Overgaan op een flexibele kantoorinrichting: hier had je vast nog niet aan gedacht

  • Door Femke Sand
  • dinsdag 13 november 2018
  • 10

Je hebt al verschillende blogs en flyers gelezen over flexwerken, Activity Based werken en een flexibele kantoorinrichting. Je bent enthousiast, want blijkbaar zorgt een kantoorinrichting aangepast aan de werkactiviteiten direct voor meer productiviteit, creativiteit en samenwerking, what’s not to like? Dit enthousiasme is zeker op de juiste plaats, maar houdt voor je daadwerkelijk overgaat op Activity Based en flexibel werken ook rekening met de volgende zaken.


11 officeplanner meest flexibele kantoorinrichting

De behoeften van je werknemers

Lijkt simpel toch? Een hippe kantoorinrichting, compleet met stilteruimtes en vergaderruimtes met zit-stabureaus en de werknemers hebben het helemaal naar hun zin. Maar dit blijkt lang niet altijd zo te zijn. Inventariseer van te voren waar de werknemers behoefte aan hebben. Wat bevalt ze wel en niet aan de huidige situatie en wat zouden ze graag anders zien? Als je de antwoorden op deze vragen meeneemt in het ontwerp van je nieuwe kantoorinrichting zullen de werknemers zich meer op hun plek voelen met de nieuwe manier van werken.

Er is geluisterd naar wat zij nodig hebben en daar is de kantoorinrichting op aangepast. Dit is een essentieel onderdeel van de overgang naar Activity Based werken, omdat de medewerkers uiteindelijk degenen zijn die het concept waarheid moeten gaan maken. Wanneer zij erachter staan, zal het een veel groter succes worden.

Werknemers die blij zijn met de flexibele kantoorinrichting.Door de kantoorruimte flexibel in te richten naar de wensen en behoeften van de werknemers zal de productiviteit toenemen.

De behoeften van het bedrijf

Naast wat de werknemers vinden, is het natuurlijk ook van belang wat het bedrijf nodig heeft. Wat zijn de taken die verricht worden binnen het bedrijf en welke ruimtes passen hierbij? Hoeveel mensen zullen gebruik gaan maken van de verschillende zones in de kantoorinrichting en op wat voor momenten gaan ze dat doen? Door hier rekening mee te houden pas je de kantoorinrichting ook daadwerkelijk aan bij wat het bedrijf nodig heeft en volg je niet alleen maar een trend.

Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat Activity Based werken geen kant-en-klare oplossing is die je snel kunt toepassen en direct geweldige resultaten oplevert. Wanneer je goed onderzoekt hoe Activity Based werken het best uitgevoerd kan worden binnen jouw bedrijf en kantoorinrichting, kan het echter meer dan geweldige resultaten opleveren.

Kantoorruimte in Rotterdam huren met flexibele kantoorinrichting.In deze kantoorruimte in Rotterdam kun je genieten van een stijlvolle en flexibele kantoorinrichting.

Goede technologische voorzieningen

Niet alleen de kantoorinrichting is belangrijk bij Activity Based werken, maar ook de technologische voorzieningen van het bedrijf. Wanneer je als werknemer een paar keer per dag van plek wilt wisselen, wil je natuurlijk niet de hele tijd hele boekwerken aan papier moeten meeverhuizen.

Er moet dus voornamelijk online gewerkt kunnen worden en mensen moeten werken op makkelijk te verplaatsen laptops. Of ze moeten op de vaste computer een eigen omgeving hebben waar ze makkelijk hun bestanden op kunnen slaan en terug kunnen vinden, aangezien er geen fysieke ruimte is om dingen op te bergen. Activity Based werken gaat dus verder dan een geschikte kantoorinrichting.

Mathenesserdijk 418E 4069 1Een flexibele kantoorinrichting kan niet zonder goede technische voorzieningen.

Zorg voor een goede integratie van de nieuwe kantoorinrichting

Zorg dat de werknemers goed ingewerkt worden in hun nieuwe omgeving nadat de kantoorinrichting daadwerkelijk is aangepast. Hoewel de taken die ze moeten volbrengen niet veel veranderd zullen zijn, is de kantoorinrichting waarin ze dat moeten doen dat wel. Zonder een goede integratie van de nieuwe werkomgeving, zullen veel werknemers gewoon in hun oude patroon vallen en één ruimte uitkiezen van waaruit ze de hele dag kunnen werken. Het is van belang dat ze begrijpen waar de verschillende ruimtes voor bedoeld zijn en dat ook duidelijk is wat zij zelf uit deze nieuwe kantoorinrichting kunnen halen. Zo zullen ze sneller integreren in het nieuwe concept, in plaats van in hun oude ritme te vervallen.

Papendorpseweg 75 6187 1Een kantoorinrichting die Activity Based is zorgt ervoor dat jij je in bijvoorbeeld deze 'booth' kunt focussen op een bepaalde taak, rustig een telefoontje kunt plegen of even op een bank zit in plaatst van de bureaustoel.

Integreren kun je leren

Zoals duidelijk wordt uit bovenstaande is Activity Based werken geen kant-en-klaar stappenplan naar een betere werkomgeving met meer creativiteit en productiviteit. Maar wanneer je rekening houdt met de behoeften van zowel het bedrijf als de werknemers van het bedrijf, de technologische mogelijkheden en een goede integratie van de nieuwe kantoorinrichting kan een overgang naar Activity Based werken zeker een positieve stimulans geven aan het bedrijf. Net zoals deze blog hopelijk een stimulans geeft aan je enthousiasme over Activity Based werken en een flexibele kantoorinrichting.

04 zoek flexibel kantoormeubilair voor jouw kantoor

Kan ik je ergens mee helpen?

Anouk
Vastgoedconsultant


Waarom SKEPP?

  • Geen verplichtingen
  • Binnen 1 uur antwoord
  • Klantenbeoordeling 9.2/10

Download hier ons magazine: Offline

In ons magazine 'Offline' vind je de beste kantoortips, meest toffe kantoorpanden, laatste trends voor je kantoorinrichting en meest unieke bedrijven uit Nederland. Win informatie in, profiteer van de tips en doe inspiratie op!