SKEPP design | Superstudios Amsterdam: van opslagruimte voor de West-Indische Compagnie naar prachtkantoor

  • Door Jari Wesselink
  • woensdag 12 juli 2017
  • 10

Het West Indisch Pakhuis, vroeger de opslagruimte voor de handel van de West-Indische Compagnie. Tegenwoordig een bruisend kantoorpand, met vele huurders op de verschillende verdiepingen. Eén van de huurders: Superstudios. Het kantoorconcept verhuurt werkplekken in dit prachtige kantoor in Amsterdam Centrum, aan het 's-Gravenhekje.


06 activity based werken volg vele bedrijven

Historische objecten als hijswielen en huidenpersen wanen je terug in de tijd van de West-Indische Compagnie in dit kantoorgebouw in Amsterdam

Voor alweer de 9e editie van de rubriek 'SKEPP design' spreken we Leon van Ooijen van Superstudios over de start van het concept, de geschiedenis van het rijksmonument en besteden we aandacht aan de overblijfselen uit de tijd van de West-Indische Compagnie. Met name nostalgische objecten als de hijswielen en huidenpersen zijn opvallend en noemenswaardig.

's-gravenhekje amsterdam centrum kantoorpand werkplekHet prachtige rijksmonument aan het 's-Gravenhekje in Amsterdam Centrum.

"Vanuit noodzaak een kans": Superstudios biedt meer beleving

"We zagen in de markt dat kantoorgebouwen niet verhuurd werden op de traditionele manier en dat het noodzakelijk was om meer beleving te bieden", vertelt Van Ooijen hoe 2,5 jaar geleden het idee ontstond om Superstudios, voorheen bekend onder de naam Out of Space, op te richten. "Dit mede door de verschuiving in de markt, van grote bedrijven naar steeds meer kleine bedrijven. Die kleine bedrijven moesten beter bediend worden. En zo kwam vanuit een noodzaak een kans voor ons."

Inmiddels blijkt het een succes, getuige het feit dat ook in 'moeilijkere plaatsen' als Haarlem, Heerlen en met name Steyl (nabij Venlo) en Kleve (net over de Duitse grens bij Nijmegen) een kantoorpand van Superstudios gevestigd is. "Het eerste jaar in Amsterdam was testen, dat viel me best tegen", zegt Van Ooijen eerlijk. "Het vele regelen, de beleving bieden en een community laten werken, dat was lastig."

flexwerken in amsterdam centrum gravenhekje beschikbaarEen impressie van de werkplekken van Superstudios in dit kantoorpand.

's-Gravenhekje in Amsterdam Centrum door de eeuwen heen: plek voor opslag, winkelruimte en een kantoor

We gaan terug naar 1672, het kantoorpand in Amsterdam Centrum is opgeleverd. De West-Indische Compagnie trekt in het gebouw. Inmiddels dient het rijksmonument als kantoorpand en huur je hier dus op een prachtlocatie werkplekken bij Superstudios. Tussendoor was het kantoor aan het 's-Gravenhekje eigendom van de rijksgebouwendienst en diende het als een meubelwinkel. Een rijke historie, die Van Ooijen prachtig samenvat: "Dit laat zien hoe flexibel het gebouw is: eerst was het bedoeld voor opslag, toen werd het een winkel en nu is het een kantoor. Deze flexibiliteit is de eerste stap voor een langdurig duurzaam gebouw."

De geschiedenis van deze locatie, daar wordt vandaag de dag nog steeds veel waarde aan gehecht. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de uitstraling van de grote entreehal. "Deze hal willen mensen inrichten als koffiebar, maar dat is lastig. De geschiedenis van het pand is ook wat waard, dus het wordt intact gehouden. Het is niet voor niets een 'zwaar' monumentaal pand. De inrichting is bewust met rust gelaten", zegt Van Ooijen.

Het kantoor heeft een sterk karakter van binnen. Enig minpuntje? Weinig daglicht, dat komt door de compacte bouw. Dit nemen de mensen echter voor lief door het sterke karakter van binnen, volgens Van Ooijen. "Maar", zegt hij, "tegenwoordig zullen mensen dit niet meer zo snel meer ontwerpen." Het beperkte daglicht zorgt ervoor dat Superstudios creatief is geweest met de vergaderruimte. "Die is van glas en die hebben we bewust aan de zijkant van het gebouw ingericht, zodat via het glas het daglicht ook in de werkruimte 'valt'."

werkplekken kantoor amsterdam hartje te huurToevallig op zoek naar een werkplek in hartje Amsterdam? Hier zijn nog een aantal plekken beschikbaar...

Hijswielen en vele andere objecten verwijzen naar West-Indische tijdperk op deze locatie in Amsterdam

Allerlei objecten in het pand aan het 's-Gravenhekje in Amsterdam Centrum zijn al eeuwenlang onderdeel van het pand. Neem bijvoorbeeld de authentieke grenen balken die te zien zijn door het gehele kantoor. "Die zijn uit Amerika vervoerd, die zijn hier niet geschroeid", legt Van Ooijen uit. Ook opvallend: de type bakstenen in het pand. "Onlangs was ik in Sri Lanka en toen kwam ik daar dezelfde stijl met bakstenen tegen. Nederlanders hebben die bakstenen daarheen vervoerd als ballast in de houten schepen. Grappig om te zien."

En verder? Bijvoorbeeld de hijswielen in het pand. Grote ronde objecten met 1,5 meter doorsnee. Vroeger van grote waarde, hiermee werd alles naar boven getild. Nu vooral een historisch aandenken in het klassieke pand. Aan alles 'proef' je de geschiedenis van dit kantoorpand in het centrum van onze hoofdstad.

amsterdam centrum kantoorpand s gravenhekje huurTwee huidenpersen te zien aan de authentieke balken.. Prachtig toch die klassieke objecten?

Nog in ere: de huidenpersen van weleer in de algemene ruimte

De ouderwetse balken, de type bakstenen en de hijswielen... Voorbeelden van overblijfselen van eeuwen geleden. Toch springt er 1 object uit, die extra aandacht behoeft: de huidenpersen. Te zien in de algemene ruimte. "De huiden werden in dit pand gelooid. Het zijn leerhuiden die vanuit Noord-Amerika naar Europa gehaald werden." Een prachtig aanzicht, dat bijdraagt aan de authentieke sfeer.

Dan rest nog de vraag: is de sfeer bepalend voor de huurders? "Het klinkt cliché, maar ik denk dat het een 'combinatie van' is", doelend op de centrumlocatie in Amsterdam en de prachtige uitstraling. Het complete plaatje, dat typeert dit kantoor. Toevallig nog op zoek naar een werkplek, hecht je waarde aan een klassieke sfeer en ben je geïnteresseerd in geschiedenis? Antwoord je op al deze vragen met 'ja'? Dan weten wij het wel...

04 zoek flexibel kantoormeubilair voor jouw kantoor

Lees ook: SKEPP design | Wijnmuur typeert de allure uitstraling van Glass & Bottles in Utrecht Papendorp

Download hier ons magazine: Offline

In ons magazine 'Offline' vind je de beste kantoortips, meest toffe kantoorpanden, laatste trends voor je kantoorinrichting en meest unieke bedrijven uit Nederland. Win informatie in, profiteer van de tips en doe inspiratie op!