4 musthaves voor een gezonde werkplek

  • Door Zoë Koedam
  • dinsdag 20 juli 2021

Van alle Europeanen zitten Nederlanders het meeste. Dit is bewezen door het onderzoek van TNO. Langdurig zitten vergroot de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en andere vervelende ziektes. Vaak gaat het langdurig zitten gepaard met werken achter een beeldscherm. Gezonde werkplekken zijn dus een echte musthave voor jouw kantoor. Maar hoe creëer je een gezonde werkplek? In deze blog zetten wij 4 musthaves voor een gezond kantoor op een rijtje!


Een gezonde werkplek

Doordeweeks spendeer je bijna evenveel tijd op kantoor als thuis. Vaak zit je dan minstens de helft van de dag op je bureaustoel. Een gezonde werkplek is daarom erg belangrijk. Van bureaustoelen tot verlichting, er bestaan veel mogelijkheden om het welzijn van jouw team en in het kantoor te verbeteren.

Bij het creëren van een gezond kantoor, moet je rekening houden met de wensen en behoeften van je team. Je wilt voorkomen dat je collega’s lichamelijke klachten ervaren na een dag werken, toch? Daarom is het belangrijk dat jouw team haar werk op een gezonde en veilige werkplek kan uitvoeren. Met de tips uit deze blog maak jij binnen no-time van jouw kantoor een gezonde werkplek.

✅ Een ergonomische bureaustoel

Een goede bureaustoel is erg belangrijk. Kies niet voor de eerste de beste bureaustoel die je ziet, maar ga voor een ergonomische bureaustoel. Waarom is het zo belangrijk dat de bureaustoel ergonomisch is? Het doel van ergonomie is om een werkplek efficiënt, veilig en gezond in te richten. Hierbij wordt het meubilair op jouw team afgestemd.

Lugano blog 20 07De ergonomische bySKEPP bureaustoel Lugano is jouw partner in crime!

 

Bij niet-ergonomisch kantoormeubilair is het juist andersom. Jouw collega’s moeten zich aanpassen aan het meubilair. Niet-ergonomisch meubilair veroorzaakt lichamelijke ongemakken. Dat wil je juist voorkomen, toch? Kies daarom voor een ergonomische bureaustoel die past bij jouw team en de werkzaamheden. Zorg daarnaast dat de bureaustoel juist ingesteld wordt. Want een ergonomische bureaustoel die verkeerd ingesteld wordt, veroorzaakt net zo goed lichamelijke klachten. Weet jij nog niet zo goed hoe je jouw bureaustoel in moet stellen? Geen paniek!


Lees hier hoe jij jouw bureaustoel juist instelt!

✅ Een zit-sta bureau

Naast een juist ingestelde en ergonomische bureaustoel is een verstelbaar bureau erg belangrijk. Werk jij aan een vast bureau? Dan werk jij de hele dag zittend achter je beeldscherm. Niet erg bevorderlijk voor de doorbloeding en zeker niet voor jouw gewrichten en spieren. Onderhand weet je dat langdurig zitten slecht is voor je gezondheid. Ze zeggen niet voor niets dat zitten het nieuwe roken is. Maar geen stress! Er is een oplossing om lichamelijke ongemakken en vervelende ziektes te voorkomen, namelijk; een zit-sta bureau!

Het is enorm goed om staand en zittend werken af te wisselen. Een zit-sta bureau is hierdoor een echte musthave binnen een gezond kantoor. Staand werken verhoogt de productiviteit, stimuleert de creativiteit, verbetert de doorbloeding en geeft je meer energie. Daarnaast kent staand werken meerdere gezondheidsvoordelen. Zo heb je een betere stofwisseling en vetverbranding, een lager risico op hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas én verminder je rugklachten. Klinkt goed, toch? Wissel daarom zittend en staand werken af!

Boxx SloterdijkVerbeter je gezondheid, wissel staand en zittend werken af!

 

Er zijn 2 soorten zit-sta bureaus. Allereerst zijn er handmatig verstelbare zit-sta bureaus. Deze bureaus verstel je door middel van een slinger of een contragewicht. Daarnaast heb je elektrische zit-sta bureaus. Deze bureaus worden versteld door middel van elektriciteit. Met één druk op de knop stel jij het bureau op de gewenste hoogte in. Voor welk type zit-sta bureau kies jij?

Naast staand werken is ook een stand up meeting een stuk gezonder dan zittend vergaderen. Een stand up meeting verbetert, naast de gezondheid, de creativiteit en productiviteit van jouw team

✅ Voldoende daglicht

Voldoende licht op je werkplek heeft een positieve invloed op jouw hersenen en gezondheid. Waarom? Je werkt het prettigst met voldoende daglicht in de ruimte. Zo voorkomt het gezondheidsklachten, concentratieverlies, vermoeidheid en stress. Daarnaast heeft daglicht invloed op ons bioritme. Dankzij veel daglicht in een ruimte, werkt jouw team overdag fijner en slapen ze ‘s nachts beter.

Daglicht kent dus veel positieve effecten. Houd daarom voldoende rekening met het daglicht tijdens het inrichten van de werkplekken op kantoor. Hoe meer daglicht jouw collega’s zien, hoe beter. Maar let wel op; fel zonlicht kan vervelend zijn bij het werken achter een beeldscherm. Daglicht kan op het beeldscherm reflecteren, waardoor je niet meer kan zien waarmee je bezig bent. Ook is het kijken in daglicht vermoeiend. Zorg daarom dat de werkplekken parallel aan het raam staan. Hierdoor kijk je niet recht in het licht en valt het daglicht niet direct op je beeldscherm.

✅ Flexwerkplekken

Tegenwoordig zijn flexplekken steeds populairder. Iedereen kan aan iedere werkplek plaatsnemen. Vaste werkplekken zijn verleden tijd. Maar hoe creëer je een fijne en goede werkplek voor iedereen? Door middel van een ergonomische bureaustoel en een zit-sta bureau kan zowel iemand van 1,60m als 1,90m aan deze werkplek werken.

SKEPP HQ volledig kantoorMet behulp van een zit-sta bureau en een ergonomische bureaustoel werkt jouw team aan elke werkplek zonder lichamelijke klachten

New Work kantoorinrichting

Sinds het coronavirus werkten we steeds meer en vaker thuis. Eerst waren veel mensen tegen het thuiswerken. Maar nu zien we ook de voordelen van thuiswerken in. Toch heeft thuiswerken één groot nadeel, namelijk; geen sociaal contact. Een praatje bij het koffiezetapparaat is toch anders dan een gesprek aan de telefoon. Daarom wordt onze werkweek in de toekomst een mix van thuiswerken en werken op kantoor. Het kantoor zal dan vooral dienen als belangrijke ontmoetingsplek.

Doordat het kantoor een andere functie krijgt, moet ook de kantoorinrichting veranderen. Een New Work kantoorinrichting draagt bij aan de werksfeer, waardoor jouw team met plezier naar kantoor komt. Je raadt het misschien al; een New Work kantoorinrichting draagt dus bij aan de algehele gezondheid van het kantoor en jouw collega’s. Maar wat houdt een New Work kantoorinrichting precies in?

FFH7315 3In de connect zone stimuleer je sociaal contact en komt jouw team tot rust

 

Met een New Work kantoorinrichting werk je niet meer op een vaste werkplek, maar wissel af tussen 4 verschillende werkzones; Connect, Cowork, Conference en Concentrate. In de Connect zone praat je informeel bij met je collega’s. Heb jij de dag volgepland met vergaderingen? Neem dan plaats in de Conference werkzone.

Wil je samenwerken met andere afdelingen? Dat kan in de Cowork zone. En als je eventjes fully focussed aan het werk wil, dan maak je gebruik van de Concentrate werkzone. Wil je meer weten over het New Work principe of zelf aan de slag met een New Work kantoorinrichting? Download dan nu de gratis brochure en get to work!


Download gratis de New Work brochure!

Maak van jouw kantoor een gezonde werkplek

Je weet nu hoe jij een gezond kantoor creëert. Wil je weten hoe deze musthaves tot zijn recht komen in jouw kantoorruimte? Richt jouw kantoor virtueel in met het gebruik van onze Officeplanner tool. Wil je liever meteen nieuw kantoormeubilair bestellen? Bekijk onze webshop en bestel het gewenste meubilair! Heb je hulp nodig of besteed je het inrichten van jouw kantoor liever uit? Wij denken graag met je mee! Onze designers staan voor je klaar en nemen het werk graag voor je uit handen!


Neem contact op!

 

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure