Gastblog | Kunst op kantoor werkt

  • Door Jari Wesselink
  • maandag 5 september 2016

Kunst helpt ontspannen en zorgt voor een prettige werkomgeving

Nadat we onlangs al eens een gastblog publiceerden met tips voor een gezond kantoorklimaat, is het in dit gastblog de beurt aan het thema 'kunst op kantoor'. Anik Eggermont, kunsthistorica en zaakvoerder van kunstuitleen Bernice, is de auteur van het gastblog.


09 urban scandinavian of industrial kies

Hoe kan je dit meetbaar maken?

Over kunst op kantoor is al veel geschreven. Maar wanneer er op het www een artikel verschijnt over kunst op de werkplek die de productiviteit van medewerkers zou verhogen, fronsen we even de wenkbrauwen. Hoe, in godsnaam, kan je dit meetbaar maken in jouw kantoorinrichting? Zijn het de kleuren? Is het de vorm van een kunstwerk? Is het de esthetiek an sich die mensen harder doet werken? We kunnen het moeilijk geloven. Er zijn andere, meer subtiele en waardevolle voordelen die kunst op kantoor teweeg kunnen brengen.

kantoor met kunst schilderij gastblog SKEPP

Kunst stimuleert de creativiteit

Een goed gemaakt kunstwerk wekt interesse en intrigeert de toeschouwer, ook op kantoor. De manier waarop een kunstwerk werd gekneed, getekend of geschilderd kan een inspiratiebron zijn. Het kan een aanzet geven om te heroriënteren en routinehandelingen op een andere manier uit te proberen. Zowel thuis als op de werkplek.

Kunst zet aan tot communicatie op kantoor

Stel, een bedrijf besluit dat het tijd is voor kunst op kantoor. Of een bestaande bedrijfscollectie wordt gewisseld. Dan komen we in actie. Bij het uitladen en uitstallen van de kunstwerken ontwikkelt zich vrijwel direct een vrolijk gesprek onder de medewerkers. Meestal gaat het over het wel-of-niet mooi vinden van een schilderij of sculptuur. Af en toe horen we ook andere gesprekken. Onlangs nog, over een groot schilderij met figuren: “Die man links bovenaan het doek doet me heel erg denken aan Paul van de aankoopdienst. Ja. Hang dat maar op!” Hilariteit alom. Kunst helpt dus ook ontspannen en zorgt voor een prettige werkomgeving.

kunst op kantoor gastblog skepp.nl

Kunst draagt bij tot een positief bedrijfsimago

In veel gevallen biedt kunst verfraaiing op kantoor. Wanneer echter het esthetisch aspect het decoratieve overstijgt, gebeurt er iets magisch. Dan lijkt het kunstwerk voor de ruimte gemaakt. Wanneer we dit tijdens een installatie ervaren, brengt het ook ons in vervoering. Niet zelden ervaren ook medewerkers eenzelfde 'perfect match'. Een inkomhal of meetingroom krijgt plots een grootse uitstraling. Het kunstwerk laat een blijvende indruk na op zowel de medewerkers als de bezoekers. In zo’n geval speelt kunst een belangrijke rol in de branding en het imago van een bedrijf. Je bewijst hiermee als organisatie dat je niet enkel oog hebt voor je eigen diensten en producten maar ook openstaat voor wat de culturele wereld te bieden heeft. Dat is waar kunst in bedrijven écht over gaat.

Niet zozeer het decoratieve aspect van kunst (het rode schilderij bij het rode tapijt) maar die esthetische ervaring. De kunstenaar brengt zijn/haar emotie precies waar het moet zijn. Well done aan het management dat ervoor kiest om kunst te integreren in de bedrijfsruimtes. Ze zorgen voor trotse medewerkers die zich goed voelen in hun werkomgeving. Daarvan gaat iedereen toch beter presteren, niet?

08 kantoorinrichting uitbesteden

Anik Eggermont
anik@bernice.be

Foto’s: Christophe van Couteren

Lees het vorige gastblog op SKEPP: Tips voor een gezond kantoorklimaat

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure