SKEPP design | Gevlochten objecten als link naar de Secoya-stam bij Tribes Utrecht Papendorp

  • Door Jari Wesselink
  • dinsdag 21 februari 2017
  • 10

Secoya-stam toont zich ware 'eregast' door zelf gevlochten objecten te maken

Een van de 12 vestigingen van kantoorconcept Tribes in Nederland en een van de 2 in Utrecht: Tribes Utrecht Papendorp aan de Papendorpseweg. Ooit een ontwerp van een Noorse architect, tegenwoordig een inspirerende plek voor bedrijven om zich te vestigen. We spreken met Marc Oosterkamp, de Area Manager van Tribes Utrecht Papendorp.


Voor de vierde editie van de rubriek 'SKEPP design' belichten we kort de achtergrond van Tribes, hoe dit verweven zit in de stijl van het kantoorpand en de typerende objecten die prijken in het moderne kantoorgebouw. Gemaakt door de Secoya-stam, de stam die dient als 'eregast' voor Tribes Utrecht Papendorp. De stam komt uit de Zuid-Amerikaanse landen Colombia, Ecuador en Peru. Dit is terug te zien in de kantoorinrichting.

08 kantoorinrichting uitbesteden

binnenkomst kantoorpand utrecht papendorp afrikaanse sfeerBij binnenkomst proef je meteen de sfeer van het kantoor in Utrecht Papendorp.

Niet alleen kantoorruimte verhuren, maar ook een verhaal vertellen

Tribes is natuurlijk de Engelse vertaling voor het Nederlandse woord 'stammen'. Zo is de basis van het kantoorconcept ook tot stand gekomen. Iedere locatie van Tribes heeft een andere stam als 'eregast'. In Den Haag is dat bijvoorbeeld de Maori-stam, in Eindhoven de Massai-stam en in de andere Utrechtse vestiging de Hamar-stam. In deze vestiging in Papendorp gaat het om de Secoya-stam.

Maar waarom die stammen als inspiratie voor het kantoorconcept? "Bij ons hechten we veel waarde aan storytelling, het van generatie op generatie doorgeven van een verhaal. We willen een verhaal vertellen en niet alleen kantoorruimte verhuren", zegt Oosterkamp enthousiast.

lunchruimte algemene ruimte kantoorgebouw utrecht papendorpEen gemeenschappelijke ruimte op de begane grond, waar jij je tussen de Zuid-Amerikaanse objecten waant.

Oprichter Eduard Schaepman spreekt grote ambities uit

De oprichter van Tribes is Eduard Schaepman. In 2015 is hij te gast in het programma Geldzaken van 7 Ditches TV. Hij legt het concept uit, behandelt de locaties van het concept in Nederland, maar blikt ook vooruit op de toekomst. Zijn ambitie steekt hij dan ook niet onder stoelen of banken tijdens het interview: "Over 10 jaar hebben we 2000 locaties in 100 landen." Bekijk hieronder de video met het interview.

De stam maakt zelf voorwerpen voor Tribes Utrecht Papendorp

Loop Tribes Utrecht Papendorp binnen en het valt je gelijk op: kleurrijke objecten, de typisch Zuid-Amerikaanse sfeer en de vele toffe zitjes. Vergaderen doe je tussen materialen, die veelal gebaseerd zijn op de Secoya-stam. Planten, bloemen en het vele houtwerk maar ook twee kano's net boven de ingang: alles is gericht op het creëren van een bewuste uitstraling.

"Er staan handgemaakte voorwerpen, gemaakt door de stam zelf. Dit heb ik geregeld via een Colombiaanse dame, via haar oma zijn deze objecten opgestuurd naar Nederland", vertelt Oosterkamp hoe hij onder meer aan een deel van de voorwerpen is gekomen voor deze vestiging.

vergaderen in utrecht kantoorgebouw papendorpsewegOoit in zo'n toffe vergaderzaal als in dit Utrechtse kantoor vergadert?

Secoya-stam: geen gewone onderzetters, maar echte kunstvoorwerpen

Tussen de manden, schalen en vazen vind je ook op het oog simpele onderzetters. Niets is minder waar. "Die gevlochten onderzetters zien wij gewoon als onderzetter", zegt Oosterkamp. "Maar dit is voor de stam echt een kunstvoorwerp, die ter plekke door stamleden is gemaakt."

Je ziet de onderzetters in de meest bizarre kleurcombinaties en juist dat maakt het weer origineel. Paars-roze, geel-groen-paars maar ook geel-blauw-rood. Niet alleen objecten die passen bij de 'eregast', maar het is bovendien gemaakt door de mensen van de stam zelf. Dat maakt het erg bijzonder maar bovenal typerend. Typisch Tribes, typisch Tribes Utrecht Papendorp. De Secoya-stam is een ware 'eregast' van het kantoorconcept en van het kantoor.

kantoorruimte utrecht bijzondere objecten design itemsVoorbeelden van objecten die gemaakt zijn door de stam, met helemaal rechts bijvoorbeeld een kleurrijke onderzetter.

Huren bij Tribes Utrecht Papendorp: een plek voor een 'bepaald type mens'

Ben je geïnteresseerd in het huren binnen dit originele sfeervolle kantoorpand? Dan krijg je een origineel kijkje in de keuken. "Mijn rondleiding gaat niet over kantoren of werkplekken. Ik praat over inspirerende ontmoetingsplekken, waar je deelt en samen dingen oppakt. Als ik een uur praat over bureaus en stoelen, dan gaan de mensen huren om de bureaus en stoelen. Dat willen we niet."

Tijdens bezichtigingen benadrukt Oosterkamp ook het belang van het verhaal van het concept, van Tribes Utrecht Papendorp en van de stam. "Mijn verhaal tijdens de rondleiding gaat over stammen, het samen dingen doen. Onze omgeving vraagt om een bepaald type mensen", besluit hij.

01 persoonlijke kantoorinrichting binnen week locatie

Lees ook: SKEPP design #3 | Guldenbiljetten verwijzen naar rijke historie bij Frame Offices Rotterdam

Lees ook: SKEPP design #2 | Levensechte paardlampen dé trekpleisters van Regus Vinoly

Lees ook: SKEPP design #1 | Kroonluchter Offices For You Breda overblijfsel van vroegere bierbrouwerij

Download hier ons magazine: Offline

In ons magazine 'Offline' vind je de beste kantoortips, meest toffe kantoorpanden, laatste trends voor je kantoorinrichting en meest unieke bedrijven uit Nederland. Win informatie in, profiteer van de tips en doe inspiratie op!