Hoe deel ik mijn kantoor praktisch in?

  • Door Joost Lansink
  • donderdag 4 september 2014

Vijf tips voor een goed ingericht en productiviteit verhogend kantoor:

1. Maak een plan


Dit klinkt voor de hand liggend en dat is het misschien ook, maar denk eerst na voordat je begint met het indelen van kantoorruimte. Hoeveel werkplekken ga ik creëren? Welke collega’s zet ik naast elkaar, omdat dat efficiënter is voor overleg? Is het nuttig om een paar werkplekken op reserve te hebben of zorgt dit juist voor leegte? En moet er daarnaast ruimte zijn om te vergaderen? Allemaal evidente zaken waar je over na dient te denken alvorens je aan de slag gaat. Maak een plan voor de kantoorinrichting en pas dit zo nodig nog een paar keer aan.

01 persoonlijke kantoorinrichting binnen week locatie

2. Maak plaats voor opbergruimte
Laat je tijdens het werken niet afleiden door rommel om je heen. Een praktisch ingericht kantoor heeft altijd voldoende opbergruimte. Kies bij voorkeur voor een afgesloten ruimte, want daarmee ziet je kantoor er altijd clean en opgeruimd uit. Het komt nogal eens voor dat bij het inrichten van kantoren hier te weinig plek voor wordt ingeruimd. Zonde, want hierdoor komt vaak wederom van alles op de bureaus terecht. Een rommelig kantoor gaat absoluut ten koste van de productiviteit, hanteer daarom de stelregel: liever te veel dan te weinig opbergruimte.

3. Zorg voor een open, ruimtelijke uitstraling
Beschik je over relatief weinig vierkante meters waar je veel werplekken op kwijt moet? Denk er dan eens over om Awall glazen wanden en schuifdeuren te gebruiken. Deze houden het geheel open, maar scheiden de diverse ruimtes wel van elkaar. Bovendien laten deze voldoende licht binnen en zorgen ze voor een ruimtelijk gevoel. Ook heb je hierdoor niet het gevoel dat je met z’n allen op een kluitje zit.

4. Een handige looproute is een must
Om bij je werkplek, het toilet of de koffiecorner te komen legt iedere werknemer een route af: de looproute van het kantoor. looproute moet dusdanig worden aangelegd dat deze geen hinder oplevert voor andere werknemers. Tip: Overweeg om de werkplekken langs deze route te voorzien van extra scheidingswanden. Dit leidt ertoe dat mensen die hier zitten niet worden afgeleid.

5. Zorg voor een prettig kantoorklimaat
En Last but not least: zorg dat het kantoorklimaat in orde is. Een veelgehoorde klacht op het werk gaat over het klimaat: het is te koud, te warm, te benauwd etc. Zorg daarom altijd voor voldoende mogelijkheden tot ventilatie. Een combinatie van frisse lucht en zonlicht doet wonderen, dus zet werkplekken dichtbij ramen en zorg er dan tevens voor dat de lucht door het hele kantoor wordt geleid. Ook dit is productiviteit verhogend!

06 activity based werken volg vele bedrijven

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure