De ideale inspiratieruimte voor jouw kantoor

  • Door Zoë Koedam
  • dinsdag 9 november 2021

Heb je nog geen inspiratieruimte op kantoor? Dan is het hoog tijd voor verandering! We kunnen namelijk allemaal wel wat inspiratie gebruiken tijdens onze werkdag. Een informele zithoek, het gebruik van leuke en vrolijke kleuren en toffe accessoires zijn de ingrediënten voor een inspiratieruimte. Maar hoe creëer je een inspiratieruimte op kantoor? Dat lees je in deze blog!


Wat is een inspiratieruimte?

De naam zegt het eigenlijk al; een inspiratieruimte is een ruimte op kantoor waar jij inspiratie van krijgt. Je staat er niet altijd bij stil, maar inspiratie is enorm belangrijk tijdens een werkdag. Goede ideeën ontstaan niet zomaar. Je ziet of hoort iets wat je inspireert, je hersenen beginnen te werken en opeens schiet een idee binnen. Een inspiratieruimte stimuleert dit creatieve proces. Kijk maar eens wat beter naar alle ruimtes binnen een kantoor. De inspiratieruimte springt er altijd meteen uit door het kleurgebruik, inspirerende quotes, planten en schilderijen. En waarvoor zorgen deze middelen uiteindelijk? Precies; inspiratie.

Noord Brabantlaan 303 307 EindhovenGebruik diverse patronen, kleuren en een muurschildering en prikkel de creativiteit van jouw team

Waarvoor gebruik je een inspiratieruimte?

Een inspiratieruimte moet aan één belangrijke taak voldoen. Wat dat is? De creativiteit van jouw team stimuleren. Het doel van een inspiratieruimte is om nieuwe en originele ideeën te bedenken. Natuurlijk moeten deze hersenspinsels ook uitgewerkt worden. Creativiteit mag hierbij niet ontbreken. En hoe handig; er is onderzoek gedaan naar hoe jij de creativiteit van jouw team stimuleert! Zo blijken planten, staand met elkaar brainstormen en veel kleurgebruik de creativiteit te prikkelen bij jouw team.

De inspiratieruimte is niet alleen goed voor een brainstormsessie. Heb je geen inspiratie meer voor dat ene project? Neem plaats in de inspiratieruimte en voel de creativiteit. Trek je terug in jouw eigen bubbel en schrijf alle hersenspinsels op. Heb je genoeg creatieve ideeën opgeschreven? Dan kan je dat project eindelijk afronden! Waar wacht je nog op? Creëer een inspiratieruimte op kantoor en ervaar de voordelen!

Claude Debussylaan 7 29 1 van 1 10 2Ook een prachtig uitzicht en accessoires binnen de inspiratieruimte dragen bij aan jouw creativiteit

Hoe stel je een inspiratieruimte samen?

Een inspiratieruimte is kleurrijk en heeft een originele uitstraling. De ruimte mag soms best wat druk en rommelig zijn. Denk outside the box en gebruik al je creativiteit bij het samenstellen van je inspiratieruimte. Wil je een inspiratieruimte creëren, maar je kantoor niet verbouwen? Wij hebben de oplossing! Plaats een meetingbox op kantoor en maak van deze unit een creatieve omgeving. Heb jij al een ruimte in gedachten? Perfect! Laten we beginnen met inrichten en aankleden. Hoe creëer jij de perfecte inspiratieruimte voor op jouw kantoor?

✅ Kleur zorgt voor creativiteit

Let goed op het kleurgebruik in jouw inspiratieruimte. Bepaalde kleuren hebben een positieve invloed op jouw creativiteit. Let wel goed op; er zijn ook kleuren die averechts werken. Ga in een inspiratieruimte altijd voor felle kleuren, deze geven jou energie. Geel geeft je bijvoorbeeld energie, blauw staat voor productiviteit en rust en oranje straalt zelfverzekerdheid en vriendelijk uit. Waar pas je kleur toe in jouw inspiratieruimte? Overal! Geef de muren een likje verf, schaf zitmeubilair aan met toffe kleuren of ga voor kleurrijke accessoires.

✅ Niet zo strak

Zorg ervoor dat jouw inspiratieruimte niet te clean is ingericht. In dit geval is een beetje rommel goed, het stimuleert creativiteit. Dit betekent natuurlijk niet dat je opeens een sloddervos mag zijn. De inrichting van jouw inspiratieruimte mag gewoon wat speelser. Laat daarom ronde en ongewone vormen in jouw kantoormeubilair terugkomen. Combineer ook diverse materialen, kleuren en texturen. Het hoeft allemaal niet zo net en strak! Maak het af met veel toffe accessoires.

IMG 0313 6Staand brainstormen maakt jouw team productiever en creatiever

✅ Inspiratie door planten

Wist je dat planten jou kunnen inspireren? Uit onderzoek is gebleken dat planten zorgen voor een 20% verhoging van je productiviteit en een 15% verhoging van je creativiteit. Daarnaast verhogen ze het zuurstofgehalte in jouw kantoor. Planten zien er ook gewoon leuk uit en geven een ruimte sfeer. Zet jouw inspiratieruimte dus vol met planten. Het iets subtieler aanpakken? Ga voor hangplanten vanuit het plafond of maak een muur met veel groen. Zo ben jij verzekerd van productiviteit en creativiteit!

✅ Bekleed de muren voor meer creativiteit

Zijn de muren binnen jouw brainstormruimte wat aan de saaie kant? Maak de muren interessanter met bijvoorbeeld schilderijen, leuke foto’s of inspirerende quotes. Dit draagt allemaal bij aan de prikkelende en ietwat rommelige inrichting. Zet jouw muren daarnaast in voor functioneel gebruik. Maak een krijtbord van jouw muur met gebruik van krijtbordverf! Heb jij een glazen wand in jouw inspiratieruimte? Met een glasmarker maak je optimaal gebruik van de wand! Wil je de muur liever niet te druk maken? Plaats dan een groot whiteboard binnen de inspiratieruimte. Welk idee ga jij uitvoeren?

✅ Is er voldoende materiaal voor inspiratie?

Zorg dat er in de inspiratieruimte genoeg werkmateriaal aanwezig is. Denk aan (whiteboard)stiften in allerlei kleuren, grote papieren, één of meerdere whiteboards en post-its. Zo kan iedereen op zijn eigen manier brainstormen in deze ruimte. Ook ontstaan er zo nooit irritaties tijdens een creatieve sessie. Nog een voordeel; dit materiaal zorgt ook weer voor de rommelige look binnen de ruimte. En wat stimuleert die rommeligheid? Juist; de creativiteit van jouw team.

Weena 750 4755 2Zorg dat er voldoende papier en stiften aanwezig zijn tijdens een brainstormsessie

Welk meubilair past bij een inspiratieruimte?

Uit onderzoek blijkt dat er creatiever nagedacht wordt wanneer mensen staand brainstormen. Plaats daarom een bar- of statafel in jouw inspiratieruimte. Wil je dat jouw team kan afwisselen tussen staand en zittend werken? Plaats dan meerdere barkrukken bij de bartafel. Zo kan jouw team zelf kiezen hoe ze willen brainstormen!

Een creatieve ruimte vraagt ook voor creatieve zitplaatsen. Ga bijvoorbeeld voor zitzakken, zitbooths of een social swing. Zitruimte voor meerdere mensen creëren? Een kantoor tribune is de creatieve oplossing! Gebruik in de basis verschillende materialen als hout, foam en polyester. Maak het af met kussentjes en zitzakken en jij bent klaar. Een ongewone houding kan jouw hersenen uit hun routine halen. De perfecte setting om jouw creativiteit te stimuleren!

Aert van Nesstraat 45 Rotterdam 2Hang schilderijen of inspirerende quotes aan de muur en plaats planten in de inspiratieruimte

 

Staat er een lange sessie gepland? Dan is het handig om comfortabel en kleurrijk zitmeubilair in de ruimte te hebben. Kies bijvoorbeeld voor de stoel Tango, stoel Ribe of stoel Lom. Deze stoelen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en/of materialen. Ideaal voor de inspiratieruimte! Wil je liever een kleurrijk fauteuil? Ga dan voor fauteuil Nora, Eleonora fauteuil Daan of fauteuil Bon! Deze fauteuils zijn kleurrijk en hebben een aparte en inspirerende vorm. Perfect om de inspiratieruimte aan te kleden!

Creëer een inspiratieruimte op jouw kantoor!

Originele ideeën en toffe plannen komen niet uit de lucht vallen. Ook met een inspiratieruimte op kantoor zijn perfecte concepten niet gegarandeerd. Maar een inspirerende ruimte prikkelt de creativiteit van jouw team meer dan een saai kantoor. Dus, waar wacht je nog op? Creëer een inspirerende brainstorm ruimte op kantoor. Geef jouw collega’s de kans om creatief te zijn en groot te denken. Bekijk het zitmeubilair in onze webshop en get creative! Heb je hulp nodig bij het inrichten van jouw brainstormruimte? Geen probleem! Neem contact op met onze designers!


Bekijk al het zitmeubilair!

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure