Hoe richt je een klein kantoor in?

  • Door Yentl Duchatteau
  • maandag 26 juli 2021

Een klein kantoor; klein maar fijn, toch? Wel als je het op de juiste manier inricht. Maar welke kantoormeubelen passen er bij een klein kantoor? En hoe kun je de muren van een klein kantoor goed benutten? Deze blog geeft jou tips & tricks om optimaal gebruik te maken van de oppervlakte in jouw kleine kantoor. Benieuwd? Lees dan snel verder. 


Tips: zo richt je een klein kantoor in  

Een klein kantoor zien we ondanks het coronavirus toch nog steeds. ZZP’ers kiezen ervoor om een klein kantoor te huren en werknemers van grotere bedrijven werken een gedeelte van de werkweek thuis, waarbij de logeerkamer vaak omgetoverd wordt tot een thuiswerkplek. Maar hoe richt je een klein kantoor in? Wij geven je 6 handige tips. 

IMG 7759Hoe richt jij een klein kantoor in?

1. Bekijk het kantoor van top tot teen 

Het liefst ga je gelijk met kantoormeubilair slepen. We snappen dat dit erg verleidelijk is, maar begin bij de basis. Bekijk alle elementen van de kantoorruimte. Hoe zit het met de hoeveelheid licht? Welke kleuren zijn op de wanden gebruikt? Allemaal factoren die ervoor kunnen zorgen dat de kantoorruimte kleiner oogt, dan deze daadwerkelijk is. Dat is toch zonde?

2. Gebruik de muren en hoogte van de ruimte

Bij een kantoorruimte kijk je snel naar de vierkante meters, logisch. Maar wat dacht je van de muren? Daar zit nog genoeg ruimte die je optimaal kunt benutten. Planken voor boeken en kantooraccessoires, een hangkast, een inspiratiemuur; genoeg mogelijkheden om gebruik te maken van de wanden van jouw kleine kantoor. 

Een klein kantoor vraagt om creativiteit. Met slimme trucjes creëer je optisch extra ruimte in je kleine kantoor.  

3. Kies de juiste kleuren

Kleuren kunnen de ruimte optisch groter of juist kleiner laten lijken. Bij een kleine kantoorruimte wil je natuurlijk niet dat deze nog kleiner oogt. Donkere kleuren absorberen het licht, waardoor de ruimte kleiner lijkt. Ga daarom voor lichte kleuren, zoals wit, lichtgrijs of lichtblauw. Wist je dat blauw ook de productiviteit stimuleert? Win-win, dus. Ook kun je verschillende trucjes toepassen. Verf de muur bijvoorbeeld 10 centimeter vanaf het plafond, zo lijkt het plafond hoger en je kleine kantoor ruimtelijker. Wil je de kantoorruimte opleuken met een behangetje? Kies dan voor horizontale patronen. Zo lijkt de ruimte breder. 

Hoofdstraat 25 Driebergen Rijsenburg 24Welke kleur heb jij op de muur van jouw kleine kantoor?

4. Vergeet de vloer niet

Kijk niet alleen omhoog en voor je, maar ook naar beneden. De vloer is, net als de muren, bepalend voor de ruimtelijkheid. Een drukke patroon op de vloer of donkere vloerbedekking laat de ruimte bijvoorbeeld kleiner lijken. Door een kleur te kiezen die aansluit bij de lichte kleuren op de wand, wordt de ruimte één geheel en lijkt de kantoorruimte groter. Een mooie vloer vervangen lijkt misschien zonde, maar levert je uiteindelijk veel op.

5. Voldoende daglicht 

Daglicht heeft niet alleen invloed op je productiviteit, ook op het ruimtelijke gevoel van je kantoor. Lichte ruimtes zorgen voor ruimtelijkheid. Dit betekent niet alleen dat de muren licht moeten zijn, maar ook dat er voldoende daglicht moet binnenkomen. De lichte muren weerkaatsen het daglicht, wat voor een ruimtelijk gevoel zorgt. Lange donkere gordijnen zijn dus echt een no-go.

Heeft je kantoor kleine ramen? Raamdecoratie blokkeert dan de lichtinval. Laat de raamdecoratie achterwege of kies voor een transparant plissé gordijn, zodat er nog genoeg daglicht binnenkomt. Een glazen deur of wand is ook een slimme manier om extra licht in je kantoorruimte te creëren. Extra tip: in de wintermaanden komt er natuurlijk minder daglicht binnen, een plafondlamp met witlicht zorgt voor kunstmatig daglicht. 

Demmersweg 3 Hengelo 28Heb je een klein kantoor? Kies dan het juiste kantoormeubilair.

6. Kantoormeubilair: kies verstandig en niet te veel

Een bureau, bureaustoel, kast, krukje, planten; je kleine kantoor staat al snel vol met spullen. We begrijpen allemaal wel dat een vol kantoor niet ruimtelijk voelt. Je wilt dus niet te veel kantoormeubelen, maar tegelijkertijd wel alles wat je nodig hebt om goed te kunnen werken. Door sommige meubelen op te hangen, zoals een hangkast, win je al wat vierkante meters. Pas daar wel mee op, want als je de hele muur volhangt met kastjes, gaat dit ruimtelijke effect natuurlijk niet op. Een goede balans is dus erg belangrijk. Wil je graag een plant in je kantoor? Kies dan niet voor een grote kamerplant, maar een hangplant aan het plafond. 

Overdrijf niet in een klein kantoor, maar durf ook keuzes te maken. Kies een paar subtiele planten, ga voor een hangkast en ga voor passend kantoormeubilair.

Welke kantoormeubilair heb je nou echt nodig? En hoe kies je de juiste kantoormeubelen? De basis van een kantoor is een bureau, bureaustoel en een (archief)kast. Een bureau is verkrijgbaar in alle soorten en maten. Bij een klein kantoor adviseren wij een licht bureau, zonder te veel poespas. Een wit bureau of een bureau in een lichte houtkleur straalt rust uit zorgt voor een ruimtelijk effect. Bijvoorbeeld bureau Harstad of bureau Oslo. Dit zijn zit-sta bureaus, zo kun je ook staand werken, wat verschillende voordelen met zich meebrengt.

Kies daarnaast voor een ergonomische bureaustoel, zoals bureaustoel Soller. Naast dat je de kleine kantoorruimte optimaal benut, is het natuurlijk belangrijk dat je comfortabel zit tijdens het werken. Benieuwd hoe je de bureaustoel optimaal insteld? Of wil je meer weten over onze bureaustoelen? Dat lees je hier.

IMG 2225 3Zorg voor een comfortabele en ergonomische werkplek!

Aan de slag met inrichten!

Met de bovenstaande tips kun je zelf aan de slag met het inrichten van een klein kantoor. Wist je dat je met Officeplanner je kantoor eenvoudig virtueel kan inrichten? Je ziet gelijk of het kantoormeubilair in jouw kleine kantoor tot zijn recht komt. Zo voorkom je dat je het verkeerde bureau koopt en je zelf met kantoormeubilair blijft slepen. Ideaal toch? 

Hulp nodig bij het inrichten van een klein kantoor? 

We begrijpen dat je het inrichten van een klein kantoor liever uitbesteed, zodat jij je kunt richten op andere zaken. Aan de hand van jouw wensen en eisen gaan onze experts aan de slag. Zij weten namelijk als geen ander hoe je je ruimte optimaal benut en helpen je graag bij het inrichten van jouw kleine kantoor.


Neem contact op!

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure