SKEPP design | Wandschilderingen afkomstig uit Esso-tijd schitteren nog altijd bij Spaces Den Haag

  • Door Marije Lammerink
  • vrijdag 24 maart 2017
  • 10

Spaces 'De Rode Olifant' Den Haag: ooit het hoofdkantoor van Esso, tegenwoordig een bruisende werkomgeving

Een welbekend begrip in Den Haag, het kantoorpand 'De Rode Olifant', gelegen aan de Zuid-Hollandlaan. Tot 1990 beter bekend als het hoofdkantoor van Esso. Tegenwoordig een bruisende co-workingspace van kantorenconcept Spaces met prachtige kantoorinrichting. Voor de vijfde editie van de rubriek ‘SKEPP design’ gaan we terug naar het jaar 1919, het bouwjaar van het voormalige Esso-gebouw, belicht Sales Executive Remco van Noppen enkele overgebleven objecten uit deze tijd en zoomen we in op de bijzondere nostalgische wandschilderingen.


05 designinrichtingspakket basis wensen eisen

interieur spaces kantoorruimte bruisend kantoorgebouwDe bibliotheek (links) en werkplekken (rechts) van Spaces Den Haag (Fotograaf: Ewout Huibers)

Esso vs. Shell: “De toren zal en moest hoger zijn dan die van het Shellkantoor”

Wanneer je voor dit monumentale kantoorpand in Den Haag staat, is de hoge toren een van de eerste dingen die opvalt. “In die tijd was het heel belangrijk voor dit soort bedrijven dat jouw bedrijf als beter bevonden werd”, stelt Van Noppen. En laat nou net precies aan de overkant van de wijk de grootste concurrent Shell gevestigd zijn. De toren moest daarom hoger zijn dan de toren van het Shell-gebouw. Maar niet alleen status en allure speelden een rol, de toren had ook nog een andere functie. “Vanaf de toren konden ze goed in de gaten houden wat ze bij de concurrent Shell allemaal uitspookten”. Een ware concurrentiestrijd kun je wel stellen!

Na een grote verbouwing is het Esso-gebouw inmiddels alweer ruim 4 jaar een bruisend kantoor in Den Haag van kantorenconcept Spaces. Uniek aan het concept van Spaces zijn haar Business Clubs waar huurders en members van Spaces gebruik kunnen maken van de flexibele werkplekken en vergaderruimtes. “Bijna alles is er in eerste instantie uit gehaald, van binnen is het pand dus praktisch 4 jaar oud. Met uitzondering van de oude elementen natuurlijk”, zegt Van Noppen.

kantoorpand de rode olifant Den Haag hoge torenBuitenkant van het kantoorgebouw 'De Rode Olifant' (Fotograaf: Ewout Huibers)

“Zeker het Atrium, dat stukje van het pand heeft zoveel natuurlijke charme”

Ondanks de grote renovatie in 2012, zijn nog vele oude elementen intact. “Het gebouw is een rijksmonument, hierdoor waren we ook wat meer beperkt in alle dingen die we mochten veranderen”, zegt Van Noppen. Enkele kamers die nog de sfeer ademen van de jaren 20 zijn de directiekamers van de voormalige oliemaatschappij. In deze zogenoemde stijlkamers vind je nog de originele pakketvloer, houten schuifdeuren, oude inbouwkasten, prachtige Amsterdamse School-lantaarns en zelfs 10 werkende kluizen. “Deze kluizen hebben een inhoud van 5 m2 en zijn maar liefst 5,5 meter hoog”, legt Van Noppen uit.

directiekamer spaces Den Haag wandlampen houten schuifdeurenDe directiekamer van Esso met enkele authentieke elementen (Fotograaf: Ewout Huibers)


Maar met name wanneer je het Atrium binnenloopt, ga je even terug in de tijd. “Dat stukje van het pand heeft zoveel natuurlijke charme, hier wilden we niet zoveel veranderen.” De natuurstenen platen, de gouden letters ‘Petrolea’, de prachtige houten wandlampen en de glas-in-lood ramen stammen allemaal nog uit de Esso-tijd. Maar één object in het Atrium is toch wel het meest bijzondere: de prachtige, bijna 100 jaar oude, wandschilderingen. Deze zijn in opdracht van de American Petrolea Company, de voorloper van Esso, geplaatst.

wandschilderingen Spaces Den Haag Atrium authentieke elementenImpressie van het Atrium dat nog de sfeer ademt van de jaren 20

Prachtige wandschilderingen als herinnering aan het rijke olieverleden

De wandschilderingen in het Atrium van het Esso-gebouw was de eerste grote opdracht van Nederlands kunstenaar Christiaan de Moor (1889-1981). De schilderingen zijn gemaakt met olieverf op linnen doek, dat later is bevestigd aan de wanden. Dit kunstwerk van De Moor, waarin een eeuwenoud tafereel in prachtige bruin- en grijstinten is afgebeeld, is een echte aandachtstrekker.

Het 50 meter lange kunstwerk prijkt vandaag de dag nog steeds in het Atrium van kantorengebouw ‘De Rode Olifant’ van Spaces. Tijdens rondleidingen schenkt Van Noppen ook altijd wat extra aandacht aan het kunstwerk. “De wandschildering is in 1923 geplaatst. Je ziet een schouwspel van olie-arbeiders die aan het werk zijn op een raffinaderij”, een prachtig kijkje in het rijke verleden.

03 vraag gratis vrijblijvend gepersonaliseerde inrichting aan

Wandschilderingen Christaan de Moor oliearbeiders tafereelDe wandschilderingen van Christiaan de Moor (1889-1981)

Lees ook: SKEPP design #4 | Gevlochten objecten als link naar de Secoya-stam bij Tribes Utrecht Papendorp

Lees ook: SKEPP design #3 | Guldenbiljetten verwijzen naar rijke historie bij Frame Offices Rotterdam

Lees ook: SKEPP design #2 | Levensechte paardlampen dé trekpleisters van Regus Vinoly

Lees ook: SKEPP design #1 | Kroonluchter Offices For You Breda overblijfsel van vroegere bierbrouwerij

Download hier ons magazine: Offline

In ons magazine 'Offline' vind je de beste kantoortips, meest toffe kantoorpanden, laatste trends voor je kantoorinrichting en meest unieke bedrijven uit Nederland. Win informatie in, profiteer van de tips en doe inspiratie op!