Kroonluchter Offices For You Breda overblijfsel van vroegere bierbrouwerij

  • Door Jari Wesselink
  • maandag 14 november 2016

De Drie Hoefijzers: ooit de plek van herkomst van bier, momenteel een prachtig kantoorgebouw

Een alom bekend gebouw in Breda en omstreken, gelegen aan de Ceresstraat en met als kantoornaam De Drie Hoefijzers. Flesjes en fusten bier worden hier tot begin deze eeuw gebrouwen. En nu? Tegenwoordig is mede door de kantoorinrichting een levendig kantoorpand waar kantoorconcept Offices For You zich huisvest.


Voor de eerste editie van de nieuwe rubriek 'SKEPP design' duiken we in de geschiedenis van De Drie Hoefijzers, spreken we met Lonneke Geerards (Office Manager van Offices For You Breda) en zoomen we in op 1 object: een prachtige authentieke kroonluchter.

09 urban scandinavian of industrial kies

authentiek kantoorpand breda ceresstraat buitenzijde monumentDe buitenzijde van het monumentale kantoorpand aan de Ceresstraat in Breda.

Hét biertje van Breda brouwt De Drie Hoefijzers op deze locatie

De familie Smits besluit om het brouwerijbedrijf van de binnenstad te verhuizen naar deze ruime locatie in Breda. In 1887 opent de nieuwe brouwerij, genaamd De Drie Hoefijzers. Het groeit uit tot één van de grootste brouwerijen van ons land en De Drie Hoefijzers is hét biertje van Breda. In 1968 gaat de brouwerij op in een Brits concern dat ook eigenaar is van de Oranjeboom brouwerij. Tot 2004 is de brouwerij omgedoopt tot de Oranjeboom brouwerij. Vanwege een nieuwe overname sluit de brouwerij in 2004.

authentieke ruimte kantoorgebouw breda ceresstraat bierbrouwerij
Een authentieke ruimte in De Drie Hoefijzers, met op de planken nog bierflesjes uit het verleden.

Weg brouwerij, weg historie? Nee, absoluut niet!

De inrichting verandert her en der, maar de uitstraling en het karakter blijft bijna volledig intact. Glas-in-loodramen met het logo van de Oranjeboom brouwerij, koperen lampen, authentieke vloeren en al het marmer. Alles stamt uit de tijd dat hop en gist de klok slaan in De Drie Hoefijzers. "Ook zijn de directiekamers behouden en zijn er schilderijen en standbeelden van de familie Smits", zegt Geerards. Alle overblijfselen ten spijt, 1 object valt gelijk op: de indrukwekkende kroonluchter in de centrale hal.

bierbrouwerij breda tegenwoordig kantoorpand elementen ceresstraatImpressies van historische elementen in het kantoorgebouw.

Wie wil dit indrukwekkende design item nu niet op kantoor?

Bij het vijftigjarige jubileum van de brouwerij schenkt het personeel deze kroonluchter. Op de bovenste bol is dan ook te lezen: 'Geschenk van het personeel - 1887 - 1937'. De armatuur van deze authentieke kroonluchter bestaat uit 2 gesmede ringen. Op beide ringen zijn 12 kaarslampen bevestigd, bovendien is er een kleine ring met 6 kaarslampen.

Het object hangt aan een meertraps-staaf van brons. Het hangt door de open ruimte van de 1e verdieping, waardoor dit historische item zowel op de 1e als op de begane grond goed te zien is. De volledige historie is terug te zien in deze kroonluchter, een design item dat waarschijnlijk op ieder kantoor zal schitteren.

kroonluchter kantoor breda de drie hoefijzers eerste verdieping
De kroonluchter met historische elementen bekeken vanaf de 1e verdieping.

"Zo dankbaar was het personeel eigenlijk niet"

Onderaan de kroonluchter prijkt het wapenschild van de stad Breda, net als die van de brouwerij en de familie Smits. Onder de luchter bungelen 3 originele hoefijzers, verwijzend naar de naam van de brouwerij en de naam die het pand nog steeds draagt.

"Met bezichtigingen van huurkandidaten halen we deze kroonluchter altijd aan", vertelt Geerards. "Dan vertellen we dat in de kroonluchter gegrafeerd staat dat het een dankbaar geschenk is van het personeel, maar zo dankbaar was het personeel eigenlijk niet. Het is namelijk betaald van de 10 cent die iedere maand werd ingehouden op het loon van de medewerkers."

kroonluchter de drie hoefijzers breda ceresstraatDe kroonluchter met aan de onderzijde de wapenschilden en de 3 hoefijzers.
01 persoonlijke kantoorinrichting binnen week locatie

Lees ook: Community | Quiver: "Over 5 jaar zijn wij de standaard in het uitwisselen van bestanden"

Lees ook: Zo bepaal je welk type kantoor je nodig hebt

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure