huur is geen gemakkelijke beslissing. Je moet al aan heel veel denken en bovendien rekening houden met verschillende dingen. Daarom moet je het jezelf niet nog moeilijker maken. Hier zijn de 5 grootste fouten die je kunt maken bij het kiezen van een kantoor te huur. Graag geven we je bij SKEPP ook een aantal tips hoe je deze fouten het best kunt vermijden.


1/ Weet wat je zoekt in jouw kantoor te huur

Je kunt een vergelijkingswebsite openen en random beginnen zoeken naar een kantoor te huur. Het is een strategie, maar niet de juiste. Maak eerst voor jezelf duidelijk wat je nu juist zoekt. Dan hebben we het niet over het meubilair, de kleur van de muren, welke koffie ze er serveren, …

Je moet eerst en vooral weten welk kantoor te huur je nodig hebt in functie van jouw bedrijf. Je moet niet kijken naar private kantoorruimtes met alles erop en eraan als jouw omzet dat niet toelaat. Daarentegen moet je ook geen werkplekken bekijken of kijken naar kantoorruimtes voor maximum 2 à 3 personen wanneer je onderneming op korte termijn een uitbreiding nodig heeft. Bekijk de huidige situatie van je onderneming en breng de toekomstige verwachtingen binnen de 3 jaar in kaart alvorens je de zoektocht naar een kantoor te huur start.

Vervolgens kan je ook jouw huidige kantoor te huur eens onder de loep nemen. Wat zijn de pluspunten en wat wil je graag verbeteren. Luister tenslotte ook eens bij je werknemers, collega´s en misschien zelfs zakenpartners en klanten. Ongetwijfeld kunnen zij ook interessante input leveren die jouw kijk op een kantoor te huur kunnen beïnvloeden.

2/ De locatie van je kantoor te huur

Je wilt uiteraard de beste locatie voor jouw kantoor te huur. Je wilt zo dicht mogelijk naast een snelweg gelegen zijn, met veel mogelijkheden voor openbaar vervoer. Het liefst nog een luchthaven in de buurt voor als je ooit beslist internationaal te gaan. Het mag niet te druk zijn en niet midden in de stad. De stad moet echter wel heel snel en gemakkelijk te bereiken zijn. Veel supermarkten in de buurt, een paar top restaurantjes, een luxueus hotel, een sportschool en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Probeer niet te veeleisend te zijn. Som een 5tal elementen op die voor jou belangrijk zijn bij de locatie van een kantoor te huur en een 5tal zaken die voor jouw klanten, zakenpartners, enz. belangrijk kunnen zijn. Kijk dan welke dingen overeenstemmen en neem die mee in jouw beoordeling. Dan kun je nog een aantal zaken opschrijven die doorslaggevend kunnen zijn indien er meerdere locaties aan jouw eisen zouden voldoen.

3/ De kosten van je kantoor te huur verkeerd inschatten

Een kantoor te huur heeft een kostenplaatje. De huurprijs van een kantoor te huur kan echter meer zijn dan dat je op het eerste gezicht ziet. Eerst en vooral is er het onderscheid tussen de huurprijs voor de netto-vloeroppervlakte (NVO) en de verhuurbare vloeroppervlakte (VVO). De huurprijs voor de NVO bevat de huurprijs voor je kantoorruimte. De VVO bevat ook de huurprijs voor gemeenschappelijke ruimtes zoals een vergaderruimte, de gangen, de inkomhal, enz. In vele gevallen wordt dit ook aangeduid met een omslagpercentage. Dan krijg je de netto huurprijs te zien en het omslagpercentage. De netto huurprijs moet je dan vermeerderen met het percentage om tot de huurprijs voor de BVO te komen.

Ten tweede zijn er ook de servicekosten. Kosten voor water, gas, elektriciteit, internet, enz. Deze kunnen al dan niet al in de huurprijs opgenomen zijn. Bekijk dit goed alvorens je de kosten gaat afwegen. Geraak je er niet aan uit? Neem dan contact op met een vastgoedconsultant van SKEPP. Zij weten precies welke kosten bij de huurprijs van een kantoor te huur inbegrepen zijn en welke niet.

4/Een te oppervlakkige bezichtiging van het kantoor te huur

Iedereen heeft het druk. Ook verhuurders en makelaars. Daarom bestaat er de kans dat een rondleiding door het kantoor te huur te oppervlakkig wordt gedaan met de focus op de pluspunten. Wees je daarvan bewust en bereidt de rondleiding voor. Zo kun je de rondleiding in het kantoor te huur op een dag en tijdstip vastleggen waar je echt het reilen en zeilen van het business center ervaart. ´s Avonds of heel vroeg in de ochtend zal het vaak heel rustig zijn, maar in de voor- of namiddag is het bedrijfsleven volop aan de gang en krijg jij een goede indruk hoe het daar in het bedrijvencentrum verloopt. Als je de mogelijkheid hebt, probeer dan zeker eens te spreken met de andere ondernemers gevestigd in het bedrijvencentrum. Zij gaan je andere dingen kunnen vertellen dan de verhuurder of makelaar.

Stel bovendien zoveel mogelijk vragen. Het meubilair van het kantoor te huur dat je gaat bezoeken, kan bijvoorbeeld echt jouw ding niet zijn. Zie zegt er echter dat het moet blijven staan? Ga ook na over wat en hoeveel onderhandelingsruimte er is. Je kunt nooit vragen te veel stellen en laat je zeker niet afwijzen door de verhuurder of makelaar. Je hebt recht op een antwoord op al je vragen omtrent jouw toekomstige kantoor te huur. Nood aan een tweede, derde, vierde, ... bezoek aan het kantoor te huur? Geen probleem. Voor een kantoor te huur neem je de tijd.

5/ Niet de tijd nemen om te onderhandelen over jouw toekomstige kantoor te huur

Bij een huurovereenkomst is er altijd ruimte om te onderhandelen. Zo kun je onderhandelen over de inbegrepen faciliteiten, betalingsmogelijkheden, de huurprijs, de huurtermijn, enz. Laat je niet afschrikken door het feit dat het kantoor te huur erg gewild is en zo niet de tijd neemt om te onderhandelen. Je wilt achteraf namelijk niet voor verrassingen komen te staan. Begin ook niet op het laatste moment te onderhandelen. Vanaf het eerste contact moet je je al voldoende informeren met de onderhandelingen in het achterhoofd. Alleen op die manier vind je jouw ideale kantoor te huur met de beste huurvoorwaarden voor jouw onderneming.

Een laatste tip: start de zoektocht naar een kantoor te huur een 2 à 3 maanden voor je effectief van start wilt gaan in je nieuwe kantoor te huur. Zo heb je voldoende tijd om je wensen en eisen af te wegen, te vergelijken en rondleidingen in te plannen. Zo ben je helemaal zeker van jouw kantoor te huur.

De zoektocht naar het perfecte kantoor te huur is niet gemakkelijk. Met deze tips in het achterhoofd zal je echter al veel verder geraken. Natuurlijk is een kantoor te huur nemen geen alledaagse beslissing. Bij SKEPP zijn we er daarentegen wel dag in en dag uit mee bezig. Laat ons je daarom helpen. Vraag snel en gratis advies aan een van de vastgoedconsultants van SKEPP. Wij staan je graag bij in elke stap naar het perfecte kantoor te huur.

Download hier ons magazine: Offline

In ons magazine 'Offline' vind je de beste kantoortips, meest toffe kantoorpanden, laatste trends voor je kantoorinrichting en meest unieke bedrijven uit Nederland. Win informatie in, profiteer van de tips en doe inspiratie op!