Interview | Sipke Feenstra van The Office Operators ondervraagd door Mattijs Kaak

  • Door Jari Wesselink
  • vrijdag 26 augustus 2016

Deze SKEPP sessie: interviews met Feenstra van TOO en Van Ginkel van USG Legal Professionals

Mattijs Kaak van SKEPP design+build vervolgt voor het derde jaar op rij zijn tocht door Vastgoedland. Hij stort zich de komende tijd op de nu langzamerhand volwassen geworden markt van ‘de moderne kantoorconcepten’. Wat is hun kenmerk? Hoe onderscheiden zij zich onderling van elkaar. Wat is hun toekomst?


Door op locatie te spreken met een vertegenwoordiger én met een gebruiker van het concept zal naar verwachting een beeld ontstaan van wat deze markt te bieden heeft. We leggen de 12 meest in het oog springende aanbieders onder een vergrootglas. Nu in UNStudio aan de Zuidas een gesprek met Sipke Feenstra, Chief Executive Operator van The Office Operators en vervolgens met Tjeerd van Ginkel, Executive Consultant van USG Legal Professionals.

Mattijs Kaak: “Wat vormt de essentie van jullie concept?”

Sipke Feenstra: “Bij de oprichting van ons bedrijf zijn we uitgegaan van de gedachte: “er komt een dag dat klanten nooit meer bij ons weg willen. Door weg te gaan benadelen zij immers hun eigen business.” Dat klinkt natuurlijk super ambitieus. Ik bedoel daarmee eenvoudigweg dat wij voor elke klant op ons gebied, de wereld van het kantoor, van toegevoegde waarde willen zijn. Bij ons hoeft een klant zich niet druk te maken over zaken, die niet wezenlijk te maken hebben met de aard van zijn business."

UN Studio locatie SKEPP sessieDe UNStudio aan de Zuidas, waar deze SKEPP sessie heeft plaatsgevonden.

"Niemand start een bedrijf met de bedoeling een kantoor te willen huren, laat staan te willen onderhouden. Iemand heeft een droom, een ideaal, wil een product verkopen, een dienst verlenen. Zo iemand moet al zijn energie, al zijn kennis, al zijn tijd kunnen aanwenden om dat doel te realiseren. Wij nemen hem van alles en nog wat uit handen, zodat zijn bedrijf significant beter loopt. Wij zorgen voor het beton en de muren, wij houden het kantoor draaiende, wij ontvangen, wij repareren, wij regelen, wij organiseren, wij halen de koffie en de broodjes in huis, wij zetten een knoop aan. De klant kan zich concentreren op de eigen business. Wij zorgen voor de rest.”

“Wat blijkt in de praktijk het sterkste punt van jullie concept?”

“Onze mensen! Zeker, wij zitten op prachtige locaties: hier UNStudio, het Groot Handelsgebouw in Rotterdam, Infinity, Brussel Airport, Schiphol Airport, ga zo maar door, al met al nu 17 in totaal. Zeer aantrekkelijk als vestigingsplaats. Zonder enige twijfel vormen de mensen die voor ons werken niettemin ons sterkste punt. Ik durf zonder aarzelen te stellen dat hun niveau zeer, zeer hoog ligt. Wij rekruteren uiterst zorgvuldig, wij trainen, wij begeleiden. Intern en extern. Onze mensen zijn de receptionistes van onze klanten, de telefonistes, de office-managers, de IT'ers. Zij nemen onze klanten allerhande zorgen uit handen. Dat is hun taak. Dat is hun expertise. Dat is hun passie.”

“Zijn er sedert de start van jullie concept zaken veranderd?”

“Nee, ons concept is niet veranderd. Onze uitgangsgedachte is hetzelfde gebleven. Tegelijkertijd zijn wij materieel enorm veranderd. Het mag gezegd worden: wij zijn langzamerhand aardig succesvol en kunnen wat betreft nieuwe locaties steeds kritischer zijn. Wij breiden uit: Nederland nu, België, straks Duitsland en verder Europa in. Ons concept blijft overal hetzelfde. De omvang neemt toe, het concept moet in elke nieuwe locatie herkenbaar zijn en op niveau blijven.”

“Wat zijn jullie plannen voor de nabije toekomst?”

“Zoals gezegd: uitbreiding. De vraag naar ons type product groeit explosief. Ook 'corporates' krijgen belangstelling. Zij willen uiteraard wel hun eigen identiteit bewaren, maar hoeven niet meer per se een eigen kantoorgebouw in gebruik te hebben. Ook zij willen 'ontzorgd' worden, willen zich kunnen concentreren op hun 'corebusiness' zonder allerlei in feite onnodige rompslomp. Wij bieden hun die mogelijkheid. Daarnaast zie je duidelijk een internationalisering van de markt. Een Amerikaans bedrijf, dat zich in Europa wil vestigen, wordt tureluurs van de lappendeken, die al die landen vormen. Een provider moet kunnen zeggen: “Jullie willen hier naar toe komen? Wij hebben kantoren in tien landen, in twintig steden. Je kunt morgen beginnen. Waar je maar wilt. Wij zorgen voor het papierwerk, wij helpen jullie door de lokale regeltjes heen, wij bieden jullie overal ons eigen vertrouwde concept. Het land mag anders zijn, het kantoor is overal hetzelfde. Ook op die markt willen wij wat gaan betekenen.”

Sipke Feenstra The Office Operators SKEPP sessie Mattijs KaakSipke Feenstra, Chief Executive Operator van The Office Operators.

“Hoe zien jullie de toekomst van deze kantoorconcepten?”

“Ondernemingen zijn niet meer tevreden met alleen maar plafonds en muren. Hun mensen willen werken in een prettige, stimulerende, creatieve omgeving. Mensen ontmoeten, een goeie kop koffie, inspiratie, lol. Om die woorden toch maar eens te gebruiken: een kantoor moet 'beleving', moet 'uitstraling' bieden. Internet en IT clubs hebben schreeuwend behoefte aan nieuw 'talent'. Veel werknemers kiezen een nieuwe baan mede op grond van een prettige werkomgeving. Een goede kantooraanbieder zorgt daarvoor. Ons is eigenlijk niets te gek. Gisteren kreeg een klant uitsluitend de plafonds en muren geleverd, vandaag krijgt hij een aangename ruimte met een uitgebreide dienstverlening, morgen een vrijwel onbeperkt servicepakket. Elke wens, elke eis zal vervuld kunnen worden. In die richting beweegt de kantoorwereld, wij bewegen mee.”

“Wat is hier je favoriete plek?”

“Veel kantoren zijn een beetje donker, een beetje somber.” Onze architect heeft gezorgd voor licht en ruimte. Hier bij al deze glazen doorkijkjes sta ik graag. Ik geniet van het licht, van het uitzicht, van de drukte om mij heen.”

Hieronder volgt het interview met Tjeerd van Ginkel van USG Legal Professionals.

“Hoe waren jullie in het verleden gehuisvest?”

Tjeerd van Ginkel: “Wij leveren juridische kennis en capaciteit. In het verleden waren wij intern gehuisvest bij een grote klant, voor wie wij continu werkten aan een groot project. Die klant moest afslanken en had geen behoefte meer aan een groot kantoor. Wij moesten dus op zoek naar een alternatieve, eigen ruimte. Zo kwamen we hier terecht.”

“Wat trok jullie aan in dit concept?”

“Met name de flexibiliteit. Als een project ophoudt of inkrimpt, kunnen wij hier van de ene op de andere dag ruimte inleveren. Omgekeerd kunnen we, als dat nodig is, in een oogwenk stoelen bij huren. Verder vinden we hier een kant en klaar kantoor met alle gewenste service. Voor ons is het bovendien een groot voordeel dat we in Amsterdam gevestigd zijn en ook nog eens direct bij de rechtbank. Daar zijn onze mensen praktisch elke dag aan het werk. Kan het mooier?”

“Konden jullie zo het gebouw in of waren er aanpassingen nodig?”

“Wij waren de eerste huurder hier. We hadden het dus voor het uitkiezen. De rest van de ruimte was nog volop in ontwikkeling, óns kantoor was klaar. In feite hoefden we alleen onze computers neer te zetten en konden we aan de slag.”

Tjeerd van Ginkel USG Legal SKEPP sessie

Tjeerd van Ginkel, Executive Consultant van USG Legal Professionals.

“Wat blijkt in de praktijk de kracht van dit concept voor jullie bedrijf?”

“Dat is inderdaad die flexibiliteit. We kunnen op- en afschalen. In het begin hadden we bijvoorbeeld 35 werkplekken. Nu zitten we met 24 man. Minder stoelen, minder huur. Dat gaat probleemloos. Zelf hebben we geen eigen Office of IT manager nodig. Ons bezoek wordt zowel op de begane grond als boven op onze eigen verdieping vriendelijk ontvangen en, als ze even moeten wachten, van een heerlijk kopje koffie of thee voorzien. Wij zijn met 24 juristen. Wij houden ons enkel en alleen bezig met juridische zaken. De rest kunnen we overlaten aan The Office Operators. Dat is erg prettig en heel efficiënt.”

“Zijn er wat jullie betreft nog verbeteringen mogelijk?”

“Tja, de lunch voorzieningen zouden mogen worden uitgebreid. Nu eten we een boterham aan ons bureau, in de zitjes op de gang of we gaan de Zuidas op, dat laatste is overigens geen straf. De ruimte op deze locatie is nu eenmaal wat krap.”

“Wat is hier je favoriete plek?”

“Mijn eigen werkplek. Ik heb daar overzicht en hoef me maar om te draaien en half Amsterdam ligt aan mijn voeten. De rechtbank incluis.”

Lees ook de vorige SKEPP sessie met Marcus Fernhout van CIC Nederland

Bron hoofdfoto: Twitter Sipke Feenstra

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure