Interview | Mattijs Kaak spreekt met Marcus Fernhout van CIC Nederland

  • Door Jari Wesselink
  • vrijdag 26 augustus 2016

Een nieuwe SKEPP sessie, ditmaal met CIC Nederland

Mattijs Kaak van SKEPP design+build vervolgt voor het derde jaar op rij zijn tocht door Vastgoedland. Hij stort zich de komende tijd op de nu langzamerhand volwassen geworden markt van ‘de moderne kantoorconcepten’. Wat is hun kenmerk? Hoe onderscheiden zij zich onderling van elkaar. Wat is hun toekomst?


Door op locatie te spreken met een vertegenwoordiger én met een gebruiker van het concept zal naar verwachting een beeld ontstaan van wat deze markt te bieden heeft. We leggen de 12 meest in het oog springende aanbieders onder een vergrootglas. Nu in het Groothandelsgebouw in Rotterdam een gesprek met Marcus Fernhout, managing director van CIC Nederland en vervolgens met Arash Aazami van Kamangir/Beyond Boundaries, ontwikkelaars van lange termijn visies.

Mattijs Kaak: “Wat vormt de essentie van jullie concept?”

Marcus Fernhout: “Ik beschouw CIC toch echt wel een beetje als 'The Founding Father' van het concept co-working. Eigenlijk is dit concept uit nood geboren. Onze oprichter Tim Rowe had op een prachtig ingerichte verdieping in een gebouw recht tegenover MIT in Boston een eigen start-up. Dat leek aanvankelijk uitermate veelbelovend, de hele zaak zakte echter in mekaar. Hij zat vast aan een huurcontract voor een nu lege verdieping. Om financieel niet ten onder te gaan verhuurde hij stukjes van zijn ruimte aan afgestudeerde MIT'ers, die een eigen bedrijfje wilde beginnen. De verdieping was snel vol. Vanaf het begin werkte men hier gemeenschappelijk in eigen mini kantoren en in open ruimtes. Co-working. Jonge start-ups stimuleerden en inspireerden elkaar over en weer. CIC speelde vanaf het begin dat proces een actieve rol."

marcus fernhout director managing cic nederlandMarcus Fernhout, managing director van CIC Nederland.

"Vandaag, 17 jaar later, herbergen wij in 5 locaties in Amerika 1200 start-ups, 7.2 miljard dollar aan venture capital en 1/3 van 's werelds grootste innovatieve corporates zoals Google, Apple en Microsoft. Hier in Rotterdam bieden wij nu in navolging van CIC Amerika snel groeiende, schaalbare ondernemingen een werkplek. Wij hebben hier een compromisloze ruimte, die wij voortdurend perfectioneren. De kwaliteit is super. Er is veel personeel en dat personeel is bezig het totale community-gebeuren te begeleiden. Wij verhuren natuurlijk ook stoelen en muren en internet, maar wij faciliteren vooral contacten. Wij linken venture capital, start-ups en talent.”

“Wat blijkt in de praktijk het sterkste punt van jullie concept?”

“Wij hebben een diepgaande interesse in wat mensen hier doen. Wij willen actief bijdragen in het succes van onze start-ups, in het succes van onze 'community'. Zoals gezegd brengen wij kapitaal, bedrijven en jonge talentvolle mensen samen. Venture café, de aan ons gelieerde stichting, organiseert daartoe jaarlijks een groot aantal evenementen. Elke donderdag houden zij binnen onze locaties een 'open bar', die bezocht wordt door pakweg 300 man. Idee ontmoet bedrijf ontmoet talent ontmoet kapitaal. Een snel groeiende start-up heeft natuurlijk behoefte aan een flexibele werkplek, aan IT, aan allerlei faciliteiten. Het vinden van steeds weer nieuwe, talentvolle werknemers is echter van essentieel belang. De kwaliteit van je bedrijf wordt immers bepaald door de kwaliteit van je mensen. Wij brengen partijen met elkaar in contact. Het niveau van onze huren is misschien wat hoger dan elders. Wij, en beter nog onze huurders, weten echter dat hier succes geboekt kan worden. Wij zetten ons daarvoor in.”

“Zijn er sedert de start van jullie concept zaken veranderd?”

“Zeker. Ons concept kenmerkt zich door een ononderbroken evolutie. Wij streven naar een steeds beter serviceniveau. Wij zijn heel kritisch bij het aannemen van nieuw personeel. Onze mensen zijn eerder afkomstig uit de wereld van de hotellerie dan uit die van het vastgoed. De inrichting van onze ruimte en de invulling van het concept zijn overigens voor 90% gelijk aan de ooit in Boston ontwikkelde opzet. Dat bleek en blijkt succesvol. Het DNA van Rotterdam zorgt hier ter plaatse voor de resterende 10%.”

“Wat zijn jullie plannen voor de nabije toekomst?”

“Amerika kent 5 vestigingen. Rotterdam is het eerste internationale CIC. Wij zijn hier aan het uitbreiden. We beschikken nu over 4500 vierkante meter, dat worden er 13.000, geschikt voor pakweg 550 bedrijven. Op het dak hebben we een bioscoop waar lezingen en conferenties gehouden kunnen worden. Beneden komt een bar. Daarnaast willen wij de komende 10 jaar wereldwijd zo'n 20 vestigingen buiten de V.S. opstarten. Internationale expansie. Bijvoorbeeld in München, Berlijn en zo verder.”

“Hoe zien jullie de toekomst van deze kantoorconcepten?”

“De nieuwe kantoor concepten schieten als paddenstoelen uit de grond. Daar is zeker een markt voor. Co-working slaat steeds meer aan. Voorlopig is er voor iedereen plek. Niet iedereen is voor elke vorm geschikt. Zoek het concept dat bij je past. Sommige mensen gedijen goed in een gemeenschappelijke werkruimte, anderen trekken zich liever terug op de eigen werkplek en in bijvoorbeeld meeting rooms. Diversiteit in de kantoor concepten is goed.”

“Wat is hier je favoriete plek?”

“Dat stoeltje daar bij het raam. Ik vind het prettig om daar af en toe eventjes te gaan zitten. Aan de ene kant de community, aan de andere kant het prachtige uitzicht over het Centraal Station en het nieuwe Stationsplein.”

uitzicht rotterdam vanuit kantoorruimte fernhoutHet prachtige uitzicht vanaf het stoeltje, waar Fernhout graag zit.

Hieronder volgt het interview met Arash Aazami van Kamangir/Beyond Boundaries.

Mattijs Kaak: “Hoe waren jullie in het verleden gehuisvest?”

Arash Aazami: “Kamangir bestaat nog niet zo lang. Wij houden ons bezig met het ontwikkelen van visies voor de hele lange termijn op grote maatschappelijke problemen. Wij werkten aanvankelijk los vast vanuit mijn keuken en vanuit zo ongeveer elke coffee bar in Rotterdam.”

“Wat trok jullie aan in dit concept?”

“Ik was zelf al geïnteresseerd in het concept co-working. Bij mijn vorige onderneming beschikte ik over een extra ruimte van zo'n 500 vierkante meter. Ik wilde daar van tijd tot tijd een groep mensen bij elkaar brengen, steeds gericht op één specifiek onderwerp. Ik had een klus voor MIT in Boston en leerde daar het CIC concept in haar volle glorie kennen. In die richting dacht ik zelf ook. Ik voelde me er thuis. Vanaf de opening in Rotterdam zitten we dus hier.”

“Konden jullie zo het gebouw in of waren er aanpassingen nodig?”

“We konden er zo in. We hebben weinig hardware nodig. In principe kunnen we overal werken. We zijn nu met drie mensen. We reizen veel, gemiddeld zit ik zelf hier zo'n twee dagen per week. Ik heb hier mijn vaste desk. Ideaal.”

“Wat blijkt in de praktijk de kracht van dit concept voor jullie bedrijf?”

“De brede oriëntatie. Je vindt hier niet alleen start-ups, maar ook scalers, corporates, venture capitalists, beleidsmakers. Zo houd je voeling met wat er gebeurt. Ik wijs mijn netwerk op de mogelijkheden van dit concept. Veel van hen komen hier nu ook. Zo ontstaat een hele vriendenclub van uiteenlopende samenstelling. Een community. Verder is alles in orde. Het Groothandelsgebouw op zich is een klassiek monument, het uitzicht is bizar mooi, de trein stopt naast de deur, de voorzieningen zijn prima, er is voortdurend ontwikkeling en beweging. Mijn klanten vinden het hier interessant en komen graag naar mij toe. Dat alleen al scheelt mij geweldig veel tijd.”

arash Aazami skepp sessie mattijs kaak skepp design buildArash Aazami van Kamangir/Beyond Boundaries, op zijn favoriet plek: aan zijn eigen desk.

“Zijn er wat jullie betreft nog verbeteringen mogelijk?”

“Natuurlijk zijn er vlekjes. Je hoort regelmatig een drilboor, er is verbouwingsherrie. Dat moet ook zo blijven. Dissonanten maken een muziekstuk interessant. Rafelrandjes prikkelen en dagen uit. Iets moet nooit echt 'af' zijn. Ontwikkeling is noodzakelijk.”

“Wat is hier je favoriete plek?”

“Ik zit graag te werken daar aan mijn eigen desk.”

Lees ook de vorige SKEPP sessie met Poel en Siepman van Regus

Bron hoofdfoto: SPRYG Real Estate Academy

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure