1/4 Verhoogde stress door 'Het Nieuwe Werken'

  • Door Joost Lansink
  • maandag 15 december 2014

Het Nieuwe Werken, de laatste jaren is er heel veel over gesproken. Sommigen voelen zich er prettig bij, omdat zij graag flexibel werken en ook graag zelf bepalen hoe, waar en wanneer zij werken. Op kantoor of thuis. Relaxed werken houd je langer vol, dat is zeker. Echter nu blijkt dat een kwart van de werkenden juist een veel hogere werkdruk ervaart door Het Nieuwe Werken (HNW).


Internationaal gezien is Nederland misschien wel koploper op het gebied van HNW. Dat is ook niet zo vreemd, de hiërarchie of gelaagdheid binnen Nederlandse bedrijven is veel minder aanwezig in tegenstelling tot die bij buitenlandse bedrijven. Hierdoor zijn we allang gewend, dat werknemers veel zelf bepalen. Binnen HNW is hier natuurlijk alle ruimte voor.

Wat is Het Nieuwe Werken?

Wie denkt dat HNW hetzelfde is dan flexibel werken heeft het mis. HNW is een visie waarbij ontwikkelingen die recentelijk hebben plaatsgevonden gelden als nieuwe aanjager voor een betere inrichting van de werkplek maar met name ook de organisatiestructuur, organisatiecultuur, de managementstijl en de mentaliteit van medewerkers (Bijl, 2007).

Werkdruk door HNW

Uit onderzoek van TNS Nipo blijkt nu dat één op de vier helemaal niet zo blij is met Het Nieuwe Werken. Een hogere werkdruk wordt ervaren door het plaats en tijdsonafhankelijk werken. TNS Nipo ondervroeg hiervoor circa 1600 werknemers, HR-managers en bestuurders uit diverse branches. Echter, meer dan de helft van hen zou graag iets meer flexibiliteit krijgen van de werkgever.

Breng Flexibiliteit in de Praktijk

56% van de ondervraagde werknemers wil meer flexibiliteit. Dat betekent dat zij zelf de werktijden willen bepalen en of men op kantoor werkt of niet. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om flexibel te werken, dat kan liggen aan de werkgever maar ook aan de aard van de werkzaamheden. Liggen die mogelijkheden er wel en ziet de werkgever ook het nut? Dan hebben we hieronder een paar tips op een rij gezet:

- - Zorg ervoor dat uw kantoor is aangepast op flexibel werken, zorg voor kantoorbeleving;
- Flexibel werken betekent niet dat u 24/7 moet werken, u werkt productiever;
- Creëer een win-win situatie tussen werkgever en werknemer, laat iedereen binnen uw bedrijf actief bijdragen aan verbeteringen. Flexibel werken is geen must, het moet gewenst zijn.

Bovenstaande 3 tips gaan we in onze komende blogs verder uitwerken. Houd daarom ons blog regelmatig in de gaten. De volgende keer schrijven we over hoe de inrichting van uw kantoor kan worden aangepast op flexibel werken.

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure