Biophilic design in de kantoorinrichting

  • Door Femke Sand
  • woensdag 15 januari 2020

Het is een van de kantoorinrichtingstrends in 2020 die we eind vorig jaar al voorspelden: biophilic design. Een trend die al een tijdje in opkomst is, maar dit jaar volgens ons echt zijn doorbraak gaat maken. Bij biophilic design draait alles om de natuurlijke connectie die wij als mens met de natuur hebben en het terugbrengen van die connectie in moderne kantoorgebouwen. Klinkt wat zweverig misschien, maar lees verder en laat jezelf overtuigen.


05 designinrichtingspakket basis wensen eisen

Wat is biophilic design?

Mensen hebben een aangeboren connectie met de natuur. Dat is ook niet zo gek als je erover nadenkt. We hebben namelijk het grootste gedeelte van onze ontwikkeling als mens in de natuur meegemaakt. Pas de laatste honderden jaren zijn we onszelf gaan inbouwen. Deze aangeboren connectie met de natuur is de basis van biophilic design. We voelen ons gelukkiger in de natuur en zijn meer tevreden.

Denk maar aan het gevoel dat je krijgt bij een rustig kabbelend beekje of een knisperend vuur. Daar wordt iedereen blij van. Een goede reden om de natuur weer terug te brengen in onze dichtbebouwde wereld. Waar we tegenwoordig meer steen en beton om ons heen zien dan groen, moet dit groen weer een plekje krijgen in de kantoorinrichting. Met alle positieve gevolgen van dien. 

Kantoorruimte van Deventerlaan 31-51 Utrecht Zie jij het al voor je een boomstam in de ontvangsthal?

Hoe verwerk je biophilic design in je kantoorinrichting?

Duidelijk dus, de natuur moet terugkomen in de kantoorinrichting. Maar hoe doen we dat dan precies? Bij biophilic design moet de gehele kantoorinrichting aangepakt worden. Een paar losse planten kunnen ook al een goed effect hebben op medewerkers, maar hiermee ben je nog niet tot een biophilic design gekomen. Daarbij moet de natuur namelijk echt het uitgangspunt zijn van de hele kantoorinrichting. En dit kan op verschillende manieren.

Gebruik natuurlijke materialen

Het is het meest voor de hand liggende advies, maar ook een van de meest belangrijke voor biophilic design: gebruik natuurlijke materialen. Hout, bamboe en leer zijn voorbeelden van een aantal natuurlijke materialen die in de kantoorinrichting goed te gebruiken zijn. Deze materialen zijn tegelijk ook erg stijlvol en luxe. Gebruik niet alleen meubels met deze materialen, maar laat het ook terug komen bij muren en tussenwanden, accessoires of zelfs het plafond. Zoals gezegd, de gehele kantoorinrichting moet worden aangepast.

meest belangrijke uitgangspunt voor biophilic design: gebruik natuurlijke materialen. 

Zet veel planten neer 

Een ander belangrijk uitgangspunt bij biophilic design is het gebruik van planten. En wederom: wees niet zuinig! Kies niet voor een paar losse exemplaren, maar integreer de planten in de kantoorinrichting. Zo wordt het pas echt een biophilic design. De planten kunnen overal terugkomen. Zelfs aan het plafond. Of door bijvoorbeeld een hele groene plantenmuur in de kantoorinrichting te verwerken. Hoe meer groen in de kantoorinrichting, hoe beter!

NieuweHerengracht 123a Dit kantoorpand heeft het begrepen: nooit planten genoeg!

Water in de kantoorinrichting

Water is een element uit de natuur dat eigenlijk altijd rust biedt. Het eerdergenoemde kabbelende beekje, een golvende zee of een wandeling langs een glad meer. Water doet het altijd goed. Het lijkt niet de meest voor de hand liggende keuze voor in de kantoorinrichting, maar het past ontzettend goed binnen de idealen van het biophilic design. Richt bijvoorbeeld een mooi natuurlijk aquarium in of een muur met een waterval. Naast dat het rust biedt, is het ook nog eens ontzettend uniek en zal het zeker een indruk achterlaten bij bezoekers.  

Natuurlijk licht heeft een goede impact op medewerkers.

Natuurlijk licht

Dat licht een groot effect kan hebben op de werkvloer is niet nieuw. Vooral natuurlijk licht heeft een goede impact op medewerkers. Zo veel mogelijk natuurlijk licht in de kantoorinrichting is het beste. Maar naast zo veel mogelijk natuurlijk licht, kan ook kunstmatig licht zo aangepast worden dat het een positief effect heeft. Daarbij moet zodanig gebruik gemaakt worden van verschillende intensiteiten van licht en schaduw dat natuurlijke omstandigheden nagebootst worden.

Kantoorruimte Nieuwezijds Voorburgwal 162 Amsterdam Laat natuurlijke materialen terugkomen in de kantoorinrichting.

Richt het kantoor in met natuurlijke vormen

Nergens in de natuur vind je rechte hoeken of lijnen. De natuur is grilliger en maakt gebruik van vloeiende lijnen. Deze vloeiende lijnen komen ook in het biophilic design naar voren. Ronde vormen en vloeiende lijnen in meubels en accessoires. Maar ook bij muren kunnen deze vloeiende lijnen terug komen. Of bij een nieuw gebouw kan zelfs de vorm van het hele gebouw in vloeiende lijnen ontworpen worden. Dit brengt ons weer een stapje dichter naar de natuur.

Luister naar de natuur

Ten slotte hebben we een toevoeging waar je niet direct aan zou denken in de kantoorinrichting. Het is namelijk niet iets wat je kan zien. Maar een van de onderdelen van biophilic design is het toevoegen van natuurlijke elementen die je niet ziet, maar ervaart. Denk aan het horen van natuurgeluiden of het voelen van de warme zon op je bol.

We geven toe, wij kwamen ook even aan het nadenken hoe je dit kan implementeren, maar het is wel een interessante optie. Speel bijvoorbeeld rustgevende vogel- of natuurgeluiden af in de pauzeruimte. Ook in een ruimte waar mensen in stilte kunnen werken of tijdens een vergadering kunnen natuurgeluiden aangezet worden. Houd met deze toevoeging wel rekening met de behoeften van de medewerkers en het feit dat niet iedereen het prettig vindt met geluid op de achtergrond te werken.

Kantoorruimte Danzigerkade 16 21In dit kantoorpand is gekozen voor prachtige groene meubels in combinatie met planten. 

Waarom overgaan op biophilic design?

Wat biophilic design is en hoe je het in de kantoorinrichting verwerkt weet je nu. Maar een belangrijk detail dat we zeker niet mogen vergeten is toelichten wat de positieve effecten van biophilic design precies zijn. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar biophilic design en de effecten ervan. En er blijken nogal wat positieve effecten te zijn.

Één van de positieve effecten van biophilic design is dat medewerkers alerter zijn. 

Zo werd de algehele tevredenheid onder de medewerkers beter, verbeterde de gezondheid en waren mensen alerter. Daarnaast blijkt het ook stress te verminderen en creativiteit te stimuleren. Alleen maar goede effecten dus. Wellicht is biophilic design zelfs de oplossing voor de toenemende stressklachten en burn-outs bij kantoorwerkers.

Zelf aan de slag

Zoals we zeiden: volgens ons breekt deze trend helemaal door in 2020. En niet zonder reden! Ben je helemaal overtuigd en wil je graag zelf aan de slag om je kantoorinrichting in biophilic design te krijgen? Of wil je nog meer inspiratie opdoen? Neem dan eens een kijkje op Officeplanner. Hier vind je mooie leren banken, houten krukken, ronde tafels en nog veel meer kantoormeubilair om je eigen biophilic design mee te creëren.

07 zoek kantoormeubilair profiteer officeplanner

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure