ProgramIT: een ICT-opleider met een unieke aanpak

  • Door Jari Wesselink
  • vrijdag 23 december 2016

Net als afgelopen maand licht SKEPP een bedrijf uit voor de rubriek 'SKEPP community'. Jari Wesselink ging voor de tweede editie in gesprek met Ger Erades, oprichter van ProgramIT. Zijn bedrijf besloot onlangs kantoorruimte te huren aan de Orteliuslaan 850 in Utrecht bij verhuurder Offices For You. Het bedrijf is werkzaam als ICT-opleider.


Een tweede kans voor hbo- en wo-afgestudeerden als softwareprofessional

Niet zomaar een intermediair, uitzendbureau of opleider, in tegendeel. ProgramIT houdt zich bezig met het transformeren van hbo- en wo-afgestudeerden tot softwareprofessionals. "Wij zijn een maatschappelijk verantwoorde onderneming die mensen, die aan de zijlijn zijn geraakt en geen uitzicht op een baan hebben, een tweede kans geven op de arbeidsmarkt als softwareprofessional", zo legt Erades het uit.

Het is ongeveer een jaar geleden als Erades ProgramIT opstart, vanwege het tekort aan programmeurs in de ICT-branche. Erades heeft een lange staat van dienst als recruiter, waardoor deze job en dit bedrijf goed op zijn ervaring aansluit.

programit kennis vitaliteit mentaliteit detacheringsbureau skepp communityGer Erades (rechts) staat voor een groep mensen, die deelnemen aan het traject van Program IT.

De balans na 1 jaar: als een speer uit de startblokken geschoten

Erades richt het bedrijf samen met Mayta Braun op, daarna volgen snel een aantal nieuwe krachten. ProgramIT bestaat inmiddels uit 5 stafleden, daarnaast zijn circa 25 mensen opgeleid en gedetacheerd bij diverse opdrachtgevers. Erades en consorten brengen de fundering aan in Brabant en willen het concept landelijk uitrollen. "We hebben ons hoofdkantoor in Eindhoven gevestigd, daarnaast hebben we al een kantoor in Enschede gehad en sinds kort zitten we dus in Utrecht", zegt Erades. Met andere woorden: ProgramIT is als een speer uit de startblokken geschoten na de oprichting.

Focus op vitaliteit en mentaliteit: "Hoe fitter mensen zijn, hoe steiler de leercurve"

Over het antwoord op de vraag waarom ProgramIT zich onderscheidt van andere, vergelijkbare bedrijven hoeft Erades niet lang na te denken. "Het grote verschil met andere bedrijven is dat het gros zich richt op jongeren, schoolverlaters dus. Wij doen dat niet, wij vinden leeftijd ondergeschikt. Het gaat om jou als persoon."

Daarnaast noemt hij het traject van ProgramIT ook onderscheidend. Bij ProgramIT bestaat het traject, dat 3 tot 6 maanden duurt, uit 3 onderdelen. Het eerste onderdeel wordt kennis genoemd. "We zorgen ervoor dat de mensen weer aansluiting vinden bij de arbeidsmarkt en kennis opdoen voor een functie als programmeur", zegt Erades.

Op zondag 11 december was er in het 'Doe maar Duurzaam' op RTL 7 aandacht voor ProgramIT.

Ook besteedt het bedrijf aandacht aan vitaliteit. "Mensen moeten 1 keer per week sporten bij ons, daarnaast geven we voedingsadvies. Als mensen fitter zijn, dan is de leercurve ook steiler". Het 3e onderdeel is mentaliteit. "We beginnen het traject altijd met een week 'persoonlijk leiderschap'". Met name het vitale en mentale aspect zijn opvallende onderdelen van het traject, dat ProgramIT zo onderscheidend maakt. "Mensen moeten fris worden tussen de oren. En door onze focus op die aspecten is de transformatie van de personen duurzaam te noemen."

ProgramIT richt zich puur op hbo- en wo-afgestudeerden. Maar waarom niet op mbo'ers? "Mbo'ers hebben over het algemeen veel moeite met programmeren, het is te ingewikkeld of te complex. Uitzonderingen daargelaten", licht Erades de keuze toe.

'Leuke' nominatie voor 'Beste ICT Detacheerder van 2016'

Ondanks dat het bedrijf nog in de kinderschoenen staat, blijven de werkzaamheden voor de buitenwereld niet onopgemerkt. In april van dit jaar staat ProgramIT tussen 9 andere genomineerden voor de titel 'Beste ICT Detacheerder 2016' van Computable. iSense ICT Professionals blijkt te sterk. "Een leuke nominatie, al waren we toen net begonnen met het bedrijf. Het is een hele eer, maar daar houdt het mee op. We moesten opboksen tegen grote organisaties, met een veel groter bereik", zegt Erades.

nominatie programit beste detacheerder 2016De nominatie van ProgramIT voor 'Beste Detacheerder 2016'.

"We gaan ons meer toespitsen op het opleiden van mensen voor andere partijen"

Het eerste jaar gaat de boeken in als een zeer succesvol jaar, ondersteunt door de nominatie voor 'Beste ICT Detacheerder van 2016'. Toch gaat een lichte koerswijziging plaatsvinden. Erades over de toekomstplannen: "We gaan ons meer toespitsen op het vinden en selecteren van mensen en om deze op te leiden voor andere partijen. Het detacheren gaan we onder brengen bij een investeerder, waarvan ik de naam nog niet kan noemen."

Lees ook de eerste editie van 'SKEPP community': Quiver: "Over 5 jaar zijn wij de standaard in het uitwisselen van bestanden"

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure