Flextafel bij Werkfabriek illustreert verleden als printfabriek en heden als bruisende coworking space

  • Door Jari Wesselink
  • zaterdag 23 september 2017
  • 10

Kantoorruimte voor sociaal ondernemers in een kantoorpand met industriële look en aandacht voor de geschiedenis

Waar dit kantoorpand jaren floreerde als printfabriek, is dit tegenwoordig een bruisende coworking space. Een plek om te ontmoeten, netwerken en verbinden. Dé plek voor sociaal ondernemers. We hebben het over het kantoorconcept Werkfabriek in dit kantoorgebouw in Den Haag aan de Wegastraat.


06 activity based werken volg vele bedrijven

Voor deze 10e editie van de maandelijkse rubriek 'SKEPP design' spreekt Jari Wesselink van SKEPP met Mirke Postmus van Werkfabriek over het bijzondere concept, de industriële look en de overblijfselen uit de tijd dat de printfabriek huisvestte in dit kantoorpand in Den Haag Binckhorst. Speciale aandacht gaat uit naar de flextafel in de kantoorinrichting van de algemene ruimte van het gebouw.

flexwerkplekken kantoorgebouw den haag binckhorstMirke Postmus (rechts) maakt zelf ook gebruik van de flexplekken in de kantoorruimte..

Al 2 jaar een ideale plek voor ondernemers om kennis en expertise uit te wisselen

In november 2015, bijna 2 jaar geleden, gaan de deuren van Werkfabriek open in Den Haag. Dit omdat de eigenaar van het pand een plek wilde creëren voor sociaal ondernemen. Hij leidt zelf met zijn stichting jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt op tot glazenwassers en doet dit ook vanuit dit bijzondere kantoor aan de Wegastraat in Den Haag.

En om Werkfabriek in goede banen te leiden, kwam hij uit bij Postmus. "Ik schreef een scriptie over dit soort werkplekken in Amsterdam, over community's", vertelt ze waarom zij in beeld kwam. "Mijn doel is om te verbinden, meet-ups te organiseren. Dat is ook een behoefte van de members."

Alle ondernemers die gebruik maken van de werkplekken in het kantoor heeft zijn eigen kennis en expertise, die uit te wisselen is met andere ondernemers. "Dat is de sterkte van Werkfabriek, we hoeven ook geen winst te maken. Het doel is om een goede plek voor ondernemers te bieden."

werkplekken kantoor den haag werknemerEen impressie van de toffe kantoorruimte aan de Wegastraat in Den Haag.

Huurders met bijzondere doelen, bijvoorbeeld het verminderen van werkloosheid

Naast dat op deze locatie jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt worden opgeleid tot glazenwassers, is er bijvoorbeeld ook een huurder die games ontwikkeld met mbo-studenten, om zo de kwaliteit van deze studenten omhoog te halen. En deze studenten worden gekoppeld aan een uitzendbureau. "Om zodoende de werkloosheid te verminderen", licht Postmus toe. Zo zijn er meerdere van dit soort partijen die een bijdragen leveren aan de community van Werkfabriek. "Iedereen mag hier huren, maar je behoort open te staan voor verbinding en een sociale impact te leveren."

overzicht binnenzijde kantoor den haag werkplekken tafelsEen overzichtsfoto van de Werkfabriek met uitzicht op de flextafel.

Hoezo duurzaam? Oud karton omgetoverd tot prachtkasten

De industriële look, het vele beton: het is in stand gebleven nadat de functie van de kantoorruimte switchte van printfabriek naar coworking space voor sociale ondernemers. Niet zomaar alles is verdwenen, juist niet. De look&feel, de sfeer, het totaalplaatje: het past bij dat wat Werkfabriek aan de Wegastraat in Den Haag wil zijn.

"We hebben er bewust voor gekozen om duurzaam bezig te zijn, met het oog op de lange termijn", doelt Postmus bijvoorbeeld op de kasten die door het gebouw heen te zien zijn. De in het oog springende kasten, die volop gebruikt worden, zijn gemaakt van oud karton. Bovendien dienen de kasten als toffe opvullingen van de inrichting.

kantoor den haag tafel werknemersDe flextafel en de designstoelen, het brengt het verleden en heden bijeen.

De flextafel brengt de geschiedenis en het heden van de locatie bijeen

Naast objecten als de kasten, vallen vooral de tafels op. Alle tafels in de kantoorruimte stammen nog uit het 'print-tijdperk'. Toch gaat de aandacht uit naar een speciale tafel: de flextafel. Die bestaat uit stalenframes die aan de gevel van het gebouw hingen in de tijd van de printfabriek. "We hebben deze gerecycled naar een tafel en daarna alleen een tafelblad toegevoegd", legt Postmus uit. Die combinatie en de bijbehorende designstoelen zorgen voor een indrukwekkend aanzicht (zie de foto hierboven).

En bovendien heeft het een belangrijke functie, want de naam zegt het al: flextafel. Aan de tafel wordt door diverse members hard (samen)gewerkt, genetwerkt en uitgewisseld. Deze flextafel brengt de geschiedenis en het heden van deze locatie aan de Wegastraat in Den Haag bijeen.

03 vraag gratis vrijblijvend gepersonaliseerde inrichting aan

Lees ook de vorige editie: SKEPP design | Superstudios Amsterdam: van opslagruimte voor de West-Indische Compagnie naar prachtkantoor

Kan ik je ergens mee helpen?

Kim
Vastgoedconsultant


Waarom SKEPP?

  • Geen verplichtingen
  • Binnen 1 uur antwoord
  • Klantenbeoordeling 9.2/10

Download hier ons magazine: Offline

In ons magazine 'Offline' vind je de beste kantoortips, meest toffe kantoorpanden, laatste trends voor je kantoorinrichting en meest unieke bedrijven uit Nederland. Win informatie in, profiteer van de tips en doe inspiratie op!