Hoe maak je een creatief en inspirerend kantoor?

  • Door Jeanine Trum
  • vrijdag 22 april 2022

Een inspirerend en creatief kantoor waar je je helemaal thuis voelt, dat wil toch iedereen? Als werknemer breng je hier een flink aantal uren door. Hoe het kantoor eruit ziet, is dan wel degelijk van belang. Inspiratie nodig voor het laten stromen van ideeën? Dan is een creatieve werkplek onmisbaar! Kun je zelf wel wat inspiratie gebruiken om je kantoor een upgrade te geven? Lees dan snel verder!


6 tips voor het maken van een creatief en inspirerend kantoor

1. Style het kantoor creatief

Het leukste om je kantoor creatief en inspirerend te maken: de styling! Van kantoormeubels en verf tot accessoires: kleed je kantoor tot in de puntjes aan. Denk bijvoorbeeld aan een schilderij aan de muur, een lichtroze bank, een mooi tapijt of een marmeren salontafel in de lounge. Je hoeft niet direct helemaal los te gaan en nieuw kantoormeubilair hoeft ook echt niet veel geld te kosten. De gouden regel: less is more. Prop het kantoor dus niet vol met allerlei accessoires, want daardoor wordt het juist rommelig en druk.

Plant op kantoorFleur het kantoor op met planten.

2. Planten fleuren alles op

Een kantoorruimte wordt een stuk minder kaal wanneer er een paar planten in staan. Ze fleuren de boel op én ze produceren zuurstof. Vooral dat laatste is van belang. Een goed zuurstofgehalte kan namelijk stressverlagend werken. Ze verbeteren dus niet alleen de sfeer, maar zijn ook goed voor je gezondheid. Sommige planten zuiveren zelfs de lucht en nemen vervelende geurtjes of gassen op, zoals de lepelplant of vrouwentongen. Deze groene vrienden zijn een must voor een creatief en inspirerend kantoor.

Kies een paar mooie planten uit die binnen kunnen overleven. Vul een kale hoek op met een grote plant of fleur de kantoorruimte op met een hangplant. Ga bij voorkeur voor een paar (middel)grote planten. Je zult zien dat het kantoor er direct een stuk aangenamer uitziet.

3. Relaxen op kantoor

Een plek waar je helemaal kunt relaxen is heel belangrijk, ook tijdens werktijd. Even je hoofd legen en een stap terug doen, zodat je met frisse energie aan het werk kunt. Zowel je hersenen als je lichaam worden er niet blij van als je de hele dag op dezelfde plek zit. Neem wat vaker pauzes. Leg tijdens je pauzes even alles aan de kant. Even socializen of ontspannen? Maak een loungeplek op kantoor!

Geef je hersenen nieuwe inspiratie voor een productievere werkdag. De beste ideeën komen immers als je je op je gemak en comfortabel voelt. Loop je tijdens het werk vast en zit je in een sleur? Kom tot nieuwe inzichten in de lounge. Wat dacht je van een fijne bank, een knalgele fauteuil en een paar loungestoelen? Een paar eyecatchers mogen niet ontbreken in een creatieve en inspirerende kantoorinrichting. Kleed de kantoorruimte aan met wat accessoires en voila. Zo makkelijk kan het zijn en je krijgt er zoveel voor terug!

Loungeplek op kantoorRelaxen op kantoor? Maak een loungehoek!

4. Kies voor kleur

Wist je dat kleuren veel invloed hebben op hoe je je voelt en hoe je werkt? Kleuren zijn dus essentieel om een kantoor creatief en inspirerend aan te kleden. Bruin wordt bijvoorbeeld geassocieerd met warmte, speelsheid en energie. Paars en blauw zijn kalmerende kleuren die rust uitstralen, maar blauw wordt ook gelinkt aan formaliteit en zakelijkheid. Voor een lounge kun je het beste een groene tint gebruiken. Dit zorgt namelijk juist voor creativiteit én rust. De perfecte combinatie voor een kantoor of lounge, als je het ons vraagt. 

Wil je mensen juist aan het werk zetten? Verwerk dan oranje en geel in kantoormeubels of accessoires. Dit zijn stimulerende en inspirerende kleuren die gelinkt worden aan energie. Kortom: de kleur die je gebruikt, heeft meer impact op de productiviteit en het humeur van werknemers dan je misschien denkt. Goed kleurgebruikt zorgt uiteindelijk voor een fijne werksfeer, en een goede werksfeer leidt tot meer productiviteit. Een win-win situatie dus!

Zorg voor een inspirerende werkomgeving met het juiste kleurgebruik, een toffe loungeplek en persoonlijke accessoires!

5. Creëer een fijne sfeer

Een inspirerend en creatief kantoor draait voornamelijk om één ding: dat werknemers er prettig kunnen werken. Zoals we net al zeiden, is een goede sfeer dan ook key. Kantoormeubels en accessoires spelen hier een grote rol in, maar vergeet vooral de verlichting niet.

Fel en hard licht, zoals TL-buizen, zijn niet erg bevorderend voor de sfeer en aankleding. Uit onderzoek blijkt dat je creatiever werkt met gedimd licht. Ga voor een paar warmkleurige lampen, zodat je nog goed kunt zien. Buig je je over cijfers en onderzoeken? Dan wordt fel licht juist wél aangeraden. Dit stimuleert namelijk het analytische vermogen en helpt om je goed te concentreren. Dat is precies wat je wilt als je bezig bent met belangrijke zaken.

KantoorstylingStyle het kantoor met toffe accessoires voor een persoonlijke touch!

6. Zorg voor orde, maar laat ruimte over voor creativiteit

Werken in chaos is voor de meeste mensen geen pretje. Veel dingen hebben geen eigen opbergplek en je bent het overzicht kwijt. Dit leidt erg af en dat weerhoudt je vervolgens van productief werken. Herkenbaar? Schep orde in de chaos! Een opgeruimd kantoor zorgt voor een opgeruimd hoofd. En zeg nou zelf; het ziet er ook een stuk mooier uit zo, toch? 

Zorg voor voldoende opbergplekken voor meer overzicht. Een strakke aankleding kan, maar je wilt niet dat het klinisch oogt. Het hoeft niet helemaal leeg te zijn met enkel een paar bureaus, computers en kasten. Een strakke uitstraling staat mooi en zakelijk, maar een beetje aankleding kan geen kwaad. Het kantoor is de plek voor focus én inspiratie.

Fauteuils en gekleurde bank op kantoorMaak van jouw kantoor een inspirerende werkplek!

Richt je kantoor creatief en inspirerend in

Met de tips hierboven heb je al een aantal handvatten voor een inspirerende en creatieve kantoorindeling. Besteed je dit liever uit? Dat is geen probleem! Schakel dan de hulp in van één van onze kantoorexperts. Samen met de experts zorgen we voor een creatief en inspirerend kantoor!


Neem contact op met onze experts

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure