SKEPP design | Guldenbiljetten verwijzen naar rijke historie bij Frame Offices Rotterdam

  • Door Jari Wesselink
  • dinsdag 10 januari 2017

Het kantoorpand van Frame Offices in Rotterdam: van Hollandsche Bank-Unie tot een bruisende kantooromgeving

Eén van de weinige gebouwen aan de Coolsingel die het bombardement in 1940 heeft overleefd. Een pand met een rijke geschiedenis als kantoor van de Hollandsche Bank-Unie. Tegenwoordig een bruisende plek voor (kleine) ondernemers. We hebben het over het kantoorpand van Frame Offices in de tweede stad van ons land: Rotterdam.


06 activity based werken volg vele bedrijven

Voor de derde editie van de rubriek 'SKEPP design' zoomen we in op de historie van het Rijksmonument, belichten we overblijfselen uit de tijd van de bank op deze locatie en komt Sandra van der Knaap van Frame Offices aan het woord. De begane grond met marmer en messing, originele bankkluizen en guldenbiljetten als behang; er is nog veel te zien van vroeger in de kantoorinrichting van het prachtige kantoor in hartje Rotterdam.

begane grond kantoorpand rotterdam coolsingel monumentDe begane grond van het kantoorpand aan de Coolsingel in Rotterdam.

Een ontwerp van één van Nederlands bekendste architecten: Willem Dudok

In de jaren 1939 en 1940 is het kantoorgebouw, dat de naam Erasmushuis draagt, gebouwd. Het ontwerp komt op naam van Willem Dudok, een bekende Nederlandse architect die in 1974 overlijdt. De Hollandsche Bank-Unie vestigt zich hier na de bouw, om in 2013 de locatie te verlaten.

Frame Offices treedt toe. Het maakt een moderne, functionele en bruisende kantooromgeving voor bedrijven. Toch is er nog steeds veel aandacht voor de tijd van de Hollandsche Bank-Unie. "Het hele gebouw ademt het bankgevoel en de luxe sfeer van vroeger", zegt Van der Knaap.

logo hollandsche bank unie kantoorgebouw rotterdam coolsingelDit logo van de Hollandsche Bank-Unie prijkt nog in het kantoor van Frame Offices in Rotterdam.

Wat is een oude bank zonder originele bankkluizen?

Wanneer je binnenstapt in het bijzondere kantoor, valt gelijk de klassieke begane grond op. "Het marmer en messing op de begane grond zorgt onder meer voor de luxe sfeer uit het verleden", zegt Van der Knaap. Bij een bancaire omgeving mogen bankkluizen natuurlijk niet ontbreken. Ook anno 2017 vervullen de kluizen een functie. Een huurder van Frame Offices exploiteert de bankkluizen, die onder de Coolsingel doorlopen. "Hier kun je net als vroeger een kluisje huren om waardevolle spullen te bewaren."

Een bijzondere kantooromgeving, met de uitstraling van een vijfsterrenhotel. Dit is ook RTV Rijnmond niet ontgaan. De regionale omroep brengt in 2015 een bezoek aan het kantoorpand van Frame Offices. Laurens Vrind, eigenaar van Frame Offices, geeft een rondleiding aan de cameraploeg van RTV Rijnmond. Het item is hieronder te bekijken.

Combinatie van details van vroeger en luxe van nu: guldenbiljetten als behang in prachtige vergaderzalen

Hoe kun je beter een connectie maken naar het bancaire verleden, dan door te prijken met geldbiljetten. En niet de eurobiljetten van tegenwoordig, maar natuurlijk de guldenbiljetten uit de vorige eeuw. De eeuw van de Hollandsche Bank-Unie in het Rotterdamse monument aan de Coolsingel. "We hebben 5 vergaderzalen en in elke vergaderzaal hangt behang met daarop guldenbiljetten. Het zijn biljetten van 10, 25, 100, 250 en 1000 gulden", zegt Van der Knaap.

Voor je vergadering start, waan je je eerst in het 'guldentijdperk'. Niet alleen de verwijzingen naar de historie, maar juist de combinatie met het heden: dat is de formule van Frame Offices Rotterdam. "We hebben een receptie, Grand Café La Buvette, flexplekken en vergaderzalen op de begane grond. Binnen ons gebouw vind je een gemêleerd bestand van huurders. We houden de standaard van een hotellobby aan, dat maakt het leuk."

guldenbiljetten vergaderruimte kantoorgebouw rotterdam SKEPP communityEen biljet van 1000 gulden in één van de vergaderruimten van het gebouw.

Pronken met de geschiedenis van het kantoorpand: "We laten details zien"

Vrind praat met veel passie over het concept voor de camera's van RTV Rijnmond. Van der Knaap is net zo enthousiast over het kantoorgebouw. "We halen de geschiedenis van het pand altijd aan, bij rondleidingen bijvoorbeeld. Het is natuurlijk leuk om te vertellen dat dit één van de weinige panden is die het bombardement heeft overleefd. Daarnaast beginnen we altijd over de Hollandsche Bank-Unie, we laten daarbij ook de details zien."

03 vraag gratis vrijblijvend gepersonaliseerde inrichting aan

Lees ook: SKEPP design | Levensechte paardlampen dé blikvangers van Regus Vinoly

Lees ook: SKEPP design | Kroonluchter Offices For You Breda overblijfsel van vroegere bierbrouwerij

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure