Beursbankjes bij Meet Berlage wanen je terug in de tijd van de beurshandelaren

  • Door Jari Wesselink
  • donderdag 4 mei 2017
  • 10

Het monumentale karakter ondersteund door historische objecten als muurmotieven, schilderingen, marmer en glas-in-lood

Wie kent het niet, de Beurs van Berlage in hartje Amsterdam? Een nationaal en internationaal vermaard gebouw. Hier zit Meet Berlage: aan de ingang Oudebrugsteeg, op 3 verdiepingen. Meet Berlage werkt vanuit een concept van Seats2meet, waarbij ontmoeten en kennis delen centraal staan. Je vindt hier in Amsterdam Centrum kantoorruimten, werkplekken maar ook vergaderruimten voor groepen tot 80 personen.


Voor de zevende editie van onze rubriek 'Kantoorinrichting' bespreken we de prachtige centrumlocatie, de authentieke objecten in dit pand en in het bijzonder de beursbankjes in de kantoorinrichting die ontworpen zijn door Berlage. We spreken hierover met Hans Huijsmans, de eigenaar van Meet Berlage.

02 huren of financial leasen

voyer meet berlage amsterdam centrum werkplekkenEen impressie van de indrukwekkende foyer, een bruisende ruimte.

De Beurs van Berlage in het klein, dat is Meet Berlage

"De Beurs van Berlage is voor grote congressen, wij zijn dat in het klein", licht Huijsmans de verhouding toe. De Beurs van Berlage beschikt over een rijke historie: het is het derde Beursgebouw van onze hoofdstad en bovendien de plek waar het huwelijk van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima in 2002 plaatsvond.

Een werk- en vergaderlocatie of een congrescentrum, zo is het concept tegenwoordig te noemen. Maar zeker geen kantoorpand, dat dekt de lading niet. "Je proeft hier de sfeer van een monument, het gebouw zit vol met authentieke details en heeft ongelooflijk veel karakter." Ongeveer 4 jaar geleden start Meet Berlage, inmiddels een bekende plek in de hoofdstad.

"We hebben hotdeskplekken aan de grote tafels in onze foyer, het bruisende hart van de locatie op de begane grond", gaat Huijsmans in op de werkmogelijkheden. Ook zijn er wat ruimere en rustige werkplekken met ergonomische stoelen en er zijn nog 8 kantoorruimten, maar die zijn allemaal verhuurd. In de 7 vergaderruimten vinden workshops, trainingen, vergaderingen en evenementen plaats voor 2 tot 80 personen. Ook zijn er mogelijkheden voor bedrijfsborrels, private dinning en zelfs om getrouwd te worden bij Meet Berlage.

Hieronder een video van SKEPP met een impressie van Meet Berlage.

Een laagdrempelige plek om te netwerken en expertise te delen

Het concept van Seats2meet is om netwerken te verbinden door laagdrempelige werk- en vergaderplekken te bieden. Het doel is een mix te creëren tussen mensen die een kantoorruimte huren en dus vast aanwezig zijn en mensen die van een flexibele werkplek gebruik maken of komen voor een vergadering of evenement.

"Op deze manier is er altijd vers bloed. Er is altijd een deel van de flexplekken beschikbaar in ruil voor sociaal kapitaal. Je betaalt dus niet met euro's, zelfs niet voor de koffie. Je betaalt door je kennis en netwerk met de andere coworkers en met ons te delen. Zodoende willen we meerwaarde creëren", aldus Huijsmans. Wie hem hoort praten, bespeurt het enthousiasme en het belang van spontane ontmoetingen tussen de professionals.

authentieke gang beurs van berlage bankjesEen klassieke gang binnen Meet Berlage.

Door de historische objecten ademt Meet Berlage de allure van weleer

En dit alles in een fantastische sfeer, vooral geïllustreerd door de karaktervolle foyer. Een bijzondere plek om te werken. "Je werkt hier niet in een kantoor, maar in een monumentale beurs", geeft Huijsmans de atmosfeer nogmaals weer. De plek waar 100 jaar geleden de beurshandelaren werkten, is tegenwoordig de plek waar zzp'ers en (kleine) ondernemingen kennis uitwisselen en aan de weg timmeren.

Bezoek een van de 3 verdiepingen van Meet Berlage en je waant je in de tijd van de beurshandelaren. Neem bijvoorbeeld de Raadzaal, vroeger de directiekamer van de vereniging voor de effectenhandel, daarna decennialang de vergaderzaal voor de Raad van de Scheepvaart. Een iconische ruimte met een in het oog springend origineel Berlagetapijt, die vandaag de dag gewoon te huur is voor een vergadering of een evenement.

En verder? Authentieke motieven en schilderingen op de muren, een marmeren schouw met daarin figuren van de handel en rijkdom en bijvoorbeeld de kroonluchter in de Raadzaal. Ook typerend zijn de glas-in-loodramen en de robuuste houten kasten in meerdere ruimten. "Super origineel en monumentaal", zegt Huijsmans.

meet berlage raadzaal vergaderingen vroegerDe Raadzaal: tegenwoordig een plek voor onder andere presentaties.

De beursbankjes: typerend voor de sfeer, maar ook functioneel

Hout, dat is er in overvloed bij Meet Berlage. Wie een rondleiding volgt door de verdiepingen, zal ongetwijfeld vragen naar de houten bankjes die verspreid over het pand telkens terug komen. "Het zijn de beursbankjes, door Berlage ontworpen." Ze doen denken aan banken zoals die in kerken te zien zijn. Naast dat het de authentieke sfeer uitermate goed typeert, is het ook functioneel. Nog dagelijks nemen mensen plaats op de banken.

Hoe mooi kan het zijn, een combinatie tussen enerzijds de historische sfeer bewaken en anderzijds de functionaliteit van objecten waarborgen? Mede door deze prachtige authentieke bankjes ademt dit kantoor de allure van de tijd van de tijd dat de beurshandelaren de dienst uitmaakten in het gebouw aan de Oudebrugsteeg in Amsterdam Centrum.

beursbankjes meet berlage persoonRechts in beeld de beursbankjes, een ontwerp van Berlage.

In de buurt? Loop Meet Berlage binnen en raak onder de indruk

Hecht je veel waarde aan historische elementen, een karaktervolle sfeer en een toplocatie als hartje Amsterdam? Dan is het geen gek idee om Meet Berlage eens te bezoeken, even lekker te flexwerken en/of je even in de tijd van de beurshandelaren te wanen. Bezoek de indrukwekkende foyer, de sfeervolle Raadzaal en vergeet niet om plaats te nemen op een van de beursbankjes.

07 zoek kantoormeubilair profiteer officeplanner

Lees ook de vorige SKEPP design | Trampoline de hotspot bij het creatieve concept BounceSpace in Eindhoven

Download hier ons magazine: Offline

In ons magazine 'Offline' vind je de beste kantoortips, meest toffe kantoorpanden, laatste trends voor je kantoorinrichting en meest unieke bedrijven uit Nederland. Win informatie in, profiteer van de tips en doe inspiratie op!